Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodychka_Semiw_MT_individual_2011.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
471.04 Кб
Скачать

Тема 5. Методи міжнародної торгівлі. Основні види операцій міжнародної купівлі-продажу товарів

Завдання 11. Визначте найбільші світові центри аукціонної торгівлі за основними товарними групами та проаналізуйте особливості їх функціонування. Окресліть перспективи залучення вітчизняних експортерів та імпортерів до світової аукціонної торгівлі.

Завдання 12. Окресліть головні тенденції та проблеми розвитку світових товарних бірж. Визначте найбільші світові центри біржової торгівлі за основними товарними групами та проаналізуйте особливості їх функціонування. Проаналізуйте роль товарних бірж у формуванні світових цін. Обґрунтуйте перспективи діяльності вітчизняних експортерів на світових товарних біржах.

Тема 6. Форми міжнародної торгівлі. Міжнародні торговельні угоди та операції індивідуальне завдання 5

Обґрунтування вибору методу здійснення та виду операцій експорту

(імпорту) товару

1. Обґрунтувати вибір методу здійснення та виду операцій експорту (імпорту) конкретного товару.

2. Розробити схему здійснення операції купівлі-продажу.

Методичні вказівки: Виконання цього індивідуального завдання необхідно здійснити на основі аналізу експортної або імпортної діяльності підприємства, на якому студент проходить виробничу практику. При обґрунтуванні методу та виду операції необ­хідно врахувати торгові звичаї, які склались в експорті (імпорті) товарів даної групи, вказати переваги та недоліки обраного методу здійснення операції купі­влі-продажу товару. Необхідно також попередньо визначити власні фінансові та маркетингові (збутово-розподільчі; комунікаційні тощо) можливості забез­печення того чи іншого методу і виду операції. Крім того, слід окреслити влас­не місце і торговельні функції в здійсненні експортно-імпортної операції (виро­бник, посередник тощо), а також характер економічних інтересів (власних і контрагента), якими обумовлюється різновид вибраної операції.

При оформленні завдання необхідно схематично зобразити взаємозв'яз­ки (інформаційні, фінансові, транспортні, правові тощо), які виникають в про­цесі здійснення операції.

Тема 7. Організація досліджень зарубіжних товарних ринків індивідуальне завдання 6

Обґрунтування концепції міжнародного маркетингу при підготовці зовнішньоторговельної операції

1. Обґрунтувати мотиви інтернаціоналізації господарської діяльності конкрет­ного підприємства.

2. Сформулювати концепцію міжнародного маркетингу підприємства.

Методичні вказівки: При виконанні завдання слід взяти до уваги існуючі зв'язки підприємства з закордонними партнерами, характер і глибину цих зв'язків. Визначити доцільні мотиви зовнішньоекономічної діяльності та вірогі­дні причини, що перешкоджають виходу на зовнішній ринок. Розробку концеп­туальних положень комплексу міжнародного маркетингу доцільно здійснити на основі даних про діяльність підприємства - бази виробничої практики.

Рекомендується відобразити наступні моменти: (1) стисла характеристи­ка вихідної ситуації; (2) головна стратегічна ціль концепції міжнародного мар­кетингу; (3) девіз (рекламний слоган) підприємства; (4) вірогідні ринки та мар­кетингові цілі на них; (5) нові стратегічні області бізнесу; (6) вірогідні цілі роз­ширеної маркетингової концепції; (7) попередня оцінка власних зовнішньоеко­номічних можливостей. Необхідно врахувати, що зроблені у даному завданні обґрунтування носять попередній характер і будуть уточнюватись та деталізовуватись в наступних індивідуальних завданнях до цієї теми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]