Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інд.завд. Соціограма (конфліктологія).docx.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
555.62 Кб
Скачать

Варіант №29

За заданою умовою: філія банку ПАТ «СітіБанк», 17 осіб

1. Побудувати організаційну структуру управління філією та визначити її тип, розрахувати діапазон управління.

2. Розробити штатний розпис.

3. Розробити посадову інструкцію для 1 посади – керівник відділу кредитування фізичних осіб, враховуючи специфіку підприємства.

4. Побудувати групову та індивідуальну соціограми; визначити групові та персональні соціометричні індекси та на їх основі зробити висновки щодо рівня згуртованості та особистісних характеристик й взаємовідносин з групою досліджуваного в індивідуальній соціограмі працівника. Зробити основні висновки за критеріями дослідження.

Індивідуальну соціограму побудувати за таким критерієм: відношення працівників операційного залу до колеги Міськорин М.О., щодо рівня його обслуговування клієнтів банку.

Критерій для побудови групової соціограми обрати самостійно та зазначити його. Досліджується трудовий колектив філія банку.

Варіант №30

За заданою умовою: перукарня ПП «Стиль», 14 осіб

1. Побудувати організаційну структуру управління підприємством та визначити її тип, розрахувати діапазон управління.

2. Розробити штатний розпис.

3. Розробити посадову інструкцію для 1 посади – адміністратор перукарні, враховуючи специфіку підприємства.

4. Побудувати групову та індивідуальну соціограми; визначити групові та персональні соціометричні індекси та на їх основі зробити висновки щодо рівня згуртованості та особистісних характеристик й взаємовідносин з групою досліджуваного в індивідуальній соціограмі працівника. Зробити основні висновки за критеріями дослідження.

Індивідуальну соціограму побудувати за таким критерієм: відношення працівників перукарні до колеги Асіної Л.І., щодо взаємодопомоги її у відносинах з колегами.

Критерій для побудови групової соціограми обрати самостійно та зазначити його. Досліджується трудовий колектив перукарні.

Методичні вказівки та поради до виконання індивідуальної роботи

Для виконання завдання роботи необхідно:

  1. Розуміти склад трудового колективу (адміністрація, підрозділи, посади) підприємства вказаної спеціалізації.

  2. Намагатися запропонувати такий склад трудового колективу та таку ієрархію управління та взаємозв’язків, щоб організаційна структуру управління даним підприємством була ефективною.

  3. Вміти визначити тип побудованої організаційної структури управління підприємством та розраховувати діапазон управління.

  4. Знати як формується штатний розпис на підприємстві.

Штатний розпис не має уніфікованої форми, кожне підприємство може його дещо видозмінювати. В найбільш загальному вигляді штатний розпис являє собою таблицю із зазначенням назви структурного підрозділу; посади; ПІБ працівника; кількості осіб, що працюють на даній посаді; кількості штатних одиниць (ставок); розміру посадового окладу; відсотків чи надбавок до зарплати; загального фонду оплати праці (ФОП).

  1. Розуміти що входить в посадові обов’язки того чи іншого працівника (можна скористатися типовими посадовими інструкціями, які розміщені в мережі Інтернет) та вміти розробити посадову інструкцію для вказаної посади.

В загальному вигляді посадова інструкція є документом, який регламентує діяльність кожної посади і містить перелік основних обов'язків, що вимагаються від працівника, знань навичок і прав працівника.

Типова посадова інструкція містить такі розділи: загальні положення (кваліфікаційні вимоги, набір необхідних знань та вмінь та ін.); обов’язки; права; відповідальність.

  1. Вміти побудувати соціограми, попередньо накресливши соціоматриці, визначити групові та персональні соціометричні індекси та зробити висновки з даного соціологічного дослідження.

Нижче наведено методичні вказівки для побудови соціограми.

Методичні вказівки для побудови соціограм

Соціограма – це графічне зображення зв'язків усередині групи осіб на основі виявлених її членами симпатій (антипатій), позитивних (нега­тивних) оцінок своїх колег за певним критерієм. Соціограма представлена сукуп­ністю певних позначень із прізвищами або присвоєними номерами кожного члена групи і лініями, які відображають вибори.

Основною метою побудови соціограми є дослідження міжособистісних стосунків в трудовому колективі підприємства чи його підрозділі, групі. Це досягається засобами визначення міжособистісних позитивних та негативних виборів працівників один одного.

Для виконання даного практичного завдання рекомендується використовувати таку послідовність:

  1. Чітко усвідомити та зазначити критерій дослідження студентом для групової соціограми.

  2. Побудувати соціоматриці (для групової соціограми та індивідуальної соціограми).

  3. Побудувати соціограми (групову та індивідуальну)

  4. Визначити групові соціометричні індекси та зробити висновки по груповій соціограмі (інтерпретувати результати соціограми, наприклад, висновки щодо найбільш позитивних та негативних виборів працівників, щодо взаємних цих виборів, щодо найменш та найбільш популярних працівників тощо; визначити рівень групової згуртованості).

Зробити висновки по індивідуальній соціограмі – визначити персональні соціометричні індекси та проаналізувати їх значення.

Групова соціограма передбачає дослідження міжособистісних позитивних та негативних виборів працівників у сфері, яку студент сам обирає та зазначає (наприклад, критерій – рівень взаємодопомоги; ступінь конфліктності; з ким з колег хотіли би займатися реалізацією інноваційного проекту: найбільше та найменше).

Індивідуальна соціограма побудована на одного і того ж досліджуваного, - одного члена трудового колективу чи групи за вказаним у завданні критерієм (наприклад, треба побудувати індивідуальну соціограму для дослідження відношення працівників до керівника підприємства, за таким критерієм оцінювання – вміння налагодити позитивні взаємовідносини в трудовому колективі). Індивідуальна соціограма дозволяє визначити місце досліджуваного у системі міжособистісних стосунків у трудовому колективі чи групі.

Технологічно побудова соціограми складається з таких етапів кількісної обробки даних дослідження:

  1. табличного;

  2. графічного;

  3. індексологічного.

Табличний етап обробки даних передбачає побудову соціоматриці - таблиці, за допомогою якої узагальнюються результати опитування.

Соціоматриця повинна містити такі основні відомості про групу:

    1. список членів групи, які роблять вибори (Хто вибирає). Кожному досліджуваному у списку присвоюється відповідний порядковий номер. Для полегшення подальшої інтерпретації спочатку записують прізвища, імена чоловіків, а потім жінок;

    2. список членів групи, кого вибирають (Кого вибирають). Для того, що не загромаджувати соціоматрицю великою кількістю інформації, замість прізвищ та імен досліджуваних записують лише їх порядкові номери;

    3. на соціоматриці одночасно фіксуються позитивні «+» і негативні «-» вибори кожного досліджуваного (при цьому сам себе працівник не оцінює);

  1. для кожного з досліджуваних необхідно підрахувати загальну кількість: отриманих позитивних виборів; отриманих взаємних позитивних виборів; отриманих негативних виборів; отриманих взаємних негативних виборів.

Приклад побудови соціоматриці

Графічний етап передбачає побудову соціограми на основі соціоматриці. Соціограма виступає графічним зображенням ставлення досліджуваних один до одного за відповідями на соціометричні питання. Соціограма дозволяє наочно проілюструвати і більш глибоко проаналізувати групові взаємозв'язки. Соціограма складається з IV концентричних кіл:

  1. коло - реєструє досліджуваних із груповим статусом «соціометрична зірка» (щодо вищенаведеного прикладу - ті досліджувані, які отримали 6 і більше позитивних виборів);

  2. коло - реєструє тих досліджуваних, яким у групі «надають перевагу» (отримали 3-5 позитивних виборів);

  3. коло - реєструє досліджуваних із груповим статусом «знехтувані» (отримали 1-2 позитивні вибори);

  4. коло - реєструє досліджуваних із груповим статусом «ізольовані» (не отримали жодного позитивного вибору).

По вертикалі соціограма поділяється на 2 рівні частини. В одній частині позначаються жінки, в іншій - чоловіки. Це дозволяє краще простежити характер міжстатевих зв'язків у групі.

На соціограмі записуються порядкові номера досліджуваних. Якщо досліджуваний - дівчина, то її порядковий номер записується в колі. Якщо досліджуваний - юнак, то його порядковий номер записується у трикутнику.

Вибори, зроблені та отримані кожним з досліджуваних, на соціограмі позначаються стрілочками. Позитивні вибори - суцільні стрілочки, негативні вибори - пунктирні стрілочки.

При побудові соціограми рекомендується використовувати такі умовні позначення:

Зразок заповненої соціограми (позитивні вибори)

Зразок заповненої соціограми (позитивні і негативні вибори)

Зразок заповненої індивідуальної соціограми для досліджуваного Бондарчука (№1)


Індексологічний етап. Для виявлення кількісних характеристик відношень в групі використовують соціометричні індекси. Виділяють дві групи індексів - персональні соціометричні індекси та групові соціометричні індекси.

До персональних соціометричних індексів відносяться індекси позитивного і негативного соціометричного статусу досліджуваного, які характеризують його положення в групі, потенційну здатність до лідерства.

Індекс позитивного статусу визначається за формулою:

(1)

де - індекс позитивного статусу;

- кількість позитивних виборів, отриманих досліджуваним;

- число членів групи.

Індекс негативного статусу визначається за формулою:

(2)

де - індекс негативного статусу;

- кількість негативних виборів, отриманих досліджуваним;

- число членів групи.

Чим вищий індекс позитивного соціометричного статусу, і чим нижчий індекс негативного соціометричного статусу має досліджуваний, тим більший конструктивний вплив він здійснює на членів своєї групи, тим комфортніше почуває себе у взаємостосунках з ними, потенційна здатність до лідерства у нього зростає. Високий індекс негативного статусу у поєднані з низьким індексом позитивного статусу буде свідчити про протилежні характеристики положення досліджуваного у групі.

Груповим соціометричним індексом є індекс групової згуртованості. Цей індекс визначається за формулою:

(3)

де КВ - коефіцієнт взаємності;

- кількість взаємних позитивних виборів;

R - загальна кількість позитивних виборів у групі.

Значення індексу групової згуртованості

Рівень групової

згуртованості

0 - 0,49

Низький

0,5 - 0,59

Нижче середнього

0,6 - 0,69

Середній

0,7 - 0,85

Вище середнього

0,85-1

Високий

При написанні висновків щодо характеристики досліджуваного трудового колективу підприємства чи його підрозділу або групи працівників рекомендується:

1. Виявити працівників, що отримали більшість позитивних виборів; взаємних позитивних виборів; а також негативних виборів та взаємних негативних виборів. Зробити висновок з цього та запропонувати власне бачення коригування ситуації на найкраще.

2. Виявити «соціометричних зірок».

3. Проаналізувати особливості міжособистісних стосунків досліджуваних зі статусом «знехтуваний» та «ізольований» та знайти причини чому так.

  1. Проаналізувати рівень групової згуртованості:

  • скільки працівників отримали лише позитивні; позитивні та негативні вибори; лише негативні вибори?

  • чи є працівники, які у всіх чотирьох дослідженнях отримали лише позитивні вибори?

  • чи є працівники, які в усіх чотирьох дослідженнях отримали лише негативні вибори?

  • чи є зв'язок між лідерами? Який цей зв'язок (позитивний - негативний; взаємний - односторонній)?

  • як у загальному можна оцінити рівень згуртованості групи за соціометричним індексом?

Обов’язково зробити остаточний висновок:

- по груповій соціограмі за обраним студентом критерієм дослідження;

- по персональній соціограмі за заданим питанням та критерієм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]