Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sam_rab_ind_zan_Bank_pravo.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
387.58 Кб
Скачать

Змістовий модуль № I «Банківське право України. Загальна частина»

Номер теми

Назва теми

Тема 1

Поняття, предмет та методи банківського права України, його джерела та місце в системі національного права

Тема 2

Історико-теоретичні аспекти кредитно-банківської системи України

Методи навчання: лекції; робота в Інтернет; виконання практичних завдань та індивідуальних наукових робіт

Методи оцінювання: поточне тестування; оцінка за виконання індивідуального завдання ; підсумковий контроль

Змістовний модуль №1 «Банківське право України. Загальна частина»

Методичні рекомендації до теми 1. «Поняття, предмет та методи банківського права України, його джерела та місце в системі національного права»

Важливою ланкою кредитної системи України є банки, що належать до другого рівня банківської системи. Комерційні банки є багатофункціональними установами, що здійснюють основний спектр кредитних і фінансових операцій, пов’язаних з обслуговуванням господарської діяльності своїх клієнтів.

При відповіді на перше питання необхідно надати визначення поняття “банк”, навести ознаки, охарактеризувати правове становище банків з урахуванням норм ЗУ “Про банки і банківську діяльність”.

Правовою базою для створення і функціонування комерційних банків різних типів і форм власності є Закон України “Про банки і банківську діяльність”, “Про господарські товариства”, “Про цінні папери і фондовий ринок”, а також нормативні акти НБУ.

Важливою умовою ефективної роботи створеного банку є вибір оптимальної організаційної структури для успішного здійснення функцій управління, максимального задоволення інтересів клієнтів у різноманітних банківських послугах з метою досягнення банком основних стратегічних цілей.

У практиці банківської діяльності існують два підходи побудови організаційної структури банку: функціональна і за видами надання різноманітних банківських послуг. При відповіді на друге питання необхідно надати характеристику функціональної організації структури банку і організаційної структури банку.

Економічна роль комерційних банків проявляється в тому, що вони здатні здійснювати широке коло операцій і надають велику кількість різноманітних послуг підприємствам, фірмам, населенню, державі.

Для з’ясування змісту третього і четвертого питання рекомендується ознайомитися з положенням ЗУ “Про банки і банківську діяльність”, зокрема ст. 60 – 62.

Тема 1. «Поняття, предмет та методи банківського права України, його джерела та місце в системі національного права»

Банківське право в системі права України. Дискусії про юридичну природу та поняття банківського права.

Мета і завдання банківського права як галузі права, учбової дисципліни та науки.

Об’єкт та предмет банківського права.

Методи правового регулювання банківської діяльності.

Принципи банківського права.

Банківське право та пов’язані з ним галузі права та дисципліни.

Поняття, зміст та ознаки банківських правовідносин. Структура банківських правовідносин. Підстави виникнення банківських правовідносин.

Особвливості банківських правовідносин.

Суб’єкти банківських правовідносин. Взаємозв’язок суб’єктів банківського права з іншими фінансовими установами.

Система банківського законодавства. Міжнародні конвенціі, договори та правила ділового обігу у регулюванні банківських правовідносин.

Основні поняття: банківське право, галузь права, предмет правового регулювання, метод правового регулювання, банківські правовідносини, суб’єкт банківських правовідносин, банківське законодавство, банківські правовідносини, структура банківських правовідносин, зміст банківських правовідносин, суб’єкт банківських правовідносин, об’єкт банківських правовідносин.

Рекомендована література:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]