Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
194.05 Кб
Скачать

1.4. Розвідувальні заходи.

Розвідка - це організація, що збирає відомості про економічне і політичне становище інших держав та про стан їхніх

збройних сил.

Розвідувальна діяльність - це системне застосування спеціальних сил, засобів, методів і здійснення специфічних дій для одержання інформації про задуми, плани і заходи іноземних спеціальних служб.

Відповідно до Закону України "Про розвідувальні органи

України":

Розвідувальна діяльність — діяльність спеціальних органів державної влади, спрямована на захист національних інтересів України від зовнішніх загроз, сприяння формуванню і реалізації державної політики у сферах національної безпеки і оборони.

Розвідувальна інформація — добуті відомості про реальні та потенційні можливості, плани, наміри і дії іноземних держав, організацій та окремих осіб, що загрожують національним інтересам України, а також про події і обставини, що стосуються національної безпеки і оборони.

Розвідувальні органи України - спеціальні підрозділи центральних органів виконавчої влади, які здійснюють розвідувальну діяльність з метою захисту національних інтересів України від зовнішніх загроз.

Основними завданнями розвідувальних органів України є виконання спецефічних завдань, що забезпечують економіку, оборонний комплекс та національну безпеку України.

Контррозвідка — організація, що має завдання протидіяти розвідці супротивника, боротися зі шпіонажем, диверсіями тощо.

Відповідно до п. 4 ст. 24 Закону України "Про Службу безпеки України" її органи зобов'язані здійснювати контррозвідувальні заходи з метою попередження, виявлення, припинення та розкриття будь-яких форм розвідувально-підривної діяльності проти України.

1.5. Оперативні заходи.

Під оперативними заходами слід розуміти отримання фактичних даних, які входять до предмета доказування у конкретній справі, а також необхідних для вирішення інших завдань ОРД, що проводяться уповноваженими на те особами на підставі і в порядку, передбачених законом.

ОРД здійснюється для захисту життя, здоров'я, прав і свобод людини і громадянина, власності, забезпечення безпеки суспільства і держави від злочинних посягань.

Мета оперативних заходів - це усвідомлений образ прогнозованого результату, на досягнення якого спрямовано дію (дії") оперативника й інших осіб, учасників цієї діяльності.

1.6. Оперативно-технічні засоби.

Оперативно-технічні засоби (далі - ОТЗ) розуміють як сукупність технічних засобів та науково обґрунтованих прийомів їх правомірного використання (переважно, негласного) в процесі ОРД для ефективної боротьби зі злочинністю. В ОРД до ОТЗ належить оперативна техніка, яка дозволяє знімати інформацію з каналів зв'язку, вести візуальне спостереження в громадських місцях із застосуванням фото-, кіно- і відеозйомки, оптичних та радіоприладів, інших технічних засобів. Використання ОТЗ забезпечує реалізацію принципів наступальності та раптовості проведення оперативно-розшукових заходів, створення таких умов, за яких злочинець вимушений повідомити інформацію про себе та свої противоправної дії.

Не допускаються проникнення до житла чи іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку.

У невідкладних випадках можливий встановлений законом порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи. До таких випадків належить проникнення до житла чи до іншого володіння особи за вмотивованим рішенням суду (ст. ЗО Конституції України).

Правову основу застосування ОТЗ в ОРД становлять Конституція України, Кримінальний та Кримінально-процесуальний кодекси України, Закони України "Про міліцію", "Про оперативно-розшукову діяльність", "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю", а також підзаконні акти, що регулюють відносини у сфері боротьби зі злочинністю.

Тактичні прийоми використання ОТЗ регламентуються нормами цього закону та підзаконними актами (наказами МВС, інструкціями, настановами, іншими документами відомчого характеру), їх зміст визначається загальними вимогами, що розглядаються як правова основа ОРД.

Правомірність застосування ОТЗ, прийомів та дій:

основною умовою, яка гарантує додержання законності при застосуванні ОТЗ та відповідних прийомів і дій в боротьбі із злочинністю, є відповідність цих прийомів та дій вимогам Закону і підзаконних актів, що складають їх правову основу;

застосування ОТЗ повинно бути спрямоване на захист прав та законних інтересів громадян, інтересів держави і здійснюватися із встановленою законом метою попередження та припинення злочинів, швидкого та повного розкриття злочинів та розшуку злочинців;

ОТЗ застосовуються тільки у встановлених законом формах та визначеними уповноваженими на це особами.

Виходячи із вимог норм законів та підзаконних актів, категорично заборонено застосовувати ОТЗ на власний розсуд окремих осіб без наявності на те підстав для отримання додаткових даних.

Будь-яке застосування ОТЗ в ОРД повинно здійснюватися в чіткій відповідності до діючого законодавства, відомчої нормативної бази. При цьому повинні бути забезпечені конституційні гарантії прав і свобод громадян.

Додержання законності при застосуванні ОТЗ вимагає:

проведення тільки тих заходів і в тих випадках, що передбачені нормами законів, що регулюють сферу діяльності правоохоронних органів;

проведення заходів у чіткій послідовності з положеннями відповідного закону і підзаконних нормативних актів;

неприпустимості дій, не передбачених законодавством, а тим більше таких, які йому суперечать.

Окремі обмеження прав і свобод людини при проведенні заходів із застосуванням ОТЗ мають винятковий і тимчасовий характер, і тому на їх проведення щодо особи, в діях якої є ознаки тяжкого злочину, потрібно отримати дозвіл суду.

При безпосередньому проведенні заходу додержувати правил:

ОТЗ застосовується тільки уповноваженим на це суб'єктом;

ОТЗ та дії щодо їх застосування повинні відповідати ступеню суспільної небезпеки злочинних посягань;

дії щодо застосування ОТЗ повинні бути передбачені нормами закону і проводитися згідно із затвердженим планом та постановою судді;

розкриття злочинів потребує негласного проведення заходів, про які повинно знати суворо обмежене коло осіб. Це створює додаткові гарантії своєчасного та повного розкриття злочину.

Кінцевою метою застосування ОТЗ є отримання матеріалізованих даних: копій документів, люмінесціюючих слідів, фотографій, кіно-, відеозаписів об'єктів та відомостей в ідеальній формі (знання) про злочинців, їх дії, зв'язки.

Такі дії фіксуються протоколами з відповідними додатками, складеними уповноваженими органами за результатами оперативно-розшукових заходів.

Від успішно проведеного заходу із застосуванням ОТЗ багато в чому залежить успіх у розкритті злочину, в цьому разі вдається виявити, зафіксувати та зберегти інформацію, яка в процесі досудового слідства є доказом у кримінальній справі.

2.Правова основа оперативно-розшукової діяльності в Україні складається із сукупності правових актів, які проголошують правові норми, що регламентують групи однорідних суспільних відносин між державою і особою в процесі діяльності по забезпеченню безпеки людини і суспільства, шляхом застосування спеціальних методів, сил і засобів, і виконання оперативно-розшукових дій, якщо іншими заходами неможливо попередити чи усунути загрозу життєво важливим інтересам людини і суспільства. В такій діяльності через застосування правових норм регламентуються відносини між державою чи її представниками, та особами (перш за все, особами які посягають на об'єкти, які охороняються кримінальним законодавством), і в зв'язку з необхідністю захисту життєво-важливих інтересів особистості, суспільства і держави від злочинних посягань.

Правову основу оперативно-розшукової діяльності становлять: Конституція України, цей Закон, Кримінальний та Кримінально-процесуальний кодекси України, закони України про прокуратуру, міліцію, Службу національної безпеки, Прикордонні війська, державну охорону органів державної влади України та посадових осіб, статус суддів, забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, державний захист працівників суду і правоохоронних органів, інші законодавчі акти та міжнародно-правові угоди і договори, учасником яких є Україна. Нормативно-правові акти, які регламентують оперативно-розшукову діяльність, можна поділити на три групи:

а) Конституція України і відповідні закони України;

б) нормативно-правові акти міністерств і відомств та судових органів;

в) міжнародно-правові акти, учасником яких є Україна.

3. Завданням оперативно-розшукової діяльності є пошук і фіксація фактичних даних про протиправні діяння окремих осіб та груп, відповідальність за які передбачена Кримінальним кодексом України, розвідувально-підривну діяльність спеціальних служб іноземних держав та організацій з метою припинення правопорушень та в інтересах кримінального судочинства, а також отримання інформації в інтересах безпеки громадян, суспільства і держави.

Сукупність завдань, що вирішуються оперативно-розшуковими підрозділами органів внутрішніх справ під час здійснення ОРД спрямованої на виявлення, розкриття, попередження і припинення протиправної діяльності окремих осіб і груп та розвідувально-підривної діяльності спеціальних служб іноземних держав та організацій, розшук осіб.

2. Протиправні діяння окремих осіб та груп, відповідальність за які передбачена Кримінальним кодексом України.

Протиправна діяльність, передбачена КК України характеризується:

а) суспільною небезпечністю;

б) кримінальною караністю;

в) винністю.

Суспільний - пов'язаний із життям і стосунками людей у суспільстві.

Суспільна небезпечність діяння визначається не тільки його об'єктивними ознаками (зовнішніми, фактичними), але й суб'єктивними. Суспільно небезпечними можуть бути лише вольові, усвідомлені дії особи. Дії ж неосудних людей не є суспільно небезпечними, а є просто небезпечними.

Суспільно небезпечне діяння — це посягання на об'єкти, що охороняються законом, і порушення його особою, яка посягає на ці об'єкти.

Небезпечні дії є формально протиправними, але позбавлені характерного для злочинів рівня суспільної небезпечності.

Склад злочину - це сукупність юридичних ознак, що встановлені кримінальним законом і визначаються як суспільно небезпечне діяння, передбачене Кримінальним кодексом України.

Фактичні дані — це дані, які містять відомості про дії будь-якого протиправного характеру, що містить склад злочину. Кримінальне право оперує фактичним складом злочину, що міститься в конкретних діях осіб, які вчинили злочин.

3. Розвідувально-підривна діяльність.

Розвідувально-підривна діяльність є найнебезпечнішою формою злочинної діяльності, що створює загрозу військовій, економічній та екологічній безпеці держави.

Закон формулює ряд завдань, які полягають в одержанні інформації про події чи дії, що створюють загрозу державній, військовій, економічній або екологічній безпеці України. Ці завдання можуть вирішуватися органами, що здійснюють ОРД, лише за умови наявності інформації про можливе виникнення таких подій і дій і мати попереджувальний характер.

4. Завдання оперативно-розшукової діяльності.

Специфічними завданнями ОРД є:

виявлення і розкриття злочинів, а також осіб, які їх готують, вчиняють або вчинили;

попередження злочинів;

припинення злочинів;

здійснення розшуку осіб, які переховуються від органів досудового слідства;

здійснення розшуку осіб, які ухиляються від кримінального покарання;

здійснення розшуку безвісно відсутніх громадян.

Ці завдання можуть бути взаємопов'язані між собою, але здебільшого вони є самостійними. Кожне завдання вимагає застосування специфічних сил, засобів та методів ОРД для його вирішення. У свою чергу, вирішення кожного конкретного завдання потребує прийняття певного підсумкового рішення.

Найважливішою частиною загальних завдань ОРД є виявлення і розкриття злочинів та осіб, які їх готують, вчиняють або вчинили.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]