Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
194.05 Кб
Скачать

1.3.3. Умови здійснення обмежень прав і свобод людини.

Винятковість (винятковий - такий, що становить виняток серед загальних правил; який нечасто трапляється, особливий, надзвичайний).

Оперативно-розшукові заходи здійснюються у виняткових випадках, коли отримати інформацію іншим шляхом неможливо або недоцільно.

Захисний характер (захисний - такий, що захищає, оберігає когось, щось від шкідливого, небажаного впливу, дії).

Метою здійснення оперативно-розшукових заходів є захист конституційних прав і свобод громадян, інтересів суспільства і держави; захист та забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві.

Обмеженість (обмежувати — встановлювати певні межі чого-небудь, зв'язувати щось обмежувальними умовами; не допустити поширення чого-небудь).

Термін проведення оперативно-розшукових заходів із застосуванням ОТЗ обмежений законом; при наданні дозволу на застосування ОТЗ судом або прокурором вказується термін дії санкції.

Санкція суду (санкціонувати - давати санкцію на що-небудь, визнавати щось законним, правильним, затверджувати, схвалювати щось; санкція (від лат. запсіїо — непорушна постанова): 1) схвалення; 2) затвердження відповідним державним органом якогось акту, що надає йому сили закону; 3) складова частина статті закону, в якій визначено заходи державного впливу у разі невиконання даного закону; 4) вид покарання за злочин).

Тільки суд відповідно до норм законодавства дає дозвіл на застосування спеціальних ОТЗ.

Достовірність інформації, що збирається (достовірний — який не викликає сумніву, цілком вірний, точний).

Інформація повинна бути об'єктивною, сприяти процесу доказування у кримінальній справі.

Надійність (надійний — який викликає повне довір'я, на якого цілком можна покластися, безпечний, перевірений).

Забезпечується науковою та практичною обгрунтованістю, ефективністю та безпечністю застосування ОТЗ, об'єктивністю самого процесу збирання інформації.

Відповідність - адекватність заходів злочинній діяльності окремих осіб.

При здійсненні оперативно-розшукових заходів з використанням ОТЗ враховується їх відповідність ступеню суспільної небезпеки злочинних посягань та загрозі інтересам суспільства і держави.

Невідкладність передбачає здійснення оперативно-розшукових заходів без санкції суду, але після їх застосування оперативні підрозділи протягом 24 годин повідомляють про це прокурора.

1.3.4. Механізм поновлення порушених прав і свобод людини.

Конституція України закріплює в національному законодавстві право на матеріальний захист особи - принцип майнової відповідальності. У статті 56 Основного Закону підкреслюється, що підставою виникнення такого права є незаконні дії чи бездіяльність органів державної влади, місцевого самоврядування або їхніх службових осіб під час здійснення ними повноважень.

Про відшкодування моральних збитків йдеться й у ч. 8 ст. 9 Закону України "Про оперативно-розшукову діяльність", а саме: у разі порушення прав і свобод людини або юридичних осіб, а також у разі, якщо причетність до правопорушення особи, щодо якої здійснювались оперативно-розшукові заходи, не підтвердилась. У зазначених випадках Служба національної безпеки України, Міністерство внутрішніх справ України, Прикордонні війська України, Управління охорони вищих службових осіб України зобов'язані поновлювати порушені права і відшкодовувати заподіяні матеріальні і моральні збитки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]