Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
194.05 Кб
Скачать

1.4.5. Наступальність.

Наступати - рухатися вперед, наближатися, щільно оточувати кого-небудь.

Принцип оперативності (або наступальності) також притаманний ОРД. Оперативність полягає в тому, що оперативні працівники й інші посадові особи зобов'язані (у межах своєї компетенції):

проводити роботу щодо попередження вчинення злочинів;

виявляти ініціативу в їх виявленні;

своєчасно й обгрунтовано заводити справи оперативного обліку; розпочинати всі передбачені законодавством у галузі ОРД дії для встановлення осіб, які намагаються вчинити або вчинили злочин, з метою створення умов для дальшого невідворотного застосування до них заходів, передбачених кримінально-процесуальним законодавством України;

з'ясовувати причини вчинення злочинів і умови, що сприяли і сприяють їхньому вчиненню.

Цей принцип виявляється у спрямованості ОРД на випередження:

вчинення особами суспільно небезпечних протиправних діянь;

дій осіб, які вчинили незакінчений злочин;

дій осіб, які чинять триваючі злочини.

У принципі оперативності (наступальності) відбита захисна функція ОРД, розкривається пошуковий та попереджувальний характер цього самостійного виду юридичної державної діяльності.

1.4.6. Цілеспрямованість.

Цілеспрямований - який прагне до певної мети.

Перелічені у статті 1 Закону України "Про оперативно-розшукову діяльність" завдання (специфічні), які властиві діяльності оперативних підрозділів - складової органів внутрішніх справ, розглядаються в контексті загальних завдань, що стоять перед міліцією. Завдання можуть бути взаємопов'язані між собою, але здебільшого вони є цілком самостійними. Важливо враховувати, що кожне з них може вимагати застосування специфічних сил, засобів і методів ОРД для їх вирішення. У свою чергу, вирішення кожного конкретного завдання потребує прийняття певного підсумкового рішення, оскільки спрямоване на досягнення поставленої мети, частиною якої є виявлення і розкриття злочинів та осіб, які їх готують, вчиняють або вчинили.

Завдання виявлення й розкриття злочину оперативно-розшуковим шляхом повинно розглядатися в органічному зв'язку з кримінально-процесуальною діяльністю, оскільки у разі її успішного здійснення порушується кримінальна справа. У ряді випадків кримінальна справа може бути порушена при виявленні тільки події злочину. Проте при цьому орган, який здійснює ОРД, зобов'язаний встановити осіб, які вчинили злочин.

1.4.7. Об'єктивність і повнота.

Об'єктивний - який існує поза людською свідомістю і незалежно від неї; незалежний від волі, бажань людини; реальний, дійсний.

Повнота — вичерпна достатність, повний склад чого-небудь.

Принцип об'єктивності і повноти в ОРД має тісний зв'язок з аналогічним принципом кримінально-процесуальної діяльності (ст. 22 КПК України), а саме: обов'язок вжити всіх заходів для всебічного, повного й об'єктивного дослідження обставин справи.

Під час попереднього розслідування оперативні працівники збирають і фіксують фактичні дані задовго до порушення кримінальної справи. Для оперативних підрозділів фактичні дані за своїм змістом - це інформація (відомості), яка свідчить про підготовку або вчинення злочину (часто латентного), про особу підозрюваного та його співучасників, злочинні зв'язки, місця переховування знарядь злочину, об'єктів злочинного посягання тощо.

Оперативний працівник зобов'язаний здійснити всі передбачені законом оперативно-розшукові заходи для всебічного, повного й об'єктивного дослідження обставин події злочину, особи підозрюваного; відпрацювати як обвинувальні, так і виправдувальні оперативні версії події, що сталася; вжити заходів до встановлення причин і умов події.

Таким чином, принцип об'єктивності й повноти в ОРД - це встановлення істини конкретного факту підготовки або вчинення злочину, змістом якої є правильне, повне відповідно до дійсності відображення її у свідомості осіб, які здійснюють оперативно-розшукове документування.

1.4.8. Доцільність.

Доцільний - відповідний поставленій меті, практично корисний, розумний, раціональний.

Механізм забезпечення принципу доцільності в ОРД складається з необхідних передумов встановлення істини, а саме: достовірності, належності, допустимості й достатності фактичних даних для оперативно-розшукового забезпечення розслідування злочину на досудових стадіях, а можливо, й на стадії судового розгляду.

При здійсненні оперативно-розшукових заходів з метою отримати такі дані й при подальшому їх використанні оперативні працівники діють, як правила, згідно з приписами даного закону, наказів, інструкцій та інших нормативних актів. У зв'язку із цим суттєвого значення набуває питання співвідношення оперативно-розшукових заходів характеру і ступеня суспільної небезпеки злочинного посягання.

Треба враховувати, що фактичні дані, отримані внаслідок здійснення ОРД з грубим порушенням норм чинного оперативно-розшукового законодавства, конституційних та інших принципів ОРД, або якщо вони були отримані в результаті порушення вимог нормативних актів, які визначають умови й порядок їх збирання і перевірки, завжди викликають сумнів щодо їхньої достовірності, допустимості й доцільності в кримінальному судочинстві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]