Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
194.05 Кб
Скачать

1.3.5. Взаємодія з населенням.

Взаємодія - співдія, співдіяння; взаємний зв'язок між предметами у дії, а також погоджена дія між ким-, чим-небудь.

Населення - сукупність людей, які проживають на земній кулі, в якій-небудь країні, області і т. ін.

Органи, що здійснюють ОРД, мають право на отримання безкоштовно чи за винагороду інформації, що становить оперативний інтерес, від окремих фізичних осіб, посадових осіб, спеціалістів. Такий вид сприяння реалізується при здійсненні найбільш важливих оперативно-розшукових заходів.

Така взаємодія оперативних підрозділів з населенням здійснюється при профілактиці та розкритті злочинів. Єдність дій всіх учасників, вимога комплексного підходу до боротьби зі злочинністю - основа ефективного вирішення завдань, зміцнення правопорядку в Україні. Співробітництво міліції з населенням і громадськими формуваннями в профілактиці злочинів може здійснюватись в двох основних формах:

звернень (пропозицій, клопотань тощо) громадян;

взаємодії двох рівноцінних суб'єктів профілактики.

Крім того, громадяни зобов'язані сприяти правоохоронним органам в охороні громадського порядку і боротьбі зі злочинністю (ст. 6 Закону України "Про міліцію").

1.3.6. Взаємодія з органами влади та управління.

Органи державної влади та управління, їх службові особи в межах своєї компетенції згідно з Конституцією України та іншими законами й нормативно-правовими актами сприяють правоохоронній діяльності.

До об'єктів правоохоронної діяльності відносяться трудові колективи, громадські об'єднання і громадяни, які самостійно чи разом з працівниками міліції в межах своєї компетенції охороняють громадський порядок, борються зі злочинністю, а саме: постійні комісії місцевих органів влади, громадські об'єднання, трудові колективи підприємств, установ, організацій, органи громадського самоврядування за місцем проживання громадян.

Порядок співробітництва регулюється коментованим Законом, іншими законами й нормативними актами МВС України, в яких окреслено обсяг роботи, форми й методи, обов'язки й права вказаних суб'єктів правоохоронної діяльності, зокрема ОРД як особливої форми державної діяльності.

1.3.7. Плановість.

План - (лат. ріали») - 1) певний порядок, послідовність у викладенні чого-небудь; 2) заздалегідь передбачений порядок, послідовність здійснення певної роботи; 3) задум, що передбачає перебіг, розвиток чого-небудь.

Оперативно-розшукові заходи здійснюються планово. Для досягнення позитивного результату працівники оперативних підрозділів планують проведення таких оперативно-профілактичних заходів:

плани, які поширюються на певні території (район, місто, держава);

плани, які поширюються на конкретну категорію осіб (раніше судимі, наркомани, повії, "злодії в законі", авторитети злочинного середовища, члени та лідери організованих злочинних груп та організованих злочинних організацій);

плани оперативно-профілактичних заходів, спрямовані на пошук викрадених предметів, речей, вибухових матеріалів, транспортних засобів, тощо.

Плануються оперативно-розшукові заходи щодо розкриття вчиненого злочину.

Плануються заходи до оперативно-розшукових справ. Також планується проведення кожного оперативно-розшукового заходу .

Таким чином планується як діяльність оперативного підрозділу в цілому, так і здійснення поточного, перспективного планування щодо розкриття кожного злочину, проведення комплексу оперативно-профілактичних заходів.

1.4. Галузеві принципи оперативно-розшукової діяльності як науки.

1.4.1. Поєднання гласних і негласних заходів.

Поєднувати — збирати разом, складаючи, зливаючи, створювати одне ціле; об'єднувати тощо.

Попередній, пошуковий характер ОРД визначає межі її гласності. Природно, що гласність виявляється в поінформованості громадян, зокрема, з таких конкретних питань:

мета, завдання та принципи роботи органів, що здійснюють ОРД;

межі їх законного втручання у сферу суспільних відносин, що охороняються правом;

права й обов'язки цих органів, з одного боку, і громадян, посадових осіб, інших державних органів і громадських організацій - з другого;

гарантії діяльності правоохоронних органів тільки в межах установленої компетенції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]