Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
194.05 Кб
Скачать

1.4.2. Добровільність.

Добровільний - який здійснюється, діє і т. ін. з власного бажання, доброї волі, без насилля, примусу.

Під час здійснення ОРД шляхом проведення оперативно-розшукових заходів отримується інформація від осіб, яким можуть бути відомі фактичні дані про досліджувану подію чи причетних до неї осіб. У процесі розмови питання можуть ставитися відкрито чи замасковано, можливе також використання спеціальних прийомів вивідування. Але в будь-якому разі участь у бесіді опитуваного громадянина може бути тільки добровільною.

При вирішенні завдань ОРД суб'єкти, які її здійснюють, можуть залучати до співробітництва окремих осіб (гласних і негласних штатних працівників) за добровільної згоди останніх.

Реалізація права громадян на таке співробітництво можлива за умови обопільної згоди, форма її виразу - усна, письмова чи інша, мотивація співробітництва — громадський обов'язок, матеріальна заінтересованість тощо.

Для вирішення визначених законодавством завдань і виконання обов'язків, покладених на органи, що здійснюють ОРД, використовується конфіденційне співробітництво виключно на засадах добровільності.

1.4.3. Конфіденційність.

Конфіденційний - який не підлягає розголосові, довірчий, таємний, суто приватний, секретний.

Оперативно-розшукові підрозділи й оперативні працівники при досягненні мети ОРД спираються на конфіденційне сприяння окремих осіб. Для оперативних підрозділів залучення негласних співробітників до вирішення завдань ОРД є умовою реалізації конституційного обов'язку держави — дотримання й захисту прав і свобод людини й громадянина від злочинних посягань.

Для вирішення завдань і виконання обов'язків, покладених на органи, що здійснюють ОРД, використовується конфіденційне співробітництво, яке базується виключно на засадах добровільності.

1.4.4. Конспірація.

Конспірація - заходи, яких уживає нелегальна організація для збереження в таємниці своєї діяльності; суворе дотримання таємниці.

Вказуючи на принцип конспірації, законодавець звертає увагу на одну з найважливіших рис ОРД - забезпечення негласності засобів і джерел отримання інформації. Щодо осіб, які сприяють проведенню ОРД, вживається близький за змістом термін - "конфіденційність".

Організація ОРД на основі названого принципу обумовлена необхідністю виявлення, попередження і припинення злочинів, що готуються і що вчиняються неочевидно, як правило, приховано, таємно. Розслідування, передбачене кримінально-процесуальним законом, може розпочатися тільки після попереднього отримання яких-небудь відомостей про вчинений злочин, інакше кажучи, при виявленні злочину. Досить часто про злочини повідомляють громадяни і посадові особи, які володіють подібною інформацією. Проте неприпустимо чекати таких повідомлень і сподіватися тільки на них. Не можна ставити початок кримінального переслідування злочинців виключно в залежність від надходження відомостей від поінформованих осіб. Оперативно-розшукова робота для того й існує, щоб ініціативно виявляти злочинні дії, готувати умови для офіційного розслідування, забезпечуючи тим самим змагальність із злочинцем, який не має наміру добровільно повідомляти про вчинений ним злочин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]