Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка з політології 2012.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
700.93 Кб
Скачать

3. Тестовий контроль оцінки знань

Тестовий контроль оцінки знань з політології – це лише одна з форм перевірки знань та вмінь студентів з предмета, особливості якого вимагають здатність студентів не тільки орієнтуватись в історичних та сучасних нормативно-ціннісних політичних знаннях, викладати їх у письмовій, усній формах, а і брати участь у дебатах, конференціях, ділових іграх. Тому проводиться тестовий контроль оцінки знань як підготовка до узагальнення результатів першого та другого навчальних модулів.

Тестовий контроль оцінки знань з політології до першого модулю охоплює перші шість тем: від загальної теорії, історії політичних вчень до теоретичних положень середнього рівня, які розкривають основні форми організації державної влади, ознаки правової держави, громадянського суспільства, демократії та особливості їх сучасних проявів.

Тестовий контроль оцінки знань з політології до другого модулю охоплює питання порівняльної та практичної політології стосовно України, світу та розкриває знання з 7 – 13 тем курсу: від ефективності сучасної системи влади на Україні, її здобутків, вад, шляхів реформування з урахуванням світового досвіду до визначень політичної культури, свідомості, ідеології, різновидів політичних течій, партій, еліт, лідерства, виборчих систем, технологій до трансформації політичних систем країн світу, основних засад національної, соціальної, зовнішньої політики держави.

Тестові завдання розподілені на три варіанти заради об`єктивності оцінювання реальних знань та мають типовий за рівнем складності характер теж трьох рівнів. Перший рівень складності – алгоритмічний та репродуктивний: необхідно дати визначення політичного терміна, поняття та вибрати правильну відповідь із запропонованих чотирьох варіантів. Пропонується десять запитань, по одному балу за правильну відповідь на кожне. Другий рівень складності – частково творчий, з елементами алгоритмічного: необхідно знайти відповідність покажчиків лівої колонки – характеристикам правої з використанням знань та вмінь порівняльної політології. Пропонується п`ять запитань, по два бали за правильну відповідь на кожне. Третій рівень складності – інтелектуально-пошуковий, творчий: потрібно виправити помилки, відповісти на такі запитання: «Що буде, якщо?», «Чому саме так?», «Чи можливе таке?», «Які шляхи розв`язання тієї чи іншої проблеми?». Пропонується два запитання, по п`ять балів за правильну відповідь на кожне. Для виконання всього тестового завдання надається сорок хвилин.

Оцінка за кожну роботу виражається в сумі балів, які відповідають оцінкам за дванадцятибальною системою та такою шкалою:

Сума балів за відповіді:

Оцінка

14 і менше балів

незадовільно – F, FX

15 -19 балів

достатньо та задовільно –E,D

20 –24балів

добре та дуже добре–C,B

25– 30 балів

Відмінно –A

Тестові завдання виконуються за варіантами, які тотожні наведеному прикладу: