Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДП.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
314.37 Кб
Скачать

31. Поняття та визначення функцій держави.

Дати поняття держави досить складно. Насамперед тому, що багато правознавців намагаються дати їй своє визначення. До них відносяться: М.М. Коркунов, В.М. Хвостов. ТІ.О. Сорокін, Є.М, Трубецькой, Б.О. Костяковський та інші. Без сумніву, всі вони сходилися на тому, що суспільство повинно бути організовано. Існує два способи організації: природний і штучний. Саме до штучних способів організації відноситься держава. її можна розглядати в двох аспектах: як державний апарат (Ленін В.І.: Держава є машина для підтримки панування одного класу над іншим.) або як своєрідну організацію суспільства.

Насамперед це - структурна організація суспільства. Це видно хоча б тому, що і В. І. Ленін, і М.М. Коркунов, і В.М. Хвостов говорять про існування незалежної від суспільства владної структури.

Хвостов В.М.: Держава - це союз вільних людей, що живуть на певній території і підкоряються примусовій і самостійній владі.

Коркунов М.М.: Держава - це суспільний союз, що являє собою самостійне примусове панування над людьми.

Ленін В. І.: Держава — орган класового панування, гноблення одного класу іншим, створення «порядку», що узаконює й усталює це гноблення, стримуючи зіткнення к.шів.

Крім того, державою є територіальна організація суспільства.

Держава - це публічна, політико-територіальна організація суспільства, що має суверенітет, який забезпечується спеціальною системою оподатковування та примусу.

Функціями держави визнаються основні напрямки її діяльності.

І. Внутрішні - спрямовані в середину країни.

1. Охорона форм власності. Держава охороняє і захищає форми власності. На жаль, в Україні в пострадянський період до приватної власності ставились з недовірою, характерним може бути приклад, коли з чужої присадибної ділянки збирали врожай" не її власники. Заяви до міліції не до чого не приводили, більше того: звинувачували самих власників у жадібності.

  1. Охорона правопорядку. Держава охороняє правопорядок за допомогою спеціальних органів поліції.

3. Охорона навколишнього природного середовища. Навколишнє природне середовище — це ареол існування людства. Воно досить давно охороняється державою.

4. Економічна. Економічна функція держави передбачає збирання державою податків, втручання держави в економічну сферу тощо.

5. Соціальна. До соціальної функції держави належить визначення основних напрямків соціальної політики, В Україні соціальну політику становлять: регулювання ринку праці, та зайнятості населення, у тому числі демографічна та міграційна політика: регулювання трудових відносин, у тому числі охорона праці і кадрова політика: регулювання системи оплати праці та доходів населення: організація системи соціального забезпечення, населення, (соціальне страхування, пенсійне забезпечення, соціальна та адресна до поемо га, соціальний захист окремих категорій громадян тощо):

6. Інші. Наприклад, розвиток науково-технічного прогресу.

II. Зовнішні - спрямовані за межі країни.

  1. Військова. Лише держава організує захист країни від нападів; оголошує війну та веде, загарбницькі війни.

  2. Взаємовигідна торгівля. Іноді між державами підписуються міжнародні договори стосовно корисних копалин, технологій тощо. Наприклад, Туркменистан може поставляти в Україну газ, а в Азербайджан - нафту тощо. Україна ж може поставляти цим країнам літаки. Це і є взаємовигідна торгівля на основі міждержавних договорів.

  1. Підтримка миру. Виражається у посилці військових миротворців закордон, підтримка непоширення окремих видів зброї (зброя масового знищення) тощо.

  1. Дипломатична. Обмін дипломатами, консулами тощо.

  2. Інші. Прийняття участі у вирішення глобальних проблем сучасності: боротьба з міжнародною організованого злочинністю та тероризмом, вирішення проблем екологічного та демографічного характеру тощо.