Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Талалаєв_ІСМ_посібник.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Вищий навчальний заклад Укоопспілки

«ПОЛТАВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ»

Кафедра менеджменту організацій та зовнішньоекономічної діяльності

В.О.Талалаєв

Інформаційні системи в менеджменті Навчальний посібник за кредитно-модульною системою організації навчального процесу для самостійного вивчення дисципліни для студентів всіх форм навчання за фахом

6.050201 “Менеджмент організацій ”

6.050206 «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності» полтава рвв пует

2010

Автор:

Талалаєв В.О., доцент кафедри менеджменту організацій та зовнішньоекономічної діяльності Полтавського університету економіки і торгівлі, к.т.н.

Рецензенти:

Іванюта В.Ф., професор кафедри менеджменту організацій та зовнішньоекономічної діяльності Полтавського університету економіки і торгівлі, д.е.н.

Шимановська-Діанич Л.М., професор кафедри менеджменту організацій та зовнішньоекономічної діяльності Полтавського університету економіки і торгівлі, к.т.н.

Обговорено та схвалено на засіданні кафедри менеджменту організацій та зовнішньо-економічної діяльності ПУЕТ «___»______________2010 р. Протокол №

Завідуюча кафедрою, проф., д.е.н. _____________________ Маркіна І.А.

(підпис)

УЗГОДЖЕНО:

Декан факультету

економіки та менеджменту, проф., к.т.н.

____________________ Вахтін С.Р.

(підпис)

„______”________________2010р.

УЗГОДЖЕНО:

Начальник науково-методичного центру управління якістю освітньої діяльності

_____________________ доц., к.е.н. Огуй Н.І.

(підпис)

„____”__________________2010 р.

УЗГОДЖЕНО:

Директор

навчального центру ПУЕТ, доц.

_____________________ Герман Н.В.

(підпис)

„____”__________________2010 р.

ВСТУП

Спектр впливу інформаційних систем на діяльність підприємства надзвичайно широкий. Як правило, організації використовують інформацію в чотирьох основних цілях:

  • можливість збільшення прибутків та розширення ринків;

  • зниження ризиків і зменшення невизначеності;

  • отримання влади і впливу на людей;

  • контроль і оцінка ефективності фірми.

Таким чином, інформаційне суспільство – концепція, що вважає головним фактором суспільного розвитку виробництво і використання науково-технічної та іншої інформації. Теорія інформаційного суспільства поєднала у собі всі найкращі здобутки людства, дала поштовх позитивним зрушенням у всіх інших нетехнічних сферах людської життєдіяльності і задоволення потреб, ставши основою розвитку людського потенціалу, як найширшої реалізації громадянських прав і свобод особи, висуваючи пов’язані з цим відносини на якісно новий рівень існування.

Успіх будь-якого бізнесу пов’язаний з успіхами в управлінні фірмою, організацією ( в подальшому – організаційно-виробничою системою - ОВС). Люди, які зайняті у сфері управлінської діяльності – менеджери – це професійно підготовлені фахівці в області управління. Головний зміст їх діяльності – збір і обробка інформації, прийняття рішень, постановка завдань, планування, організація виконання рішень, координація, мотивація і контроль. Ефективність розв’язання цих задач залежить від двох складових в умінні менеджера – мистецтва (творчість) і наукового підходу. Перша складова базується на особистих здібностях і якостях менеджера, друга – визначається його підготовленістю , в першу чергу, в питаннях використання сучасних інформаційних технологій.

Підготовленості майбутніх фахівців – менеджерів в сфері використання сучасних інформаційних технологій сприятиме вивчення циклів навчальних дисциплін, які забезпечують таку підготовку. До їх числа слід віднести і навчальну дисципліну «Інформаційні системи в менеджменті».

Мета вивчення курсу "Інформаційні системи в менеджменті"

є формування у майбутніх менеджерів системного мислення та комплексу спеціальних знань у галузі автоматизованих інформаційних систем менеджменту та набуття практичних навичок користування інформаційними системами підприємства на базі використання засобів автоматизації.

Предметом курсу "Інформаційні системи в менеджменті" виступають принципи побудови і застосування інформаційних технологій та інформаційних систем , як ефективного інструментального засобу розв’язання інформаційних задач автоматизації управлінської діяльності менеджера.

Цілями і завданнями вивчення курсу "Інформаційні системи в менеджменті" є:

  • визначення ролі і місця автоматизованих інформаційних систем менеджменту (АІСМ) в системі інформаційного забезпечення управління сучасними організаційно-виробничими системами (ОВС);

  • вивчення загальних принципів побудови і використання АІСМ ;

  • вивчення типових структур АІСМ, призначення і склад основних видів їх забезпечення;

  • засвоєння основних принципів побудови, складу і основних можливостей програмного та інформаційного забезпечення АІСМ;

  • розгляд структури і складу основних заходів етапів життєвого циклу АІСМ;

  • вивчення основних типових корпоративних АІСМ;

  • принципів побудови і використання систем підтримки прийняття рішень в АІСМ;

  • використання інформаційних ресурсів і сервісів глобальної інформаційної мережі Інтернет в АІСМ;

  • принципи побудови і використання локальних компютерних мереж і забезпечення безпеки інформації в АІСМ.

У результаті засвоєння курсу студент повинен:

знати: сутність інформаційних систем та їх значення в управлінні сучасними організаціями; сучасний стан і тенденції розвитку інформаційних технологій; методологію розроблення інформаційних систем, визначення їх якості та ефективності;основні засади управління інформаційними ресурсами та технологіями; стратегічна та оперативна спрямованість інформаційних технологій у бізнесі; формування інформаційної структури на підприємстві;

використання інтегрованих автоматизованих інформаційних систем у бізнесі; типологія управлінських інформаційних систем; розвиток і запровадження в організації систем підтримки прийняття рішень; використання технологій штучного інтелекту в управлінні організаціями; використання Інтернет в управлінській діяльності керівних кадрів; застосування електронної комерції у практичній діяльності організації; створення та використання в організації інформаційних локальних та регіональних мереж Інтранет та Екстранет.

уміти: проектувати прості інформаційні системи; розробляти постановки функціональних задач і реалізовувати їх в середовищі універсальних прикладних пакетів типу Місrоsoft Offis; працювати з конкретним програмним продуктом; прийняття оптимальних управлінських рішень на підставі отриманої інформації з АІСМ.

Структура навчального процесу і курсу "Інформаційні системи в менеджменті" для студентів спеціальності:

6.050206 “Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності” передбачає 48 години аудиторного навантаження, в тому числі 18 годин – лекції і 30 годин – практичні заняття. Самостійна робота – 79 години, індивідуальна робота -17 годин. Всього з курсу –144 годин;

6.050201 «Менеджмент організацій» передбачає 48 години аудиторного навантаження, в тому числі 18 годин – лекції і 30 годин – практичні заняття. Самостійна робота – 79 години, індивідуальна робота – 17 годин . Всього з курсу –144 годин.

Підсумком вивчення даного курсу є іспит.

Програма передбачає проведення серії практичних занять, які моделюють вирішення навчальної задачі зі створення АІСМ для підприємств районної споживчої кооперації. При цьому послідовно розв’язується декілька типових задач, які відтворюють ряд характерних практичних завдань життєвого циклу АІСМ для конкретного середовища створення і впровадження інформаційної системи. З використанням універсальних пакетів типу Місrоsoft Ехсеl і Microsoft Access рішення доводяться до кінцевих програмних продуктів.

Формування практичних умінь та навичок з дисципліни "Інформаційні системи в менеджменті" продовжується під час переддипломної практики та написання дипломної роботи.

Курс "Інформаційні системи в менеджменті" є логічним продовженням блоку дисциплін циклу ІТ-підготовки спеціалістів з менеджменту та тісно пов’язаний з іншими дисциплінами, що формують фахівця ( “Інформатика і компютерна техніка”, “Компютерні мережі і телекомунікації”).

Курс "Інформаційні системи в менеджменті" складено відповідно до місця та значення дисципліни за структурно-логічною схемою, передбаченою освітньо-професійною програмою підготовки спеціалістів з напряму підготовки 0502 “Менеджмент” за фахом 6.050201 “Менеджмент організацій” і 6.050206 «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності». Робоча навчальна програма з дисципліни "Інформаційні системи в менеджменті" розроблена у відповідності до навчальної програми нормативної дисципліни, яка складена науково-методичною комісією напрямку «Менеджмент» і затверджена Міністерством освіти і науки України у 2002р.

Розділ 1. Навчальна ПРОГРАМА