Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДП.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
314.37 Кб
Скачать

35. Поняття, основні ознаки і властивості державної влади.

Ознаки держави:

  1. Публічна влада - коли влада відправляється професійно, а суб'єкт і об'єкт влади не збігаються. Публічна влада означає, що в державі існують ті хто керує (монарх, президент, парламент, уряд, чиновництво) і заробляє цим гроші і ті, хто підкоряються (всі інші). Ті, хто керує суб'єкт влади. Ті, хто підкоряються — об'єкт влади.

  2. Територіальна організація - факт проживання людини на території держави. Територія держави визначається її кордонами.

  3. Наявність системи податків і зборів - засобів, призначених для утримування публічної влади.

  4. Зв'язок з правом - системою основних правил поведінки, санкціонованих державою.

5. Суверенітет - верховенство держави у вирішенні питань внутрішньої і зовнішньої політики. Суверенітет буває зовнішнім і внутрішнім.

Зовнішній суверенітет - верховенство держави у вирішенні питань зовнішньої політики, незалежно від внутрішніх сил (партій, рухів, класів тощо).

Внутрішній суверенітет - верховенство держави у вирішенні питань внутрішньої політики, незалежно від зовнішніх сил (інших держав, міжнародних організацій тощо). Виключення з внутрішнього суверенітету зараз складають питання охорони прав людини. Це пояснюється тим, що порушення, прав людини не є внутрішньою справою держави.

Таким чином, суверенітет - це не незалежність. Скоріше незалежність є наслідком суверенітету.

36. Поняття механізму держави його структура.

Механізм держави - це цілісна ієрархічна система державних органів і установ, що практично здійснюють державну владу, завдання і функції держави.

Структура механізму держави мінлива і різноманітна. На наш погляд, в механізм держави включаються: державні підприємства (господарчі суб'єкти, що забезпечують економічну основу державної влади), державні установи (структури, що не мають владних повноважень, але виконують загально-соціальні функції в сфері науки, охорони здоров'я, освіти, економіки тощо. Наприклад, державна школа) і державні органи, що складаються з органів управління і органів примусу.

До органів управління відносяться: вищі органи держави (представницькі, глава держави, уряд) та їх структури на місцях (виконкоми, губернатори, голови адміністрації, місцеві ради народних депутатів тощо).

До органів примусу відносяться: органи правопорядку, суд, прокуратура, а також силові структури (армія, поліція, розвідка). Останні виконують рішення вищих органів держави, використовуючи, в тому числі, методи примусу.

37. Класифікація органів державної влади, їх загальна характеристика.

Державний службовець - це особа, яка здійснює професійну діяльність, займаючи посади в державних органах та їх апараті, щодо практичного виконання завдань і функцій держави.

Основними ознаками державного службовця є:

- Посада в державних органах та їх апараті;

- Професійна діяльність щодо практичного виконання завдань і функцій держави;

- Отримання за це заробітної плати за рахунок державних коштів.

До державних службовців не належать особи, які проходять стажування в державних органах, оскільки вони не займають посад у цих органах а тільки претендують на них.

Депутати Верховної Ради Укр. не належать до держ. службовців, а являють собою політ.службовців.