Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бакалаврат / okhrana.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
171.52 Кб
Скачать

19. Вібрація. Класифікація вібрації.

Вібрація — це вид механічних коливань в техніці. З погляду гігієни вібрація — це сукупність несприятливих механічних коливань, що передаються на тіло людини.

Вібрація відчувається людиною під час її дотику з машинами, механізмами, засобами транспорту або під час знаходження в зоні коливань, які вони розповсюджують.

Класифікація вібрації

За способом передавання на людину вібрація поділяється на:

- загальну, що передається через опорні поверхні на тіло сидячої або стоячої людини;

- локальну (місцеву), що передається через руки людини.

Загальна вібрація за джерелами її виникнення поділяється на такі види:

- транспортна — вібрація, що передається на операторів (водіїв) та людей, які прибувають у транспортному засобі під час його руху;

- транспортно-технологічна — вібрація, що передається на операторів рухомих машин, які мають обмежений рух і виконують технологічну операцію (екскаватор, колійна машина, вантажопідйомний кран тощо);

- технологічна — вібрація, що передається на операторів стаціонарних машин або передається на робочі місця, які не мають джерела вібрації

20. Методи захисту від вібрації.

Зниження вібрації машин, механізмів і обладнання досягають або впливом на джерело вібрації, або впливом на всю коливальні 1 систему.

Послаблення вібрації досягається також такими технологіч­ними заходами:

-урівноваження і збалансування частин, що обертаються, для забезпечення плавної роботи машини;

-усунення дефектів і розбовтання окремих частин машини;

-використання динамічних віброгасників, які являють собою механічну коливальну систему з резонансною частотою, що збіга-|_ ється з частотою вібрації конструкції. При жорсткому закріпленні пружного елементу гасника до вібруючої частини конструкції в ньо­му збуджуються коливання, які знаходяться у протифазі з коли­ваннями конструкції;

-зменшення амплітуди коливань вібруючих металевих деталей за допомогою покриття їх поверхонь демпфіючими матеріалами з великим внутрішнім тертям або в'язкістю. Демпфіючий матеріал (антивібраційна мастика, повсть, гума тощо) наклеюють кілько­ма шарами на вібруючу поверхню.

Інший важливий метод боротьби з вібрацією — послаблення коливань на шляху їх розповсюдження через опорні зв'язки, бу­дівельні конструкції.

Віброізоляція — засіб зменшення динамічних сил, що переда­ються від джерела вібрації на захисний об'єкт. Для послаблення передачі коливань по будівельним конструкціям вібруючі агрегати встановлюють на самостійні фундаменти, які віброізольовані від Основи охорони праці на залізничному транспорті підлоги і інших конструкцій будівлі; в конструкціях влаштовують розриви, які заповнюють матеріалом, що різко відрізняється за хвильовим опором від ізолюючих.

Амортизація — поглинання енергії ударів в конструкціях машин і спорудах для послаблення вібрації. Амортизацію здійснюють включенням проміжних пристроїв між машиною і основою. Амортизують також робочі місця. Амортизатори виконують у вигляді сталевих пружин, гумових прокладок тощо.

Для віброізоляції комунікацій, що підходять до машини, агрегату, встановлюють віброізолюючі вставки: на трубопроводах — гнучкі рукава, шланги і інші, на водопроводах — гнучкі муфти; на кабелях — гнучкі ділянки.

Послаблення вібрації ручного інструменту досягається такими заходами:

- зміною кінематичної системи;

- зменшенням технологічних допусків;

- зрівноваженням мас;

- ; використанням матеріалів з великим внутрішнім тертям, а також віброізоляцією;

- використанням демпфіючих затискачів, динамічних віброгасників;

- рукоятки і місця контакту, втулки і муфти для вставного інструменту облицьовують вібропоглинаючими матеріалами.

До засобів індивідуального захисту від вібрації належать:

- віброізолюючі рукавиці;

- антивібраційні пояси, прокладки;

- віброізолююче взуття;

- віброізолюючі килимки.

До медично-профілактичних заходів боротьби з вібрацією належать:

- спеціальний режим праці і відпочинку;

- попередні і періодичні медичні огляди;

- курси профілактичного лікування.

Соседние файлы в папке бакалаврат