Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бакалаврат / filosofia.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
363.52 Кб
Скачать

3.Філософія,її предмет і роль у суспільстві

Філосо́фія  — особлива форма пізнання світу, що вивчає найбільш загальні суттєві характеристики і фундаментальні принципи реальності і пізнання, буття людини, відносин людини і світу. Також під філософією розуміють форму людського мислення, теоретичну форму світогляду.

Предмет філософії охоплює найзагальніші риси дійсності, основи буття і пізнання, що вивчаються не безпосередньо, а через узагальнення даних інших наук та осмислення всієї існуючої культури, її світоглядних структур. Таким чином філософія — раціональна самосвідомість людства, наслідок його прагнення збагнути глибинні основи буття і місце людини в світі.

Фундаментальна роль належить філософії у розвитк і обґрунтуванні культури людства.У теоретичному плані культуроохоронна і культуротворча роль філософії полягає у розробці онтології культури.Соціальна цінність філософії полягає у тому,щоб допомогти людині ствердитися у світі не лише як свідомій,а й високоморальній,емоційно чуйній,розумній істоті.

В індивідуальному аспекті цінність філософії-у пробудженні творчого , конструктивного осмислення людиною самого себе,світу ,суспільної практики,суспільного поступу в майбутньому.

4.Функції філософії.Філософія та наука.Соціальна роль філософії

Серед основних функцій філософії виділяють:

  • світоглядна— філософія допомагає людині знайти й обґрунтувати свої життєвіорієнтири, з'ясуватизмісті значення життєвихпріоритетівтацінностей;

  • пізнавальна — завдяки дослідженню загальних проблем пізнанняфілософія озброює людину орієнтирами в пізнавальній діяльності,критеріямитаознакамиправильногорухуна шляху до надійних, достовірних знань;

  • логічна— філософія сприяє формуванню культури людськогомислення, виробленню критичної неупередженої позиції у міжіндивідуальних та соціально-культурнихдіалогах;

  • соціально-адаптивна— філософія допомагає зорієнтуватися у складних, строкатих, розмаїтих проявах суспільного життя і виробити власну соціальну позицію;

  • критична— проявляється в опозиції філософії до емпіричної дійсності, до світу повсякденної реальності, руйнуванні звичнихстереотипівтазабобонів, пошуку шляхів до більш вдосконаленого, людяного світу;

  • виховна— філософія прищеплює інтерес і смак досамовиховання, сприяє посиленню потягу людини досамовдосконалення, творчого підходу до життя, пошуку життєвих сенсів.

Філософія і наука тісно взаємопов'язані. З розвитком науки, як правило, відбувається прогрес філософії. Філософія і наука народжуються в рамках конкретних типів культури, взаємно впливають один на одного, вирішуючи при цьому кожна свої завдання і взаємодіючи в ході їх вирішення.Філософія намічає шляхи вирішення протиріч на стиках наук. Філософія виступає як розумовий інструмент, вона виробляє принципи, категорії, методипізнання, які активно застосовуються в конкретних науках.

Соціальна цінність філософії полягає у тому,щоб допомогти людині ствердитися у світі не лише як свідомій,а й високоморальній,емоційно чуйній,розумній істоті.

В індивідуальному аспекті цінність філософії-у пробудженні творчого , конструктивного осмислення людиною самого себе,світу ,суспільної практики,суспільного поступу в майбутньому.

Соседние файлы в папке бакалаврат