Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
45
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
228.35 Кб
Скачать

5 . Визначення права платника на податковий кредит.

При проведенні річного перерахунку податку на доходи фізична особа може скористатися правом на податковий кредит.

Податковий кредит– сума чи вартість витрат, понесених платником податку-резидентом у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) протягом звітного року (крім витрат на сплату ПДВ та акцизного збору), на суму яких дозволяється зменшення суми його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за результатами звітного податкового року.

До складу податкового кредиту включаються фактично понесені витрати, підтверджені платником податків документально, а саме: фіскальним чи товарним чеком, касовим ордером, товарної накладної, іншими розрахунковими чи документами договором, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і визначають суму таких витрат. Зазначені документи не надсилаються податковому органу, але підлягають збереженню платником податків протягом терміну, достатнього для проведення податковим органом податкової перевірки щодо нарахування такого податкового кредиту.

До складу податкового кредиту можуть бути віднесені наступні види витрат:

1) сума коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості середньої або вищої форми навчання такого платника податку, члена його сім’ї першого ступеня споріднення, але не більше суми місячного прожиткового мінімуму, встановленого на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 грн., у розрахунку за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року:

тобто ПКнав = Онав річ / 12 = ПМміс * 1,4, де

ПКнав – податковий кредит, що пов’язаний з платою за навчання у розрахунку за місяць,

ПМміс – місячний прожитковий мінімум станом на 1 січня відповідного року (на 01.01.2005р. ПМ=453 грн.).

2)сума коштів або вартість майна, переданих платником податку у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям у розмірі, що перевищує 2% але не більше 5% суми його загального оподатковуваного доходу цього звітного податкового року;

  1. сума власних коштів платника податку, сплачених на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, тощо.

Податковий кредит може бути нарахований винятково резидентом, що має індивідуальний ідентифікаційний номер. Загальна сума нарахованого податкового кредиту не може перевищувати суми загального оподатковуваного доходу платника податків, отриманого протягом звітного року як заробітна плата. Якщо платник податків не скористався правом на нарахування податкового кредиту за результатами звітного податкового року, то таке право на наступні податкові роки не переноситься. Таким чином, якщо платником доведено право на користування податковим кредитом (наприклад – по витратах на оплату навчання), згідно з перерахунком у річній податковій декларації йому може бути повернена сума податку: Пповер = ПКнав * Сп / 100, де Сп – ставка податку.

Соседние файлы в папке КОНСПЕКТЫ