Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
45
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
228.35 Кб
Скачать

4. Структура і завдання державної податкової служби України.

Податкова служба – це сукупність державних органів управління, які організовують і контролюють надходження податкових і окремих видів неподаткових платежів.

Загальна структура та характеристика, а також статус державної податкової служби в Україні, її функції та правові основи діяльності визначаються Законом України „Про державну податкову службу в Україні” від 04.12.1990 р. №509.

Система органів державної податкової служби має трьохрівневу структуру:

1 рівень – Державна податкова адміністрація (ДПА) України;

2 рівень – державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі;

3 рівень – державні податкові інспекції (ДПІ) в районах, містах, районах у містах.

Державну податкову службу України очолює Голова Державної податкової адміністрації України, якого призначає на посаду та звільняє з посади Президент України за поданням Прем’єр-міністра України.

Завданнями органів державної податкової служби є:

  • здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків, зборів і обов’язкових платежів;

  • внесення у встановленому порядку пропозицій щодо вдосконалення податкового законодавства;

  • прийняття у випадках, передбачених законом, нормативно-правових актів і методичних рекомендацій з питань оподаткування;

  • формування та ведення Державного реєстру фізичних осіб – платників податків та Єдиного банку даних про платників податків – юридичних осіб;

  • роз’яснення законодавства з питань оподаткування серед платників податків.

У складі органів державної податкової служби знаходяться спеціальні підрозділи по боротьбі з податковими правопорушеннями – податкова міліція. Податкова міліція здійснює контроль за додержанням податкового законодавства, виконує оперативно-розшукову, кримінально-процесуальну та охоронну функції.

Завданнями податкової міліції є:

  • запобігання злочинам та іншим правопорушенням у сфері оподаткування, їх розкриття, розслідування та провадження у справах про адміністративні правопорушення;

  • розшук платників, які ухиляються від сплати податків, інших платежів;

  • запобігання корупції в органах державної податкової служби та виявлення її фактів;

  • забезпечення безпеки діяльності працівників органів державної податкової служби, захисту їх від протиправних посягань, пов’язаних з виконанням службових обов’язків.

Органи державної податкової служби України координують свою діяльність з фінансовими органами, органами Державного казначейства України, органами служби безпеки, внутрішніх справ, прокуратури, статистики, державними митною та контрольно-ревізійною службами, іншими контролюючими органами, установами банків, а також з податковими службами інших держав.

Тема 2. Податок на додану вартість

  1. Платники та об’єкт оподаткування ПДВ

  2. База оподаткування та ставки ПДВ.

  3. Пільги з ПДВ.

  4. Порядок нарахування ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету.

  5. Податкова накладна і порядок її застосування

  6. Порядок сплати ПДВ до бюджету.

Соседние файлы в папке КОНСПЕКТЫ