Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия ЦБЗ мое.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
1.85 Mб
Скачать

9. Контроль якості продукції на цбз

При виробництві цементобетону технічний контроль здійснюють на різних стадіях технологічного процесу. Залежно від цього розрізняють контроль вхідною, операційний і приймальний (вихідний).

В завдання виробничого контролю входять:

- вхідний контроль - контроль якості матеріалів, що поступили на ЦБЗ;

- операційний контроль – контроль виконання технологічних процесів, здійснюваних під час виконання певних операцій відповідно до встановлених режимів;

- вихідний контроль - контроль якості продукції, відповідність її стандартам і технічним умовам.

Якість матеріалів оцінюють у процесі вхідного контролю шляхом перевірки паспортів, зовнішнього огляду, а також відбирання проб матеріалів з наступним їх випробуванням у лабораторії відповідно до стандартів.

У процесі приготування бетонної суміші необхідно постійно корегувати її склад з урахуванням активності цементу, вологості і якості заповнювачів. В протилежному разі суміш і бетон не будуть відповідати вимогам нормативно – технічних документів. Для своєчасного корегування складу суміші лабораторія підприємства повинна:

- контролювати правильність складування і зберігання поступаючих на ЦБЗ матеріалів;

- відбирати проби поступаючих матеріалів, виконувати необхідні лабораторні випробування і контролювати якість продукції;

- проектувати склади бетонів ;

- контролювати дозування складників бетону, правильність його виготовлення;

- відбирати проби бетонних сумішей, виготовляти, обробляти, та випробувати зразки для визначення нормуючих характеристик бетону; - вести технічну звітність по контролю якості матеріалів

- виявляти причини браку і брати участь в розробці заходів по їх усуненню;

- виконувати роботи по економії матеріалів і теплових ресурсів, поліпшувати якість продукції, удосконалювати методи контролю.

Робітники лабораторії ЦБЗ мають право контролювати усі виробничі операції, а також перевіряти первинну технічну документацію.

Контроль якості цементу здійснюють при надходженні кожної нової партії, а при тривалому зберіганні – через кожний місяць після першого.

Якість піску оцінюють не рідше одного разу за зміну шляхом визначення його вологості, зернового складу, модуля крупнисті, змісту пилуватих і глинистих частинок. Крім цього, вологість піску визначають додатково після дощу або її видимого змінювання.

Якість крупного заповнювача також контролюють не менше одного разу за зміну. При цьому в лабораторії оцінюють вологість, зерновий склад, зміст пилуватих і глинистих частинок. Вологість визначають після дощу або її видимого змінювання. Перевіряють утримання голчатих та лещадних зерен, зерен слабих порід, морозостійкість, границю міцності вихідної гірської породи.

Концентрацію робочих розчинів добавок контролюють не менше одного разу за зміну і після виготовлення нової порції розчину у витратній ємності.

Операційний контроль приготування бетонної суміші здійснюють постійно. Перед початком роботи перевіряють і при необхідності регулюють дозатори матеріалів. Контрольні перевірки дозаторів виконують не рідше одного разу на місяць і їх результати оформлюють відповідними актами.

Перевіряють послідовність завантаження матеріалів у змішувач, тривалість перемішування суміші, її однорідність і рухомість.

Визначений лабораторією робочий склад бетону слід виправляти при зміні вологості заповнювачів більше, ніж на 1%.

Рухомість суміші і кількість втягнутого повітря визначають не менш двох разів за зміну і при явній зміні властивостей бетонної суміші. Не менш одного разу за дві зміни визначають склад бетонної суміші шляхом мокрого розсіювання. В усіх випадках змінювання дозування компонентів, а при необхідності не рідше одного разу за зміну, перевіряють середню щільність бетонної суміші.

Приймальний контроль бетонної суміші передбачає визначення її рухомості, утримання втягнутого повітря і виготовлення контрольних зразків – балок для визначення міцності на розтяг при згині і кубів для визначення міцності на стиск і морозостійкість. Виготовляють зразки для визначення морозостійкості не рідше одного разу за три місяці. Контроль здійснюеться за:

-ДСТУ Б.В 2-119

-ДБН 2.3-4-2000 ч.1

-ДБН 2.3-4-2000 ч.2

-ДСТУ Б.В. 2.7-119-2003

Під час видачі бетонної суміші споживачу показники її якості заносять у паспорт, який складають працівники лабораторії.