Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия ЦБЗ мое.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
1.85 Mб
Скачать

10 Заходи охорони праці і навколишнього

середовища на ЦБЗ

Вимоги охорони праці в будівництві встановлюються державними будівельними нормами (ДБН). Відповідальність за керівництво роботою з охорони праці та техніки безпеки, проведення заходів, спрямованих на зниження виробничого травматизму та професійних захворювань і запобігання їм покладається на власника (керівника) виробництва.

Державний нагляд за дотримуванням законодавчих та інших нормативних актів з охорони праці згідно з законом України про охорону праці (введений в дію 14 жовтня 1992 р.) здійснюють: Державний комітету країни з нагляду за охороною праці; органи державного пожежного нагляду управління пожежної охорони Міністерства внутрішніх справ України; органи та заклади санітарно – епідеміологічної служби Міністерства охорони здоров’я України. Вищий нагляд за додержанням і правильним застосуванням законів про охорону праці здійснюється Генеральним прокурором України і підпорядкованими йому прокуратурами.

Згідно з Законом України „Про охорону праці”, усі працівники при прийнятті на роботу і в процесі роботи проходять інструктаж (навчання) з питань охорони праці; надання першої допомоги потерпілим від нещасних випадків, а також з правил поведінки в разі аварії згідно з типовим положенням, затвердженим Державним комітетом України з нагляду за охороною праці .

При організації технологічного процесу приготування бетонних сумішей передбачається його автоматизація або дистанційне управління обладнанням. Влаштовується звукова і світлова сигналізація. Викривання заслінок витратних бункерів, воронок, течок і включення дозаторів здійснюється після пуску електродвигунів змішувальної установки. Перед включенням транспортерів обов’язково подавати звуковий сигнал.

На усіх небезпечних об’єктах робіт і робочих місцях вивішують плакати та застережні написи з техніки безпеки. Робочі місця повинні бути підготовлені з дотриманням усіх вимог правил техніки безпеки, встановлених для виконання робіт.

Персонал, який обслуговує машини і обладнання ЦБЗ, повинен бути забезпечений спецодягом : комбінезонами з щільної тканини, брезентовими рукавицями, шкіряним взуттям, респіраторами, захисними окулярами.

Увесь завод повинен бути обладнаний засобами пожежегасіння : резервуарами, колодязями, пожежними рукавами, вогнегасниками, мотопомпами і т. ін. Повинен бути забезпечений під’їзд до протипожежних водоймищ, до будівель і споруд заводу. Після закінчення роботи заводу пульт керування, пускові пристрої треба відключити та замкнути, щоб виключити можливість пуску змішувача стороннім особам.

Слід влаштовувати блискавідводи на території заводу, здійснити заземлення машин і т.д. Блискавкозахист від прямих ударів блискавки в наземні об’єкти здійснюється з допомогою спеціальних пристроїв, які називають блискавковідводом. Найбільш поширені типи блискавкоприймачів: стержневі та тросові.

На ЦБЗ повинні бути гарячий душ, роздягальні. Цементобетонні заводи - це пилові та димні об’єкти, Такі підприємства потрібно розташувати не на цінних угіддях, а в ярах, кар’єрах і на косогір них ділянках з урахуванням рельєфу, рози вітрів, гідрологічних та інших факторів, щоб уникнути шкідливих дій на навколишнє середовище. Ефективне вирішення цієї проблеми – це переведення технологічних процесів на електричний режим або газифікація підприємств.

Для захисту навколишнього середовища від шкідливих викидів ЦБЗ необхідно озеленяти територію заводу і, насамперед, забезпечити нормальну роботу пилоочисних споруд.