Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_vkazivki_Fizika_I_Semestr.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.93 Mб
Скачать

7. Прилади та обладнання.

Досліджуваний зразок - напівпровідниковий монокристал германію (або іншої речовини). Джерело живлення. Міліамперметр. Мілівольтметр. Штангенциркуль.

8. Література.

1. Детлаф А.А., Яворський Б.М., Милковская Л.В. Курс физики (в трех томах). Т.2.-М.:Высшая школа, 1977, §8.1-8.5, 9.2, 10.2.

2. Калашников С.Г. Электричество.-М.:Наука, 1977, §53, 57, 59, 61.

3. Савельев И.В. Курс общей физики. Т.2. – М.:Наука, 1978, §31, 34.

Варіант 2

Вивчення законів постійного струму

Завдання 1.

Вимірювання опору за допомогою містка постійного струму

1. Мета роботи.

1. Вивчити метод вимірювання опору за допомогою місткової схеми.

2. Навчитись вимірювати опір містком постійного струму.

2. Теоретичні відомості.

Класичним методом вимірювання опору є метод містка постійного струму. Схема містка постійного струму, яка представлена на рис. 1, складається з відомих опорів R0, R1, R2, невідомого опоруRх, нуль-гальванометраGі джерела ЕРСε. ОпориRх, R0, R1, R2складають так звані плечі містка.

Рис. 1. Схема містка постійного струму (міст Уітсона).

Частина схеми АС являє собою натягнутий однорідний провід (реохорд) із контактом D, який може ковзати вздовж реохорда АС, змінюючи таким чином співвідношення між опорамиR1,R2, частинами проводу АDіDС. До точки з’єднання двох опорів (точка В на рис. 1) і до рухомого контактуDпід’єднуютьсяR0, R2, гальванометрG, а до точок схеми А і С вмикається джерело ЕРСε.

При довільному співвідношенні опорів, які складають місткову схему, через гальванометр протікає струм. Однак, переміщуючи контакт D, можна зробити так, щоб сила струму через гальванометр дорівнювала нулю.

Тоді між опорами Rх, R0, R1, R2, має місце співвідношення:

.(1)

Дійсно, коли струм через гальванометр не протікає, то потенціали точок В і Dоднакові. А це означає, що напруги на ділянках АВ і АDоднакові:

,

або

.(2)

Однакові також напруги на ділянках ВС і DС, тобто

(3)

Розділивши ліві і праві частини співвідношень (2) і (3), отримаємо:

(4)

Якщо струм через гальванометр не протікає, то , і тоді

(5)

Сам процес вимірювання невідомого опору Rхза допомогою місткової схеми полягає в тому, що на магазині опорів виставляється опірR0по можливості близький за значенням до невідомого опору. Потім за допомогою рухомого контактуDзнаходимо на реохорді положення, при якому сила струму через гальванометр дорівнює нулю (така операція знаходження положення рухомого контакту називається врівноженням містка).

Добившись рівноваги містка, за співвідношенням (5) визначаємо величину опору Rх, якщо відомі три інші опори.

Оскільки для однорідного проводу опори окремих ділянок реохорда відносяться один до одного як їхні довжини, то відношення у формулі (5) можна замінити відношенням довжини (деl1,l2- відповідно довжини ділянок АDтаDС на рис 1.) Отже, формулу (5) можна переписати як , звідки знаходимо робочу формулу для визначенняRх:

(6)

Відзначимо, що точність визначення Rхбуде тим кращою, чим ближчим до одиниці буде співвідношення. Тому при вимірюванні за допомогою містка Уітстона невідомого опоруRхбажано, щоб опірR0не дуже відрізнявся відRх. У зв’язку з цим порядок знаходженняRх, може бути наступним: встановити контактDпосередині реохорда (l1,l2) і за допомогою магазину опорів підібратиR0так, щоб струм через гальванометр не протікав. Тоді згідно з (6)Rх = R0.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]