Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_vkazivki_Fizika_I_Semestr.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.93 Mб
Скачать

3. Методика вимірювання.

Методика виконання даної роботи полягає в тому, що за виміряним значенням амплітуди коливань А0в початковий момент часу та амплітудиАnчерез часt, за який відбулосьnколивань, визначається період коливаньT, коефіцієнт затуханняβта логарифмічний декремент затуханняδза формулами:

, (13)

, (14)

, (15)

Для визначення жорсткості пружини використовується додатковий тягарець масою М, який додається до тіла, підвішеного на пружині, і призводить до її додаткового видовження.

Тоді за умови рівноваги:

розкриємо дужки і отримаємо:

.

Враховуючи вираз (1) остаточно отримаємо формулу для розрахунку жорсткості пружини:

. (16)

Коефіцієнт опору r згідно виразу (7):

. (17)

4. Порядок виконання роботи.

  1. Відтягнути підвішене на пружині тіло від положення рівноваги і відпустити.

  2. Пропустити 1-2 повних коливань та виміряти по шкалі початкову амплітуду коливань А0, увімкнувши одночасно секундомір. Результат записати в таблицю 1.

  3. Відрахувати 20-30 повних коливань і виміряти амплітуду коливань Аnта час, за який відбулися ці коливання. Результати записати в таблицю 1.

  4. Всі вимірювання провести три рази і визначити середні значення виміряних величин.

  5. За середніми значеннями визначити період коливань, коефіцієнт затухання, логарифмічний декремент затухання, коефіцієнт опору середовища за формулами (13-15, 17). Результати записати в таблицю 2.

  6. Після припинення коливань додати до тіла масою mтягарець масоюMі визначити додаткове видовження пружини. За формулою (16) визначити коефіцієнт жорсткості пружиниk. Результати записати в таблицю 2.

  7. Відтягнути тіло з додатковим вантажем від положення рівноваги і відпустити. Повторити пункти 2-5 і результати записати в таблицю 2.

Таблиця 1

А0, м

Аn, м

n

t, c

1

2

3

Середні значення

Таблиця 2

Маса тіла, кг

Т, с

δ

k,

r,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]