Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TR_otvety_ekz_1-108.doc
Скачиваний:
109
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
4.73 Mб
Скачать

28. Способи запобігання розголошення.

Важливою складовою забезпечення інформаційної безпеки фірми є контроль лояльності її персоналу. Така робота проводиться як в цілях попередження злочинних посягань, так і для розслідування конкретних випадків нанесення збитку. Невід'ємна частина цієї роботи - моніторинг телефонних переговорів, що ведуться з офісу. Здійснюється також акустичний або візуально-акустичний контроль розмов і дій в службових приміщеннях.

Мікрофонні системи акустичного контролю бувають одномікрофонні і багатомікрофонні. Використовуються мало- чи мікрогабаритні мікрофони, що монтуються потайно, сполучені дротами з приймальними засобами і засобами магнітного запису. Часто поблизу самого мікрофону встановлюється малогабаритний підсилювач з автономним або дистанційним живленням. Багатомікрофонні системи акустичного контролю об'єднують декілька(від 2 до 16 і більше) одномікрофонних пристроїв в комплексі. Центральною частиною такого комплексу є концентратор, що забезпечує комутацію необхідних каналів, вибір режиму контролю, запис сигналів на магнітофони і прослуховування переговорів на вбудовані динаміки або головні телефони. Як приклад розглянемо склад концентратора акустичного контролю на 4 канали. Він має наступні можливості:

- - кількість каналів - 4;

- - діапазон відтворних частот - 30 Гц - 10 кГц;

- - вихідна потужність - 0,2 Вт.

Сканер є, окрім комутатора, ще і підсилювач низької частоти з широкими можливостями регулювання рівня сигналу, регулювання НЧ і ВЧ смуги, системою автоматичного сканування каналів. До складу сканера входять магнітофони для забезпечення запису акустичних сигналів в режимі контролю. Дальність від мікрофонів до концентратора визначається конкретним виробом і може варіюватися від 300 до 3-5 тис. метрів. Концентратор встановлюється на посту контролю служби безпеки фірми і дозволяє прослуховувати і записувати на аудіомагнітофон будь-який з контрольованих мікрофонів Аудіозапис ведеться на спеціальні магнітофони. Наприклад, компактний магнітофон типу CRAJG J - 109 призначений для запису аудіосигналів впродовж 10 годин(безперервний запис впродовж 3 годин) на стандартну касету З-120. Магнітофон має систему активізації запису голосом (VOX) з регулюванням низького і високого порогів спрацьовування, що значно збільшує загальний час запису. Є вбудований мікрофон, лічильник стрічки.

При моніторингу телефонних переговорів потрібно іншу апаратуру. При цьому можливе використання як мобільних, так і стаціонарних засобів. Останні можна підрозділити на дві основні групи:

- телефонні комутатори;

- автоматичні системи моніторингу.

Телефонні комутатори використовуються для контролю невеликого числа телефонних ліній(як правило, не більше 20). Це стандартні вироби, що випускаються в значних кількостях, мають певний набір, що дозволяє вирішити завдання моніторингу телефонних переговорів невеликого офісу. Як приклад можна привести стаціонарний комплекс контролю телефонних переговорів "КТС-8"(фірми " Гротек"). "КТС-8" дозволяє прослуховувати телефонні переговори на будь-якій з 8 ліній і робити автоматичний запис двох з них на диктофони. Проте такі пристрої не забезпечують ефективний контроль при значній кількості телефонних точок в офісі, і тим більше - у разі наявності в організації офісної телефонної станції. Це завдання вирішується за допомогою автоматичних систем моніторингу. У літературі показаний приклад такої системи. Розглянуті засоби припускають контроль з боку служби безпеки за співробітниками і їх абонентами в цілях

Розглянуті засоби припускають контроль з боку служби безпеки за співробітниками і їх абонентами в цілях виявлення можливого розголошування ними комерційних секретів співробітниками. Проте неетично контролювати своє власне керівництво(наприклад, генерального директора). В цьому випадку слід забезпечити індивідуальний запис телефонних розмов першої особи в інтересах самоконтролю(поточного і ретроспективного) на випадкове (неумисне) розголошування інформації самим керівником або його абонентами. Для цього використовується перспективний диктофон типу MARANTZ PMD - 201. Це професійний касетний магнітофон, призначений для запису телефонних розмов з мікрофону або лінійного входу. Використовується стандартна касета З-120. Запис тривалістю до 4 годин. Живлення від мережі і від батарей, плавне регулювання швидкості відтворення, регулятор тембру, вбудований мікрофон, гніздо для підключення телефонної лінії, лічильник стрічки. Має гніздо для дистанційного включення. Для цілей самоконтролю можливе використання будь-яких інших магнітофонів і диктофонів, що мають гніздо підключення телефонної лінії.

Магнітофонний запис сьогодні признається як підтверджувальний матеріал не лише в діяльності служби безпеки, але і в судовій практиці. В цьому випадку доцільно вести такий запис при веденні " сумнівних" телефонних переговорів (випитування, загрози), такі записи можуть допомогти при розслідуванні і навіть при судових розглядах. Так, в газеті "Московська правда" 28 вересня 1993 р. в статті "" Допоміг" улагодити конфлікт" сказано: "...провина підсудного була підтверджена матеріалами справи і в їх числі звукозаписами телефонних розмов між потерпілою і підсудним. У цих розмовах N підтверджував вимогу грошей, говорив про можливість знищення майна і про те, що має зброю". Зараз магнітні фонограми міцно увійшли до кримінального процесу як речового доказу. Суди усіх приймають магнітні фонограми як безперечний доказ у справі. - Експертизу достовірності зафіксованої на плівці інформації проводять експерти експертно-криміналістичного центру МВС. Майже в усіх МВС, УВС створені лабораторії видеофоно-скопических експертиз і досліджень. Висновки:

1. Розголошування конфіденційної інформації є найбільш поширеною дією, що призводить до неправомірного оголошення відомостей, що охороняються.

2. До чинників і обставин, що призводять до розголошування інформації, відносяться:

недостатня підготовленість співробітників до дотримання вимог по захисту конфіденційної інформації;

слабкий контроль з боку керівництва і відповідних служб за встановленим порядком захисту інформації.

3. Основними напрямами діяльності по припиненню розголошування відомостей, що охороняються, є правові і організаційні заходи по підвищенню відповідальності співробітників до дотримання встановлених заходів і вимог по захисту конфіденційної інформації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]