Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TR_otvety_ekz_1-108.doc
Скачиваний:
109
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
4.73 Mб
Скачать

7. Інформаційні ризики.

Забезпечення інформаційної безпеки - одне з головних завдань сучасного підприємства. Загрозу можуть представляти не лише технічні збої, але і неузгодженість даних в різних облікових системах, яка зустрічається чи не у кожної другої компанії, а також необмежений доступ співробітників до інформації.

  • Окрім цього ще більше серезную загрозу можуть представляти будь-які форс-мажорні обставини(пожежі, затоплення), що несуть катастрофічні наслідки для існування бізнесу. Як виявити і мінімізувати інформаційні риски(IT- риски)? Інформаційні риски - це небезпека виникнення збитків або збитку в результаті застосування компанією інформаційних технологій. Іншими словами, IT- риски пов'язані із створенням, передачею, зберіганням і використанням інформації за допомогою електронних носіїв і інших засобів зв'язку.

  • IT- риски можна розділити на дві категорії:

  • 1) риски, викликані просочуванням інформації і використанням її конкурентами або співробітниками в цілях, які можуть пошкодити бізнесу;

  • 2) риски технічних збоїв роботи апаратного і програмного забезпечення, каналів передачі інформації, які можуть привести до збитків.

8. Мінімізація іт - ризиків.

Робота по мінімізації IT- ризиків полягає в попередженні несанкціонованого доступу до даних, а також аварій і збоїв устаткування і програмного забезпечення. Процес мінімізації IT- ризиків слід розглядати комплексно:

1. Спочатку виявляються можливі проблеми, а потім визначається, якими способами їх можна вирішити.

2. Чи зможе компанія в короткий термін інтегрувати існуючі технології роботи з інформацією в системи підприємства, що є об'єктом злиття або придбання?

Наприклад, в компанії встановлена одна або декілька облікових систем, за допомогою яких фінансисти отримують дані для складання консолідованої звітності. При купівлі нового підприємства з'ясовується, що у нього встановлена інша облікова система. Тому у компанії має бути чіткий план трансформації такої звітності в стандарти, прийняті на головному підприємстві. Інакше вона може втратити оперативний контроль над ситуацією.

3. Чи дозволяє організація документообігу компанії в існуючих системах продовжити її діяльність в колишньому режимі у разі відходу ключових співробітників?

4. Ця проблема надзвичайно актуальна для українських компаній, оскільки навіть фінансова і бухгалтерська інформація частенько вводиться і зберігається в довільному виді, не кажучи вже про відомості, що стосуються клієнтів і т. п. Це веде до додаткових витрат часу нових співробітників на " входження" в курс справи і підвищує вірогідність виникнення помилок.

5. Чи забезпечений захист інтелектуальної власності компанії і її клієнтів?

6. Чи має компанія чіткий алгоритм дій в критичній ситуації, наприклад у разі збоїв в роботі комп'ютерних мереж або вірусної атаки?

7. Чи відповідає спосіб роботи інформаційних систем загальним завданням компанії? (Якщо перед компанією стоїть завдання мати загальний центр управління грошовими потоками, а облікові системи, встановлені в різних філіях, не пов'язані між собою, то поставлене завдання не буде вирішено).

Точно визначити можливий збиток від більшості IT- ризиків досить складно, але приблизно оцінити їх цілком можливо.

Як мінімізувати IT- риски?

Як показує досвід багатьох компаній, найбільш успішні стратегії попередження IT- ризиків базуються на трьох основних правилах.

Правило № 1. Доступ співробітників до інформаційних систем і документів компанії має бути різний залежно від важливості і конфіденційності змісту документу.

Правило № 2. Компанія повинна контролювати доступ до інформації і забезпечувати захист вразливих місць інформаційних систем.

Правило № 3. Інформаційні системи, від яких безпосередньо залежить діяльність компанії(стратегічно важливі канали зв'язку, архіви документів, комп'ютерна мережа), повинні працювати безперебійно навіть у разі кризової ситуації або мати можливість оперативного розгортання форс-мажорних обставин на іншому майданчику.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]