Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TR_otvety_ekz_1-108.doc
Скачиваний:
109
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
4.73 Mб
Скачать

33. Захис від витоку за рахунок мікрофрнного ефекту.

Акустична енергія, що виникає при розмові, викликає відповідні коливання елементів електронної апаратури, що у свою чергу призводить до появи електромагнітного випромінювання або електричного струму. Найбільш чутливими елементами електронної апаратури до акустичних дій є котушки індуктивності, конденсатори змінної місткості, пьезо- і оптичні перетворювачі.

Там, де є такі елементи, можлива поява мікрофонного ефекту. Відомо, що мікрофонний ефект мають окремі типи телефонних апаратів, вторинний електричний годинник системи часофикации, гучномовці(динаміки) систем радіофікації і гучномовного зв'язку і інші види технічних і електронних засобів забезпечення виробничої і трудової діяльності. Захист телефонного апарату від просочування інформації за рахунок мікрофонного ефекту може бути забезпечений організаційними або технічними заходами.

Організаційні заходи можуть бути наступні:

- вимкнути телефонний апарат з розетки. Цим просто виключається джерело утворення мікрофонного ефекту;

- замінити апарат на захищений(випускаються Пермським телефонним заводом).

Технічні заходи зводяться до включення в телефонну лінію спеціальних пристроїв локалізації мікрофонного ефекту. Так, джерелом виникнення мікрофонного ефекту телефонного апарату є електромеханічний дзвінок дзвонового типу. Під дією на нього акустичних коливань на виході його котушки виникає ЕРС мікрофонного ефекту (Еме). Як захисні заходи використовуються схеми пригнічення цій ЕРС. У дзвінковий ланцюг включаються два діоди, що утворюють схему пригнічення Еме. Для малих значень Еме така схема є великим опором, тоді як для мовного сигналу, значно більшого за величиною, схема відкривається і мовний сигнал вільно проходить в лінію. По суті ця схема виконує роль автоматичного клапана : малу ЕРС блокує, а мовний сигнал розмови абонента пропускає. Основна відмінність цієї схеми від попередньої полягає у використанні двох пар діодів і фільтру високих частот. Обидві розглянуті схеми запобігають можливості утворення просочування інформації за рахунок мікрофонного ефекту телефонного апарату з покладеною на важіль телефонною трубкою. Схеми пригнічення мікрофонного ефекту виконуються у вигляді різних по конструкції апаратних рішень. Останнім часом такі схеми стали виконуватися у вигляді телефонної розетки, що дозволяє приховувати їх наявність від " цікавих" очей.

Захист абонентського гучномовця радіомовної мережі або мережі диспетчерського мовлення здійснюється включенням в розрив сигнальної лінії спеціального буферного підсилювача, навантаженням якого є однопрограмний абонентський гучномовець (динамік). Такий підсилювач забезпечує послаблення Еме на виході гучномовця близько 120 дБ. При такому пригніченні говорити перед гучномовцем, по суті, можна з будь-якою гучністю. Для трьохпрограмних гучномовців такий пристрій потрібний тільки для низькочастотного(прямого) каналу мовлення, для інших(високочастотних) роль буфера виконуватиме підсилювач перетворювача. Блокування каналу просочування інформації за рахунок мікрофонного ефекту вторинного електрогодинника системи централізованої часофикации здійснюється за допомогою фільтрів звукових частот, що мають дуже сильне послаблення частот в діапазоні 700- 3400 Гц. Як правило, прагнуть використати фільтри з коефіцієнтом послаблення не менше 120 дБ. З вищевикладеного можна зробити висновок, що мікрофонний ефект властивий найрізноманітнішим технічним засобам. І перш ніж приступати до використання захисних заходів, очевидно, слід якось дізнатися, чи є в цьому конкретному пристрої цей самий ефект. Випробування і дослідження технічних засобів на наявність в них мікрофонного ефекту проводиться на спеціальних випробувальних стендах з використанням високоякісної випробувальної апаратури. Як приклад комплекту випробувальної апаратури можна розглянути можливості і технічні характеристики одного з таких комплектів. Комплект апаратури використовується при розробці, випробуваннях і контролі якості електроакустичних і електромеханічних перетворювачів : телефонних апаратів, гучномовців, мікрофонів, навушників, слухових апаратів та ін. Спеціальні дослідження проводяться за наступною схемою. Апаратура дозволяє визначити передатні характеристики досліджуваних технічних засобів, їх еквівалентні схеми, характеристики мікрофонного ефекту і інші параметри, забезпечує вимір характеристик прийому, передачі і чутності власного мікрофону, а також зворотні втрати, шум і спотворення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]