Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TR_otvety_ekz_1-108.doc
Скачиваний:
109
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
4.73 Mб
Скачать

38. Інтегральні системи управління технічними засобами.

Логічним розвитком інтегрального підходу, використовуваного при створенні сучасних систем СТ (спеціальної техніки), є створення адаптивних або інтелектуальних, як їх іноді називають, інтегральних систем управління технічними засобами(об'єктами), висока ефективність яких досягається максимально можливим рівнем інтеграції мікроелектроніки, кібернетики, зв'язку і використанням методів штучного інтелекту. У цьому напрямі особливу роль зіграли інтелектуальні карти(так звані Smart Cards), що є мініатюрними микроциклорные системами з досить великою електронною пам'яттю. Інтегральні системи управління підприємством - це системи, що поєднують в собі декілька стандартів менеджменту. Створенням, розробкою і впровадженням інтегрованих систем займаються фахівці з менеджменту і консалтингові компанії. Ефективна організація бізнес-процесів і системи менеджменту бізнесу - запорука успішної діяльності сучасного підприємства. Ринок пред'являє серйозні вимоги до російських підприємств, і ефективне управління є одним з ключових з них. У цих умовах керівник підприємства повинен вибрати не лише правильні стратегічні цілі розвитку і визначити ключові конкурентні переваги, але і вибрати такі системи і технології управління, які максимально забезпечують ефективну діяльність в умовах сучасного менеджменту, прикладом якого служать інтегровані системи управління організацією або підприємством. Інтегральним системам менеджменту, як сучасній моделі управління підприємством, властиві такі риси без яких немислиме сьогоднішнє передове підприємство:

- Глобалізацією - появою і розвитком міжнаціональних корпорацій з можливістю вільного переміщення фінансових і трудових ресурсів;

- Системним підходом;

- Ситуаційним принципом управління;

- Формуванням організаційної культури;

- Механізацією, автоматизацією і інформатизацією виробничих процесів управління;

- Демократизацією управління;

- Інтернаціоналізацією менеджменту.

Використання тільки вітчизняних стандартів в області якості недостатньо для конкурентоспроможності не лише на світовому ринку, але і у власному сегменті вітчизняного ринку. Інтегровані системи управління підприємством або інтегровані системи менеджменту створюються на основі наступних передумов:

- Необхідність поліпшення внутрішніх процесів виробництва для підвищення ефективності бізнесу;

- Стандарт ІСО 9001-2000 не завжди достатній, і деякі сторони діяльності підприємства їм не охоплюються - охорона а праці і безпеки, соціальній відповідальності і інші. Найбільш вірним рішенням для ефективної роботи підприємства є стратегія управління рисками, не лише відносно якості, але і відносно довкілля (стандарт ІСО 14001), персоналу (OHSAS 18001), соціальної відповідальності (SA 8000). Будь-яка подія, що містить небезпеку для процесів підприємства, розцінюється з точки зору ризиків в області якості, екології, безпеки людей і охорони праці. Окрім названих аспектів діяльності підприємства на заході впроваджуються також системи управління рисками, цінностями, знаннями, інформаційний менеджмент. Використовуючи такий підхід, процеси класифікують по рівню ризику і вибирають адекватні заходи, які врахують вимоги усіх зацікавлених сторін. У цьому полягає мета створення інтегрованої системи управління підприємством. Інтеграція систем управління відбувається на основі процессных моделей. Так в РФ, як правило, інтегровані системи управління підприємством будуються на базі СМК по ГОСТ Р ИСО 9001-2001 і ГОСТ Р ИСО 9004-2001. До них приєднують системи екологічного менеджменту ГОСТ Р ИСО 14001-1998, систему управління умовами праці і технікою безпеки ГОСТ Р 12.0.006-2003(аналог OHSAS 18001) і систему соціальної відповідальності SA 8000. Нормативною базою для створення інтегрованих систем управління підприємствами може служити Керівництво по ИСО 72 "Загальні елементи систем менеджменту", завдяки якому, визначаються ті елементи системи менеджменту, яким інтеграція особливо йде на користь.

Від створення інтегрованих систем управління підприємством, виграють наступні елементи:

- єдина політика підприємства або організації;

- оптимізація використання ресурсів;

- комплексність заходів оперативного контролю і управління документацією;

- загальні інформаційні системи;

- загальна система підготовки і навчання персоналу;

- організаційна структура і підзвітність;

- системи моніторингу;

-загальні аудит і звітність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]