Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TR_otvety_ekz_1-108.doc
Скачиваний:
109
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
4.73 Mб
Скачать

30. Захист від витоку по візуально-оптичним каналам.

Захист інформації від витоку по візуально-оптичному каналу - це комплекс заходів, що виключають або зменшують можливість виходу конфіденційної інформації за межі контрольованої зони за рахунок поширення світлової енергії.

Людина бачить світ, що оточує його, і предмети за рахунок відбитого від них світла або за рахунок їх власного випромінювання. Найбільш звичним для людини носієм інформації про об'єкти його інтересів є видиме людським оком випромінювання. За допомогою зорової системи людина отримує найбільший(до 90%) об'єм інформації із зовнішнього світу. Сусідні ділянки видимого спектру - інфрачервона і ультрафіолетова - також несуть істотну інформацію про навколишні предмети, але вона не може бути сприйнята людським оком безпосередньо. Для цих цілей використовуються різного роду перетворювачі невидимого зображення у видиме - візуалізація невидимих зображень. Світ, що оточує нас, освітлюється природним світлом (Сонце зірки) і штучним освітленням. Можливість спостереження об'єктів визначається величиной потоку світла(освітленість), відбитого від об'єкту світла(відбиваючі властивості) і контрастом об'єкту на тлі предметів, що оточують його, що падає. У денний час, коли освітленість створюється світлом Сонця, око людини має найбільшу колірну і контрастну чутливість. У сутінки, коли сонячний диск поступово йде за лінію горизонту, освітленість падає залежно від глибини занурення Сонця. Зменшення освітленості викликає погіршення роботи зору, а отже, скорочення дальності і погіршення цветоразличия. Ці фізичні особливості необхідно враховувати при захисті інформації від витоку по візуально-оптичних каналах. З метою захисту інформації від витоку по візуально-оптичному каналу рекомендується:

- розташовувати об'єкти захисту так, щоб виключити відображення світла в сторони можливого розташування зловмисника (просторові е обгороджування);

- зменшити відбивні властивості об'єкту захисту;

- зменшити освітленість об'єкту захисту(енергетичні обмеження);

- використати засоби того, що перегородило або значного послаблення відбитого світла : ширми, екрани, штори, віконниці, темні стекла і інші середовища, що перегороджують, перешкоди;

- застосовувати засоби маскування, імітації та ін. з метою захисту і введення в оману зловмисника;

- використати засоби пасивного і активного захисту джерела від неконтрольованого поширення відбивного або випромінюючого світла і інших випромінювань;

- здійснювати маскування об'єктів захисту, варіюючи відбивними властивостями і контрастом фону;

- застосовувати маскуючі засоби приховання об'єктів можна у вигляді аерозольних завіс і маскуючих сіток, фарб, укриттів.

В якості оперативних засобів приховання знаходять широке застосування аерозольні завіси. Це зважені в газоподібному середовищі найдрібніші частки різних речовин, які залежно від розмірів і агрегатного поєднання утворюють дим, кіптяву, туман. Вони перегороджують поширення відбитого від об'єкту захисту світла. Хороші світлопоглинальні властивості мають димотворні речовини.

Аерозольні утворення у вигляді маскуючих завіс забезпечують індивідуальний або груповий захист об'єктів і техніки, у тому числі і продукцію, що випускається.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]