Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TR_otvety_ekz_1-108.doc
Скачиваний:
109
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
4.73 Mб
Скачать

56. Актуальність методів шифрування мовного трафіку.

Шифрування - один із старих захисних механізмів, використовуваний для приховання передаваних даних. В давнину шифрувалися усні повідомлення, пізніше - письмові, потім передавані по радіо, і ось тепер - по Інтернету. Що буде дальший? Найближчими роками - мережі нового покоління Next Generation Network або Intellectual Information Networks. А далі? Поки невідомо. Але і в далекому майбутньому, яким би не був спосіб передання інформації(нехай навіть передача думок на відстані), шифрування завжди знайде своє місце в арсеналі служб інформаційної безпеки.

Зараз дуже актуальні методи шифрування мовного трафіку, що відрізняється від звичайного набагато коротшими пакетами(50-60 байт проти стандартних 300-400). В цьому випадку стандартний приріст в десятки байт, що вноситься алгоритмами шифрування, істотно знижує якість зв'язку. Аналогічна ситуація і при захисті відеоконференцій. Тому одним з головних напрямів дій буде активне зрощення криптографічних технологій і механізмів приоритизации і контролю якості(quality of service). Мережеві сховища, КПК, мобільні телефони, технології Wi - Fi, Bluetooth, GPRS і мобільний зв'язок третього покоління. усе це немислимо без нових розробок в області криптографії, які ведуться на заході і, звичайно ж, в Росії та Україні.

57. Зростання мережевих швидкостей і безпека іт.

Слід звернути увагу на питання про зростання мережевих швидкостей. Це наступна область, яку намагаються освоїти виробники засобів безпеки. Якщо раніше навіть великій компанії вистачало міжмережевого екрану або системи відвертання атак, працюючої на швидкостях в декілька десятків мегабіт, то вже завтра така вимога пред'являтиме звичайний домашній користувач. А вже корпоративному замовникові знадобиться рішення, ефективно оброблювальне мультигигабитный трафік. До речі, зростання швидкостей, а також зростання числа пристроїв, підключених до Інтернету(у тому числі побутової техніки), спричинять і число атак, що здійснюються досвідченими і не дуже зловмисниками. І якщо зараз в мережі середнього масштабу тільки один сенсор системи відвертання атак генерує близько мільйона сигналів тривоги щоденно(300-400 подій в секунду), то з активним впровадженням NGN- мереж число таких подій зросте багаторазово. Тобто не обійтися без систем управління і фільтрації таких подій, які дозволять відокремити зерна від плевел і сфокусувати увагу адміністраторів тільки на тих подіях, збиток від яких максимальний або дія яких може вплинути на бізнес компанії. Це так звані Security Information Management Systems(SIMS), які збирають дані від різнорідних засобів захисту, аналізують їх, зіставляють і видають результат, що дозволяє швидко прийняти обгрунтоване рішення або автоматично прореагувати на атаку, заблокувавши її в самому зародку.

58. Багатофункціональні пристрої та інтеграція захисних механізмів в інфраструктуру.

Ще слід згадати про дві тенденції - появу багатофункціональних пристроїв і інтеграції захисних механізмів в інфраструктуру. Перша тенденція намітилася завдяки зростанню ринків SOHO і SMB. Невеликі компанії, що підключаються до мережі, схильні до тих же атак, що і їх великі "брати і сестри". Тільки засобів на захист від цих загроз вони мають значно менше. Тобто треба спробувати створити " економічні" засоби інформаційної безпеки. Згадайте швейцарський ніж або мобільний телефон з відеокамерою і диктофоном. Це яскраві приклади багатофункціональних пристроїв. У області мережевої безпеки виробники об'єднують міжмережеві екрани, засоби відвертання атак, системи контролю вмісту, антивіруси і засоби побудови VPN. І усі задоволені. Вендори отримують новий ринок збуту, а споживачі - недорогі засоби захисту. Що ж до інтеграції, то цю тенденцію можна проілюструвати прикладом з автопрома. Раніше акцент робився на швидкісних якостях автомобіля. Потім на його зовнішньому вигляді. Потім прийшло розуміння, що швидка і красива "труна на колесах" навряд чи притягне масового покупця. Акцент змістився на безпеку водія і пасажирів. При цьому АБС, подушки безпеки, иммобилайзеры і інші захисні елементи стали невід'ємною частиною сучасного "залізного коня". Аналогічна ситуація відбувається і в області інформаційних технологій - " навісні" засоби захисту доживають свій вік. Кроки таких грандів, як Cisco Systems, Hewlett - Packard, Microsoft, Oracle, SAP, показують, що час невеликих компаній, що пропонують окремо системи безпеки, що стоять, пройшов. Розмежування і фільтрація трафіку, відвертання атак, контроль вмісту, VPN, антивірус. усе це стає невід'ємною частиною мережевого устаткування, операційної системи, бази даних або застосовної програми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]