Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БО 2.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
91.64 Кб
Скачать

26.Облік амортизації (зносу) основних засобів.

Ам-я –1. сума накоп зносу (для часткового списання) 2. систематичний розподіл вартості об’єкта ОЗ, яка підлягає амор-ї, протягом строку його корис експл-ї. Нарахування: здійс щомісяця, починається з 1 числа наст місяця після находження об’єкту, призупиняється на час консервації, реконструкції, модернізації, закінчується з 1 числа наст місяця після вибуття об’єкту. Методи: 1. прямолінійний – пряма сума ам-ї= вартість, яка ам-ся/ очікуваний період часу використання об’єкта ОЗ , 2. виробничий ( від ефективного викор-ня) –місячна сума ам-ї = факт місячний обсяг продукції×виробнича ставка ам-ї, 3. змен залиш вар-сті – річна сума ам-ї = залишкова вар-сть на поч. зв року або первинна вар на поч. нарахування ам-ї×річна норма ам-ї 4. приск змен залиш вартості – подвоєна сума попереднього. 5. кумулятивний – річна сума ам-ї = вар, що ам-ся × куумул коеф, 6. податковий. Нарах ам-я є ВИТРАТАМИ тих дільниць, де об’єкт працює (91-94,99). Для нарах призн П, контракт 13: Дт сума списаної ам-ї Кт сума нарах ам-ї та дооцінки.

27.Документальне оформлення і облік витрат на утримання, ремонт, реконструкцію та модернізацію основних засобів.

Після надходження ОЗ на під-во здійсн витрати, пов’язані з утриманням ОЗ в належному стані, що спрямовані на:1. ↑ ек вигод від викор об’єкта – капітальні витрати (капіталізуються – зб-ть перв вар-ть активу): модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція облік таких витрат здійсн як операції з надходження ОЗ за рах кап інвестицій [а) підрядний спосіб ( роботи викон спец організ-ми на договірній основі; облік витрат по вигот здійсн підп- підрядник; підп.- замовник здійсн лише розрахунки за виконані роботи) б) господарський ( роботи викон власними силами підр-ва; облік витрат на ств ОЗ здійсн підп.-во)] 15 (Дт: витрати на придбання або вигот-ня ОЗ Кт: оприбуткування на баланс придбаних або виготовлених об’єктів), 63 (Дт: погашення Кт заборгованість). 2. витрати з відновлення і підтримання об’єкта в належному стані – поточні витрати: поточний ремонт, обслуговування. Вони не ↑ ек вигод від викор. Витрати списуються на витрати тих дільниць, де об’єкт викор. Рахунки витрат спис на фін результати. Прийняття завершених робіт: представник підрозділу, що приймає об’єкт і цеху ,що проводить рекостр, складає «Акт приймання – передачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об’єктів»→ бухгал-я→ Інвентарна картказ обліку ОЗ. «Опис інвентарних карток обліку ОЗ» признач для реєстрації та контролю збереження інвент карток обліку ОЗ.

28.Облік інших необоротних активів.

Інші необ активи: бібліотечні фонди; малоцінні необор мат активи; тимчасові ( нетитульні) споруди; прир ресурси; інвентарна тара; предмети прокату; інші необ мат активи. Реглам П(С)БО 7 «Осн засоби». Для обліку признач А, балансовий, 11: Дт надходження придбаних, створених, безоплатно отриманих не обор мат активів, сума витрат з реконструкції, модернізації, що приводить до ↑ майб ек вигод, сума дооцінки вартості об’єкта Кт: вибуття необор мат активів, сума їх уцінки. Аморт-я нарах за прямолінійним або виробничим методом. Ам-я малоцінних не обор мат активів у 1 міс у розмірі 50% вартості, що ам-ся, а 50% - у місяці їх списання або 100% у 1 міс використання об’єкта. Для від обр ам-ї 132 Дт сума списаної ам-ї Кт сума нараз ам-ї та дооцінки. Проводки ідентичні як при придбанні, ств-ні, лікв, переоцінці, нарахуванні зносу ОЗ.