Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БО 2.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
91.64 Кб
Скачать

45.Облік резерву сумнівних боргів.

На рахунку 38 «Резерв сумнівних боргів» ведеться облік резервів за сумнівною дебіторською заборг-тю, щодо якої є ризик неповернення. Величина резерву визначається як сума добутків поточної дебіторської заб-сті та коефіцієнта сумнівності, що встановлюється підприємством для кожної групи, виходячи з фактичної безнадійної дебіторської заб-сті за попередні звітні періоди. За Кредитом 38 – створення резерву у кореспонденції з рахунками обліку витрат, за Дебетом – списання сумнівної забор-ті в кореспонденції з рахунками обліку д.з. або зменшення нарахованих резервів у кореспонденції з рахунком обліку доходів. Розрахована сума резерву сумнівних боргів записується на відповідну статтю балансу і одночасно на статтю «Інші операційні витрати» звіту про фінансові результати. Резерв с.б. створюється на під-ві наприкінці звітного періоду. Аналітичний облік ведеться у розрізі боржників або за строками непогашення д.з.

46.Фінансові інвестиції, критерії їх визначення, види та оцінка.

Фінансові інвестиції – це активи, що утр-ся під-вом з метою збільшення прибутку у вигляді відсотків або дивідендів або зростання вартості капіталу та інших вигод. Визначаються як активи, що утримуються з метою: одержання доходів у вигляді дивідендів, відсотків; набуття вигідних відносин з іншими під-вами; отримання майбутніх вигід від зростання вартості здійснених інвестицій. Класифікація: Залежно від строків: 1.поточні – які легко реалізуються та призначені для утримання протягом не більше 12 міс; 2. довгострокові – які не можуть бути визначені поточними. Залежно від видів придбаних цінних паперів: 1.пайові – надають право власності; 2.боргові – не надають права власності. За формою власності: приватні, іноземні, спільні. За територією вкладення: внутрішні та зовнішні. Залежно від способу придбання: пряма та портфельна. За метою обліку: 1.придбанні для перепродажу; 2.для утримання до їх погашення; 3.спільні, асоційовані, дочірні під-ва для набуття суттєвого впливу. Оцінка: 1.на час надходження (за первісною вартістю= іст.факт.СВ придбання або справедливою вартості придбання); 2.на дату балансу (для перепродажу – справедлива вартість; для до погашення – амортизація СВ; до СК інших під-в – методом участі в капіталі); 3.при вибутті (методи: ідентифікації СВ, метод ФІФО та середньозваженої СВ).

47.Облік фінансових інвестицій.

Фінансові інвестиції – це активи, що утр-ся під-вом з метою збільшення прибутку у вигляді відсотків або дивідендів або зростання вартості капіталу та інших вигод. За метою обліку фінансові інвестиції поділяються: 1.придбанні для перепродажу; 2.для утримання до їх погашення; 3.спільні, асоційовані, дочірні під-ва для набуття суттєвого впливу. Облік ФІ придбаних для перепродажу. Призначений рахунок 35 «Поточні фінансові інвестиції». За Дебетом – сума придбання та сума дооцінки, за Кредитом – реалізація та уцінка. Аналітичний облік ведеться за видами ФІ із забезпеченням можливості отримання інф-ї про І як на території країни, так і за межами. Операції з реалізації належать до іншої звичайної діяльності. Тобто сума дооцінки відобр. у складі доходів рах.74; сума уцінки рах.97; сума нарахованих відсотків відноситься до фін.доходів рах.73. Облік ФІ придбаних для утримання до погашення. Призначений рахунок 14. За Дебетом – сума придбаних, сума нарахованої амортизації дисконту. За Кредитом – сума реалізації, сума нарахованої амортизації премії. Всі операції належать до фінансової діяльності. Дооцінка(дисконт) – рах73(добре для під-ва), уцінка(премія) – рах95(погано для під-ва).Облік ФІ спільні, дочірні, асоційовані під-ва. Призначений рахунок 14. Всі операції – інвестиційна діяльність.Сума нарахованих доходів у частці прибутка – рах72, сума втрат від інвестицій – рах96.