Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БО 2.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
91.64 Кб
Скачать

48.Облік фінансових інвестицій за методом участі в капіталі.

Метод участі в капіталі – метод обліку інвестицій, згідно з яким балансова вартість інвестицій відповідно збільшується або зменшується на суму збільшення або зменшення частки інвестора у власному капіталі об’єкту інвестування. Згідно з П(С)БО 12 «ФІ» за методом участі в капіталі оцінюються такі ФІ: в асоційовані під-ва; у дочірні під-ва; у спільні під-ва зі створенням юридичної особи. Для обліку використовуються такі рахунки: рах 141 (для узагальнення інф-ї про наявність та рух довгострокових інвестицій у цінні папери або СК під-в.; рах 42 «ДК» (інф-я про доходи, пов’язані зі збільшенням частки інвестора в чистих активах об’єкта інвестування внаслідок збільшення інвестованим під-м свого ДК); рах 72 «Дохід від участі в капіталі» (інф-я про доходи); рах 96 «Втрати від участі в капіталі» (облік втрат)

49.Поняття й призначення статутного капіталу.

Статутний капітал – це зареєстрована вартість акцій або розмір статутного капіталу зафіксованого в документах. За П(С)БО 2 «Баланс» - СК – це зафіксована в установчих документах загальна вартість активів, які є внеском власників (учасників) до капіталу підп-ва. Умови та мінімальний розмір СК визначаються згідно із ЗУ «Про господарські товариства». СК є основним елементом власного капіталу, який значною мірою характеризує розміри та фінансовий стан підп-ва. Для обліку СК призначений пасивний основний рахунок 40. За Кредитом відображається збільшення СК, за Дебетом – його зменшення (вилучення). Сальдо повинно відповідати розмірам СК, який зафіксовано в установчих документах. Синтетичний облік СК ведуть за такими формами власності: державна, кооперативна, акціонерна, приватна тощо. Аналітичний облік СК ведеться стосовно кожного засновника (учасника): акціонера, пайовика під-ва.

50.Облік формування статутного капіталу при створенні підприємства. Умови змін статутного капіталу та порядок їх відображення в обліку. Аналітичний облік статутного капіталу.

СК – це зареєстрована вартість акцій або розмір СК зафіксованого в документах. Для обліку СК призначений пасивний основний рахунок 40. За Кредитом відображається збільшення СК, за Дебетом – його зменшення (вилучення). Сальдо повинно відповідати розмірам СК, який зафіксовано в установчих документах. Записи по рахунку 40 виконуються тільки у разі збільшення або зменшення СК, які здійснюються в установленому порядку, та після внесення відповідних змін в установчі документи під-ва. При відображенні операцій з формування та змін у складі СК в БО одночасно з використанням рахунку 40 застосовуються такі активні, регулюючі контрарні рахунки: 45»Вилучений капітал», 46 «Неоплачений капітал», які коригують показники СК. Зміни СК можуть здійснюватися в установленому порядку та після внесення відповідних змін в установчі документи під-ва з обов’язковою перереєстрацією в Державному реєстрі господарських одиниць. Аналітичний облік СК ведеться стосовно кожного засновника (учасника): акціонера, пайовика під-ва.

51.Облік неоплаченого капіталу.

Неоплачений капітал – це заборгованість засновників за внесками до СК. Для узагальнення інформації про зміни у складі НК під-ва використовується активний контр пасивний рахунок 46. За Дебетом відображається заборгованість учасників за внесками до СК, а також номінальна вартість розміщених неоплачених акцій. За Кредитом – погашення заборгованості за внесками до СК і номінальна вартість сплачених акцій. Сальдо рахунку відображає заборгованість учасників за внесками до СК, а також номінальну вартість розміщених неоплачених акцій на кінець звітного періоду. Після здійснення усіх внесків сальдо не залишається і рахунок закривається. Аналітичний облік НК ведеться за видами розміщених неоплачених акцій і кожним засновником (учасником) під-ва.

52.Облік вилученого капіталу.

Вилучений капітал – це С/В викуплених акцій та часток під-ва. Для обліку використовується активний контр пасивний рахунок 45. На цьому рахунку ведеться облік ВК, у разі викупу власних акцій у акціонерів з метою перепродажу, анулювання(зменшення СК) тощо. За Дебетом – фактична собівартість акцій власної емісії або часток, викуплених господарським товариством у його учасників, за Кредитом – вартість анульованих або перепроданих акцій (часток). Аналітичний облік ВК ведеться за видами акцій (вкладів, паїв).

53.Особливості обліку додаткового капіталу.

Додатковий капітал складається з емісійного доходу (дохід отриманий від розміщення акцій) та додаткового капіталу (1.інші внески засновників крім акціонерів, що збільшують СК у разі якщо рішення про збільшення СК не приймаються; 2.дооцінка активів; 3.безоплатно отримані активи; 4.інший додатковий капітал). Для обліку ДК призначений пасивний основний рахунок 42. За Кредитом – збільшення ДК, за Дебетом – його зменшення. Цей рахунок призначений для узагальнення інформації про суми, на які вартість реалізації випущених акцій перевищує їхню номінальну вартість, а також про суми до оцінки необоротних активів і фінансових інструментів та вартість необоротних активів, безкоштовно отриманих під-вом від інших осіб, та інші види додаткового капіталу.