Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БО 2.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
91.64 Кб
Скачать

54.Облік резервного капіталу.

Резервний капітал – це сума резервів створених підприємством відповідно до чинного законодавства та установчих документів за рахунок нерозподіленого прибутку. РК створюється з метою усунення в майбутньому можливих тимчасових фінансових труднощів та забезпечення товариства нормальними умовами для господарювання.Розмір РК встановлюється засновницькими документами, але не менше 25% від Статутного капіталу. Для обліку РК використовується пасивний основний рахунок 43. За Кредитом відображається створення резервів, за дебетом – їх використання. Сальдо рахунку кредитове і відображає залишок резервів на кінець звітного періоду. РК можна використовувати з метою покриття можливих в майбутньому непередбачених збитків: для покриття балансового збитку, для нарахування дивідендів за привілейованими акціями, на інші цілі (для збільшення СК).

55.Облік нерозподіленого прибутку (непокритих) збитків.

Фінансовими результатами діяльності є нерозподілений прибуток чи непокриті збитки. Облік НПНЗ поточного та минулих років, а також використаного в поточному році прибутку ведеться на активно-пасивному рахунку 44 «Нерозподілений прибуток (непокриті збитки)». За Кредитом – збільшення прибутку від усіх видів діяльності, за Дебетом – збитки та використання прибутку. Субрахунки: 441 – НП(призначений для обліку наявності та руху НП на якому наростаючим підсумком протягом року накопичується інф-я про прибуток; пасивний); 442 –ПЗ(їх списання здійснюють за рахунок НП, резервного, пайового чи додаткового капіталу тощо; активний); 443 – Прибуток використаний у звітному періоді (відображається розподіл прибутку між власниками, відрахування в резервний капітал та інше використання прибутку; активний)

56. Визнання, оцінка та класифікація зобов’язань.

Зобов’язання – це заборгованість, яка виникла в результаті минулих подій і погашення якої, як очікується, призведе до зменшення екон.вигод. Критерії визнання: в майбутньому очікується зменшення екон.вигод; можливість достовірної оцінки. Класифікація: 1.довгострокові – які не підлягають погашенню протягом операційного циклу або протягом 12 міс з дати балансу (довг. кредити банку, довг. векселя видані, довг. облігації емітовані тощо); 2.поточні – очікується протягом 12 міс (коротк.пункт1; розрахунки з бюджетом за податками, розрахунки за страхування та соц.фонди, розр. з оплати праці, розр. з учасниками, інші); 3.забезпечення - зобов’язання з невизначеним строком або сумою погашення (заб.відпусток, на гарантійний ремонт, на реструктуризацію, на додаткове пенсійне забезп.)

Оцінка: довгострокові – за теперішньою вартістю; поточні – за сумою погашення; забезпечення є витратами.

57.Облік розрахунків з постачальниками та підрядниками.

Облік ведеться на рахунку 63 за одержані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи і надані послуги. За Кредитом відображається заборгованість за одержані від постачальників та підрядників тов-мат цінності, прийняті роботи, послуги, за Дебетом – її погашення, списання тощо. Рахунок 63 має 3 субрахунки: 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками», 632 «Розрахунки з іноземними постачальниками», 633 «Розрахунки з учасниками ПФГ». Аналітичний облік ведеться окремо за кожним постачальником та підрядником в розрізі кожного документа (рахунку) на сплату.

58.Облік довгострокових зобов’язань.

Зобов’язання – це заборгованість, яка виникла в результаті минулих подій і погашення якої, як очікується, призведе до зменшення екон.вигод. Довгострокові заб-я – які не підлягають погашенню протягом операційного циклу або протягом 12 міс з дати балансу (довг. кредити банку, довг. векселя видані, довг. облігації емітовані тощо).Облік довг.кредитів банку. Банківський кредит – це надання банком грошових коштів у позику в тимчасове користування на визначених умовах. Об’єктами довг. БК можуть бути капітальні витрати під-ва на: реконструкцію, модернізацію основних фондів; нове будівництво; купівлю техніки, транспору; створення під-ва. Облік розрахунків за довг. позиками банків та іншими залученими позиковими коштами ведеться на рахунку 50 «Довгострокові позики». За Кредитом – суми одержаних довг.позик, за Дебетом – погашення заб-ті за ними та переведення до поточної заб-ті за довг.позиками. Аналітичний облік ведеться за позикодавцями в розрізі кожного кредиту окремо та строками погашення. Облік забов. за довг.векселями виданими. Під-во може поставляти продукцію, виконувати роботи та надавати послуги в кредит зі сплатою покупцями відсотків за користування цим кредитом. Для оформлення таких угод під-во застосовує векселі. Для обліку призначений рахунок 51 «Довг.векселі видані». За Кредитом – видача векселя в забезпечення за одержані матеріальні цінності, роботи, за Дебетом – погашення заборгованості, забезпеченої виданим векселем. Аналітичний облік ведеться за кожним виданим векселем. Облік зобов. за довг.облігаціями. Облігація – це цінний папір, що засвідчує внесення її власником грошових коштів і підтверджує зобов'язання відшкодувати йому номінальну вартість цього цінного папера в передбачений у ньому строк з виплатою фіксованого відсотка. Облік ведеться на рахунку 52 «Довг.забов за облігаціями». Аналітичний облік ведеться за видами і термінами погашення. Облік інших довг.забов. Призначені рахунок 53 «Довг.забов. з оренди». За Кредитом – нарахування заборгованості перед орендодавцем за одержані об’єкти оренди, за Дебетом – її погашення, переведення до корот.забов., списання тощо. Аналітичний облік ведеться за кожним орендодавцем та об’єктом орендованих необоротних активів. Рахунок 55 «Інші довг.зобов.». За Кредитом – збільшення довг.забов., за Дебетом – їх погашення, переведення до коротк., списання тощо.