Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
24-01-2015_16-33-13 / Комплекс навчально метод. забезп. Адмнстративне право Максименко.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

Типові задачі/ситуації до теми 1

Задача 1

Громадянин К. звернувся до відділу соціального забезпечення із заявою про призначення пенсії; громадянин Н. оскаржив до суду накладене на нього адміністративне стягнення; громадянка В. звернулася до прокуратури із скаргою на несвоєчасну виплату заробітної плати; громадянин А. звернувся до директора підприємства із заявою про звільнення за власним бажанням.

Які правовідносини виникли у вищезгаданих випадках? Надайте їх характеристику.

Задача 2

Громадянин К. звернувся до органів внутрішніх справ із проханням видати паспорт громадянина України; на громадянина С. було накладено штраф за безквитковий проїзд у громадському транспорті; Міністерство юстиції України зареєструвало політичну партію; на підприємстві працівниками податкової служби було проведено позапланову податкову перевірку.

Чи регулюються ці суспільні відносини нормами адміністративного права? Обґрунтуйте відповідь. Проаналізуйте вид та структуру цих адміністративно-правових відносин.

Задача 3

Даючи характеристику адміністративно-правовим відносинам, в курсовій роботі студент написав, що однією із сторін даних відносин завжди виступає орган виконавчої влади або його представник. На думку студента, адміністративно-правові відносини завжди виникають за ініціативою органа виконавчої влади і носять вертикальний характер.

Чи правильним є міркування студента ?

Задача 4

Громадянин А., отримавши вищу медичну освіту, вирішив відкрити приватний кабінет та зайнятися медичною практикою. Він звернувся до державного реєстратора виконавчого комітету міської ради з проханням зареєструвати його як суб’єкт підприємницької діяльності. Після отримання свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця А. подав до Міністерства охорони здоров’я України документи для отримання ліцензії на здійснення медичної практики.

Назвіть учасників відносин, які виникли у даній ситуації? Чи існує між ними суспільний зв’язок, якому притаманні ознаки адміністративно-правових відносин? Які це ознаки?

Задача 5

Громадянин Б. вирішив придбати у гр. В. автомобіль. Останній зняв з обліку автомобіль у ДАІ, після чого було укладено договір купівлі-продажу. Б. звернувся до ДАІ з проханням поставити автомобіль на облік і додав до заяви всі необхідні документи. Після здійснення технічного огляду автомобіля прохання Б. було задоволено, а саме: транспортний засіб поставлено на облік, видано технічний паспорт та державні номера. Однак керувати автомобілем гр. А. не зміг, оскільки не мав посвідчення водія, незважаючи на те, що на відмінно закінчив автошколу. Він скористався можливістю скласти іспит у ДАІ та отримав посвідчення водія.

Виокремте правові відносини, що виникли в даному випадку. Чи належать вони до відносин, які становлять предмет адміністративного права? Обґрунтуйте свою відповідь, визначивши ознаки цих відносин.

Задача 6

Громадянин С., рухаючись на своєму автомобілі, не помітив знаку пішохідного переходу та не пропустив пішохода. Інспектор ДАІ помітив це, зупинив транспортний засіб та склав протокол про адміністративне правопорушення. Протокол було надіслано начальнику органу внутрішніх справ для вирішення питання про адміністративну відповідальність С. Постановою начальника органу внутрішніх справ С. визнано винним у вчиненні правопорушення та накладено стягнення у вигляді штрафу.

Визначте правові відносини у вищезазначеній ситуації. Чи є рівними їх учасники? Відповідь обґрунтуйте. До якого виду адміністративно-правових відносин належать відносини, обумовлені припиненням протиправних діянь і притягненням винних до адміністративної відповідальності?

Задача 7

ТОВ “Будівельник”, будучи підрядником гр. А., звернулося до районної інспекції державного архітектурно-будівельного контролю із заявою про одержання дозволу на виконання будівельних робіт на земельній ділянці, яка належить гр. А. Розглянувши заяву та документи, інспекція у наданні такого дозволу відмовила, мотивуючи це відсутністю документів від замовника будівництва.

Назвіть правові відносини, що виникли у даній ситуації? Чи притаманні їм ознаки адміністративно-правових відносин? Чи відповідає відмова у видачі дозволу на будівництво вимогам законодавства?

Задача 8

Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення прийнято рішення «Про затвердження Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам‘яті». Вказане рішення оприлюдненю в офіційному виданні Національної ради – у бюлетені «Вісник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення». Асоціація «Спілка працівників телебачення» оскаржила вказане рішення до Окружного адміністративно суду, оскільки вважала, що при прийнятті вказаного рішення було допущено порушення процедури прийняття нормативно-правових актів, а також не дотримано законодавчих вимог щодо порядку прийняття регуляторних актів. Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення заперечила проти позовних вимог, та зазначила, що на неї зазначені вимоги щодо прийняття регуляторних актів не поширюються, оскільки її діяльність регулюється виключно Законами України «Про телебачення і радіомовлення» та «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення».

Проаналізуйте зазначену ситуацію. Дайте правовий аналіз аргументам кожної сторони спору. Чи є зазначене рішення нормативним актом? Яка процедура прийняття нормативних актів центральними органами виконавчої влади? Чи поширюються на вказаний акт норми закону України «Про засади державної регуляторної політики в сфері господарської діяльності»? Яке рішення має прийняти суд?

Задача 9

У виконкомі міської Ради чимало рішень приймалося без винесення на обговорення. Вони підписувалися головою та керуючим справами і «приписувалися» до протоколів засідань, що вже відбулися.

Які вимоги до актів управління порушено? З яким видом дефектних актів маємо справу у вказаних випадках? Чи впливають зазначені порушення на юридичну силу рішень виконкому? Якщо так, то в який спосіб юридичну силу рішень можна поновити?

Задача 10

Голова держадміністрації своїм розпорядженням доручив райвоєнкому контролювати діяльність прокурора щодо притягнення до відповідальності службових осіб і громадян, що порушують порядок обліку військовослужбовців.

Чи є законним це розпорядження?