Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
24-01-2015_16-33-13 / Комплекс навчально метод. забезп. Адмнстративне право Максименко.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

Типові задачі/ситуації до теми 10

Задача 1

Громадянин К., звернувся до відділу РАГСу з проханням надати інформацію щодо точної дати реєстрації шлюбу його померлих батьків. Відділ РАГСу відмовив у задоволенні його прохання, посилаючись на велику завантаженість установи та нестачу працівників,які могли б з'ясувати данні відомості.

Ініціатором якої сфери правових відносин став г-н К? Чи допустив відділ РАГСу порушення ініційованих відносин?В чому це виразилось?

Задача 2

У виконкомі районної ради чимало рішень приймалось без внесення на обговорення. Вони підписувалися головою та керуючим справами і приписувалися до протоколів засідань, що вже відбулися.

Які вимого до актів управління порушено? З яким видом дефектиних актів маємо справу в указаних випадках? Чи впливають зазначені порушення на юридичну силу рішень виконкому? Якщо так, то в який спосіб юридичну силу рішень можна поновити?

Задача 3

Студент К. (17 років) звернувся до суду з позовом до ресторану про стягнення 720 грн., посилаючись на те, що під час відвідування ресторану він здав до гардероба пальто, яке йому не повернули. Суддя запропонував йому переписати позовну заяву і позивачем вказати кого-небудь із своїх батьків, мотивуючи це тим, що К. є неповнолітнім.

Визначити коло осіб, які повинні брати участь у даній справі. Чи правомірні дії судді?

Задача 4

14.11.2007 р.о 19.00 нарядом ППС: сержантами міліції Зінченко і Мінаєвим на майдані Пушкіна були затримані і доставлені в чергову частину РО ЗГУ УМВС гр.Книр - 17 років, який курив цигарки-самокрутки, що були набиті сіро-зеленою речовиною(за висновками ЕКО УВС - маріхуана).При особистому огляді у затриманого вилучено цигурку, з вище вказаною речовиною.

Дільничий інспектор міліції капітан міліції Крот порушив адміністративну справу по відношенню гр.Книр.

Дайте характеристику діям правопорушників. Оцініть правомірність дій дільничного інспектора.

Задача 5

Неповнолітні Захаров,Артемов та Журавльов в ніч з 10 на 11 травня пиячили на стадіоні ім. Гагаріна.

Це помітив військовослужбовець строкової служби Іваненко, який зробив їм зауваження.

Неповнолітні не відреагували на зауваження та попередили Іваненка, що якщо він буде "качати права" то може"отримати на горіхи".

Вирішіть справу по суті

Задача 6

Районний суд прийняв рішення щодо покарання гр-на Ш. виправними роботами строком на 2 місяця за появу в громадських місцях в нетверезому вигляді, що ображає людську гідність. Ш. ухилився від виправних робіт. Про ухилення було повідомлено суду, суддя 60 днів виправних робіт змінив 20 днями адміністративного арешту.

Чи є законним рішення, прийняте суддею?

Задача 7

Перебуваючи на державній службі, гр. І зарекомендував себе сумлінним працівником, якого важко було замінити, не дивлячись, що йому виповнилось 60 років.

Які повинні бути дії керівника, щоб залишили його на службі і чи можливо це?

Задача 8

При призначенні на державну службу гр. П. запитав у начальника відділу кадрів, яке у державного службовця матеріальне та соціально-побутове забезпечення?

Дайте повну відповідь гр. П.

Задача 9

Перед вами 10 тверджень. Визначте чи є серед них помилкові? Відповідь обґрунтуйте.

1) Всі особи, які претендують на зайняття посади державного службовця повинні подати відомості про нерухоме та цінне рухоме майно, вклади в банках і цінні папери.

2) До державних службовців можуть застосовуватися тільки ті дисциплінарні стягнення. Які передбачені Законом України «Про державну службу».

3) Державний службовець не має права працювати за сумісництвом.

4) При прийнятті на державну службу може встановлюватися стажування терміном до двох місяців.

5) Граничний вік перебування на державній службі однаковий для всіх осіб.

6) Існує вісім основних категорій державних службовців і встановлюються десять рангів державних службовців. Ранги присвоюються незалежно від категорії.

7) Всі ранги державним службовцям присвоюються Кабінетом Міністрів України.

8) Державна служба припиняється тільки на підставах, передбачених Кодексом законів про працю.

9) Рішення про прийняття відставки державного службовця або відмову в ній приймається в 10-денний термін.

10) У разі відставки державного службовця йому призначається пенсія з дня прийняття відставки.

Задача 10

Громадянин Ткаченко на трасі Харків - Сімферополь керуючі особистим автомобілем у стані сп'яніння був зупинений інспектором ДАІ, останній при перевірці документів звернув увагу на стан водія і запросив його у приміщення поста ДАІ, на що той залишивши документи у співробітника міліції, скочив в автомобіль і на великій швидкості зник. Через кілька днів Ткаченко викликали до районного відділення ДАІ, де інспектор склав протокол відповідно до ч.2 ст.130 КпАП за повторне протягом року ухилення від проходження огляду на стан сп'яніння (три місяці назад Т. було оштрафовано за керування автомобілем у стані сп'яніння)

Як належить кваліфікувати дії Тараненко? Чи правомірні дії співробітника ДАІ? Дайте юридичну характеристику скоєного правопорушення.