Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
24-01-2015_16-33-13 / Комплекс навчально метод. забезп. Адмнстративне право Максименко.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

Типові задачі/ситуації до теми 7

Задача 1

Начальнику райвідділу внутрішніх справ зателефонував невідомий. Він повідомив, що в універмазі закладено саморобний підривний пристрій, який вибухне через годину, якщо з міліції не буде випущено заарештованого Н.

Чи підлягає заява розгляду? Що повинен вжити начальник райвідділу?

Задача 2

20 листопада начальнику районного відділу освіти стало відомо, що бухгалтер К. 20 та 21 липня був відсутній на роботі без поважної причини, тобто вчинив прогул. 15 грудня, після проведення відповідної перевірки, начальник вирішив застосувати до бухгалтера дисциплінарне стягнення, але з’ясувалося, що порушник перебуває у лікарні. 25 грудня, коли бухгалтер К. приступив до роботи після хвороби, начальник видав наказ про оголошення йому догани та позбавлення винагороди за підсумками роботи установи за рік.

Чи правомірний наказ начальника районного відділу освіти?

Задача 3

До старшини міліції С. за появу на службі в нетверезому стані було застосовано дисциплінарне стягнення у вигляді зниження в спеціальному званні. Через рік після накладення стягнення С. звернувся по команді з проханням відновити його в попередньому званні. Проте з’ясувалося, що за місяць до цього він двічі запізнювався на службу на 1-2 години.

Чи можна відновити С. У попередньому званні?

Задача 4

10 липня 2003 р. до місцевого суду Енського району м. Енська надійшла скарга від мешканців будинку 3 по вулиці Гіршмана, у якій вони оскаржували рішення правління міського клубу собаководів від 10 травня 2003 р. про побудову площадки для вигулу собак у дворі їх будинку. У скарзі було зазначено, що дане рішення перешкоджає здійсненню ними права на відпочинок, а також загрожує життю та здоров’ю мешканців.

Суддя Невзоров відмовив у прийнятті скарги до розгляду, роз’яснивши, що колективні скарги судом не розглядаються; окрім того, неможна оскаржити до суду рішення клубу собаководів, так як клуб не є державним органом або органом місцевого самоврядування. Більш того, суддя посилався на положення закону щодо того, що оскаржувати до суду можна тільки неправомірні дії посадових осіб, що порушують права і свободи громадян.

Чи є порушення закону у рішенні судді?

Задача 5

Студент Петров направив ректору державного університету скаргу на викладача історії, який постійно ображав його під час навчальних занять у присутності інших студентів. Ректор зателефонував декану факультету, на якому навчається студент Петров, і попросив його повідомити студенту, що він побалакає з викладачем історії. Однак на наступний день викладач знову образив Петрова. Тоді студент направив скаргу на бездіяльність адміністрації державного університету щодо його скарги в управління освіти та науки обласної державної адміністрації.

У якому порядку повинна бути розглянута управління освіти та науки скарга Петрова ? Чи є порушення закону у порядку розгляду скарги ректором державного університету ?

Задача 6

Начальник II курсу Національного університету внутрішніх справ за вчинений дисциплінарний проступок на курсанта І. наклав дисциплінарне стягнення: позбавлення звільнення з розташування навчального закладу протягом місяця, яке було оголошено перед строєм. На наступний день курсант І. захворів і знаходився в лікарні протягом місяця.

Після прибуття до навчального закладу І. начальником курсу було оголошено, що час його хвороби не враховується і дисциплінарне стягнення треба виконувати.

Дайте правову оцінку ситуації, що склалася.

Задача 7

10 жовтня громадянин Н. звернувся зі скаргою до начальника УМВС України в Енській області. У своєму зверненні громадянин Н. повідомив, що вже на протязі двох місяців він не може потрапити на особистий прийом до начальника Московського МВ ЕМУ УМВС України в Енській області, оскільки останній проводить прийом громадян один раз у квартал.

Провести перевірку звернення громадянина Н. начальник УМВС України в Енській області доручив начальнику Московського МВ ЕМУ УМВС України в Енській області.

Дайте правову оцінку діям посадових осіб органів внутрішніх справ.

Задача 8

Громадянин К. 20 листопада надіслав до міського голови міста Енська заяву, в якій просив надати згоду на розробку проекту відведення земельної ділянки для обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд. 23 грудня громадянин К. отримав письмову відповідь, у якій було зазначено, що його заява не може бути розглянута, оскільки він не сплатив державне мито, встановлене за розгляд звернень громадян.

Дайте правову оцінку ситуації, що склалася.

Задача 9

Начальник відділення карного розшуку Шевченківського районного відділу внутрішніх справ Фокін часто публічно на нарадах критикувався начальником УМВС України в Енській області Петрусенком за недоліки у діяльності підпорядкованого йому підрозділу, при цьому наводилися серйозні аргументи і факти. На протязі першої половини 2002 р. у Шевченківському районі було вчинено два вбивства на замовлення. 19 лютого 2003 р., коли Фокін знаходився у службовому відрядженні, начальник УМВС України в Енській області Петрусенко видав наказ, у якому попередив Фокіна про неповну службову відповідність, так як вже довгий час не встановлені особи, які вчинили вбивства. 25 травня 2003 р. Після проведеної атестації Фокін за результатами атестації наказом начальника УМВС України в Енській області був звільнений з органів внутрішніх справ у зв’язку з недостатньою кваліфікацією. 01 липня 2003 р. Фокін оскаржив обидва накази до місцевого суду і просив суд відмінити їх як протизаконні, і такі, що порушують його права.

Чи усі дії та рішення у даному випадку є законними?

Чи може бути застосоване дисциплінарне стягнення до начальника УМВС України в Енській області Петрусенко у випадку, якщо буде встановлено, що накази про накладення дисциплінарного стягнення та звільнення Фокіна були видані з метою його переслідування за особистими мотивами? Якщо так, то хто може накласти дисциплінарне стягнення на начальника УМВС України в Енській області?

Задача 10

Дільничний інспектор Московського МВ ЕМУ УМВС України в Енській області, лейтенант міліції С. був затриманий інспектором ДПС ДАІ сержантом міліції П. за перевищення швидкості руху, про що було складено протокол про адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 122 КпАП України.

До якого виду відповідальності буде притягнутий дільничний інспектор? Чи можна було б у даній ситуації притягнути дільничного інспектора С. до дисциплінарної відповідальності? Якщо так, то як це треба було б зробити?