Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
24-01-2015_16-33-13 / Комплекс навчально метод. забезп. Адмнстративне право Максименко.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

Типові задачі/ситуації до теми 11

Задача 1

Згідно умов прийому до вищого навчального закладу системи Міністерства оборони України було встановлено, що при здачі вступного іспиту по фізичній підготовці нормативи з бігу на 1000 м. становлять на оцінку “відмінно” – 12 хв. Кафедра фізичної підготовки цього вузу звернулася до ректора з клопотанням про підвищення вимог цих нормативів. Ректор видав наказ про встановлення нормативів з бігу на 1000 м. при здачі вступних іспитів з фізичної підготовки на оцінку “відмінно” – 10 хв. 40 сек.

Оцініть законність прийнятого ректором рішення ?

Задача 2

Студент Національного педагогічного університету ім. Драгоманова Шостенко, що навчається на платній основі згідно договору з вузом, був повідомлений фінансово-економічним відділом про підвищення оплати за навчання. Таке підвищення мотивувалось зростанням затрат вузу на придбання підручників та оргтехніки, які використовуються в навчальному процесі.

Оцініть законність прийнятого рішення.

Задача 3

Районна державна адміністрація Оболонського району м .Києва відмовила приватному підприємству “Медторг” в реєстрації як суб’єкта підприємницької діяльності, мотивуючи таке рішення тим, що в нього немає ліцензії на реалізацію медпрепаратів. А згідно статуту підприємства, воно засновується з метою постачання та реалізації медичних препаратів населенню.

Оцініть правомірність прийнятого рішення.

Який орган уповноважений видавати спеціальні дозволи (ліцензії) на здійснення вищевказаної діяльності ?

Задача 4

Громадянин Зубов звернувся до медико-соціальної експертної комісії для встановлення інвалідності після травми, яку він отримав під час роботи на підприємстві. За результатами висновку медико-соціальної експертної комісії було встановлено, що травма одержана Зубовим не значна і інвалідність йому не може бути встановлена.

Чи є рішення вказаної медико-соціальної експертної комісії остаточним? Прокоментуйте ситуацію.

Задача 5

Директор АТП-31210 Стеценко, зважаючи на те, що водій Школик довгий час перебував у лікарні після одержання травми, направив його для проходження позачергового медичного огляду для допущення до керування транспортним засобом. Школик відмовився пройти огляд, за що був недопущений до керування автомобілем.

Оцініть правомірність прийнятих мір щодо Школика?

Задача 6

Директор миловарного заводу видав наказ, в якому зазначалося, що за невиконання посадовими особами своїх службових повноважень щодо здійснення контролю за дотримання законодавства з охорони праці та техніки безпеки, на них буде накладено штраф у розмірі одного неоподаткованого мінімуму доходів громадян.

Визначте законність наказу. Якщо ви дійдете висновку, що рішення директора незаконне, складіть проект протесту прокурора. Що виноситься в порядку загального нагляду.

Задача 7

Державний санітарний лікар міста постановою від 10 січня1997 р. наклав штраф на директора магазину у розмірі тридцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян за порушення санітарно-гігієнічних правил.

Директор не погодився з рішенням державного санітарного лікаря і подав скаргу до суду.

Чи є підстави для подання скарги? Який порядок розгляду скарги?

Задача 8

На підставі протоколу, складеного інспектором з охорони навколишнього середовища, начальник ДАІ району розглянув справу механіка транспортного підприємства «В» про випуск в експлуатацію автомобіля, у якого вміст забруднюючих речовин у викидах перевищувала встановлену норму і на підставі ст. 80 КпАП наклав на нього штраф у розмірі 2-х неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Чи правомірно вирішена справа?

Задача 9

Головний санітарний лікар району припинив роботу приватного магазину і наклав на власника штраф у розмірі 100% реалізованої і імпортної продукції, яка не відповідала вимогам стандартів щодо безпеки для життя і здоров’я людей. Власник оскаржив дії головного санітарного лікаря голові державної адміністрації району.

Дайте правову оцінку діям головного санітарного лікаря і власника магазину.

Задача 10

Депутати міської ради прийняли на сесії рішення про звільнення з посади директора музичної школи за неналежне виконання професійних обов’язків.

Оцініть правомірність рішення міської ради. Обґрунтуйте відповідь, посилаючись на норми чинного законодавства.