Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
24-01-2015_16-33-13 / Комплекс навчально метод. забезп. Адмнстративне право Максименко.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

Типові задачі/ситуації до теми 9

Задача 1

Дільничний інспектор гр. В. склав протокол на гр. У. за те, що у нього в будинку мешкає юнак, який підлягає державній реєстрації приписці до призовної дільниці. Війсковий комісар притягнув гр. У. до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу в розмірі одного неоподаткованого мінімуму.

Громадянин У. оскаржив цю постанову, посилаючись на те, що він не є службовою особою і не повинен відповідати за дії громадянина

Чи має рацію гр. У.?

Задача 2

Громадянин П. без відповідного дозволу збудував гараж у дворі комунального будинку, в якому мешкав. За самовільне будівництво адміністративна комісія наклала на нього штраф; одночасно виконавчий комітет районної ради виніс рішення про знесення будівлі. Однак гр. П. відмовився виконати рішення виконкому, посилаючись на те, що вже сплатив штраф. Тоді виконком запропонував відділу комунального господарства знести гараж за рахунок гр. П.

Визначте правомірність дій учасників справи. Яка юридична природа заходів, вжитих до гр. П.?

Задача 3

Громадянин Н. у громадському місці розмовляв із приятелями допускаючи нецензурні вирази, давав непривабливі характеристики знайомим, чим привертав до себе увагу сторонніх. Працівник міліції зробив гр. Н. зауваження, але той не взяв це до уваги і нецензурно висловився на його адресу. Вважаючи поведінку гр. Н. протиправною, працівник міліції доставив його у райвідділ міліції, де склав протокол про адміністративне правопорушення.

Зробіть письмовий аналіз діянь гр. Н. та співробітника міліції.

Проаналізуйте дану ситуацію.

Задача 4

Військовослужбовець Борисов порушив правила проїзду залізничного переїзду (в’їхав на переїзд на заборонений сигнал симофора), про що інспектор ДАЇ склав адміністративний протокол.

В якому порядку і до якої відповідальності можна притягти Борисова?

Задача 5

Релігійна організація «свята Трійця» в травні о десятій ранку вирішила провести релігійну церемонію біля «Вічного вогню» по загиблим у Великій Вітчизняній війні. Для цього представниками релігійної організації 21 квітня до місцевої державної адміністрації було надане повідомлення по проведенню церемонії. Відповідний державний орган розглянувши заяву, 6 травня повідомив організаторам церемонії, але запропоновує провести її біля пам’ятника воїнам афганцям у парку «Іскра» 8 травня о 10-й годині ранку.

Надайте оцінку законності цього рішення. Здійсніть юридичний аналіз ситуації. При вирішення завдання посилайтесь на норми чинного законодавства.

Задача 6

Приватний підприємець Сидоренко у своєму магазині «Електротовари» реалізував різноманітні електроприлади. При перевірці магазину працівниками податкової міліції було виявлено, що у продажу є «електрошокери». На питання де були придбані «електрошок ери» гр-н Сидоренко пояснив, що придбав їх у Росії і привіз для продажу, надавши про це відповідні документи.

Відповідь аргументуйте згідно чинного законодавства. Здійсніть юридичний аналіз вказаної ситуації

Задача 7

До юридичної консультації звернувся гр-н Іноземцев з питання отримання громадянства України. На час звернення за юридичною допомогою гр-н Іноземцев мав громадянство іншої країни та навчався на другому курсі одного з вищих медичних закладів. Гр-н виявив бажання після закінчення навчального закладу залишитися працювати в Україні і має намір як найшвидше отримати громадянство України, тим більше, що вже перебуває три роки у шлюбі з громадянкою України. Під час навчання гр-н Іноземцев вивчив українську мову, не порушував закони України, має законні джерела існування.

Однак в юридичній консультації йому пояснили, що ще зарано клопотати про отримання громадянства України, оскільки однією з умов отримання іноземцями громадянства України є проживання на території України протягом останніх 5 років, а він проживає лише 3 роки.

Надайте правову оцінку отриманій юридичній консультації. Розкрийте відмінності адміністративно-правового статусу іноземців та громадян України.

Задача 8

Профсоюз автодиспетчерів України звернувся до суду з позовом щодо захисту прав і охорони інспекторів про визнання недійсним наказу Міністерства інфраструктури України, яким внесено суттєві зміни в технологію роботи диспетчерів, служби руху цивільної авіації, що стосувалися безпосередньо їх прав та посадових обов’язків. Виданий наказ сумісно з нормами технічного порядку встановлює загальні правила диспетчерської служби і розрахований на неоднарозаве застосування. Крім цього вказаний наказ не був опублікований у встановленому порядку та зареєстрований у міністерстві юстиції.

Дайте адміністративно – правовий аналіз ситуації. При відповіді посилайтесь на діюче законодавство.

Задача 9

До офісу гр-на Продайко який є приватним підприємцем прибув інспектор по благоустройству міста, який склав адміністративний протокол за відсутність урни для сміття біля входу до офісу та договору на вивоз сміття згідно рішення міськвиконкому м. Херсона.

Дайте правову оцінку діям інспектора по благоустрію. Чи буде підданий адмінвідповідальності гр-н Продайко

Задача 10

Неповнолітній Курдюков 14 років, Степанова 13 років, та Державний 16 років вирішили заснувати молодіжну організацію «Крок». Вони провели засновницькі збори, написали протокол засідання, прийняли статут, програму й звернення до виконкому з проханням про реєстрацію. Класний керівник школи де навчаються ці учні Смирнова 27 років та вчитель фізкультури Фокін 29 років вирішили стати учасниками цієї організації.

Дайте правову оцінку цих дій. Відповідь мотивуйте посилаючись на нормативні акти.