Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
24-01-2015_16-33-13 / Комплекс навчально метод. забезп. Адмнстративне право Максименко.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

Типові задачі/ситуації до теми 2

Задача 1

Неповнолітній Гнатюк С. (15 р.) хоче виїхати за кордон з метою екскурсії. При оформленні проїзного документа дитини було подано нотаріальне посвідчення клопотання матері, так як батько помер.

Чи може бути видано документ, який дозволяє виїзд з України, неповнолітньому при згоді одного з батьків?

Задача 2

Громадянин України Т. виїхав за кордон і поступив на військову службу до іноземного легіону. Через 5 років після закінчення контракту Т. повернувся в Україну, де дізнався, що позбавлений громадянства України. Т. подав скаргу, але вона не була задоволена.

Вкажіть причини втрати громадянства Т.

Який порядок прийняття рішень щодо прийняття і втрати громадянства України?

Які органи беруть участь у вирішенні питань громадянства?

Задача 3

Під час проведення медогляду в одному з навчальних закладів м.Львова було виявлено, що студент республіки Нігерії є ВІЛ-інфікований. Він відмовився виконувати приписи лікаря. Внаслідок цього студента було виключено з навчального закладу і видворено органами внутрішніх справ з України.

Дайте правову оцінку цієї ситуації. Який порядок видворення за межі України встановлює чинне законодавство України?

Задача 4

Начальник податкової інспекції у Галицькому районі відмовився прийняти заяву громадянина К., мотивуючи відмову тим, що громадянин порушив Закон України “Про мови” і заява складена російською мовою.

Дайте правову оцінку дій начальника районної податкової інспекції. Які права має громадянин К.?

Задача 5

Відповідаючи на практичних заняттях на питання, чому правосуб’єктність громадян за своєю природою є адміністративно-правовою, студент дав таку відповідь:

  1. нею наділяються суб’єкти адміністративного права, тобто носії прав і обов’язків, передбачених нормами адміністративного права;

  2. надані права реалізуються в сфері виконавчо-розпорядчої діяльності;

  3. основою правосуб’єктності є норми Конституції України, які визначають конституційно-правовий статус громадян, і також реалізуються в сфері управління; тому конституційна правосуб’єктність є складовою частиною адміністративної.

Чи можна погодитись з таким трактуванням адміністративної правосуб’єктності? Обґрунтуйте відповідь.

Задача 6

Визначте, яка з наведених нижче дат, є датою набуття громадянства України:

1) Дата подання документів про прийняття до громадянства України.

2) Дата видання відповідного Указу Президента України.

3) Дата направлення Указу Президента України та відповідних документів до центрального органу виконавчої влади.

4) Дата повідомлення особи про прийняття її до громадянства України.

Задача 7

Які з наведених ситуацій регулюються адміністративно-правовими нормами?

1) Обов’язок підприємства одержати ліцензію на право здійснення транспортних послуг;

2) Звернення громадянина до нотаріальної контори з приводу відкриття спадщини;

3) Видання наказу адміністрацією підприємства при прийомі на роботу працівника;

4) Подання Урядом проекту закону “Про бюджет України ” до Верховної Ради України.

Задача 8

Громадянин А., отримавши вищу медичну освіту, вирішив відкрити приватний кабінет та зайнятися медичною практикою. Він звернувся до державного реєстратора виконавчого комітету міської ради з проханням зареєструвати його як суб’єкт підприємницької діяльності. Після отримання свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця А. подав до Міністерства охорони здоров’я України документи для отримання ліцензії на здійснення медичної практики.

Назвіть учасників відносин, які виникли у даній ситуації? Чи існує між ними суспільний зв’язок, якому притаманні ознаки адміністративно-правових відносин? Які це ознаки?

Задача 9

Громадянин С., рухаючись на своєму автомобілі, не помітив знаку пішохідного переходу та не пропустив пішохода. Інспектор ДАІ помітив це, зупинив транспортний засіб та склав протокол про адміністративне правопорушення. Протокол було надіслано начальнику органу внутрішніх справ для вирішення питання про адміністративну відповідальність С. Постановою начальника органу внутрішніх справ С. визнано винним у вчиненні правопорушення та накладено стягнення у вигляді штрафу.

Визначте правові відносини у вищезазначеній ситуації. Чи є рівними їх учасники? Відповідь обґрунтуйте. До якого виду адміністративно-правових відносин належать відносини, обумовлені припиненням протиправних діянь і притягненням винних до адміністративної відповідальності?

Задача 10

Громадянин Туркменістану А. закінчив вищий навчальний заклад України та отримав кваліфікацію спеціаліста-юриста. Пропрацювавши декілька років юристом у приватній фірмі, а потім стажистом нотаріуса, він вирішив подати документи для складання кваліфікаційного іспиту з метою одержання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю. Кваліфікаційна комісія при обласному управлінні юстиції відмовила у допуску до іспиту, посилаючись на те, що право бути нотаріусом мають тільки громадяни України. А. сприйняв таку відмову як порушення його прав, оскільки законодавством України прямо не встановлено, що громадянам інших держав заборонено займатися нотаріальною діяльністю, а відносно фізичної особи діє принцип “дозволено все, що прямо не заборонено законом”.

Чи порушено у даному разі права А.? Відповідь обґрунтуйте, посилаючись на нормативні положення.