Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
882.69 Кб
Скачать

10.3. Макроекономічна структурна перебудова

Вихідним пунктом і серцевиною процесу макроекономічної структурної переорієнтації є перехід від вертикальної до горизонтальної промислової політики.

Вертикальна промислова політика. Для ринкової економіки важливе правильне співвідношення вертикальної і горизонтальної промислової політики. В умовах лібералізації, передання виробничої ініціативи безпосереднім власникам капіталу вертикальні системи та директивні методи організації управління не сприяють продуктивній і ефективній функції праці й капіталу.

Вертикальна промислова політика правові, організаційні, економічні заходи уряду країни щодо управління і регулювання економіки від вищої інстанції до нижчої; управлінські рішення мають директивний характер і обов'язкові до виконання нижчою інстанцією.

Економічні методи є дієвіші, а горизонтальні взаємозв'язки виробників прискорюють рух ресурсів, товарів, фінансів та ін.

Горизонтальна промислова політика. Промислова політика країни має бути підпорядкована двом найважливішим принципам ринкової економіки:

1) зростанню продуктивної функції праці і капіталу:

2) підвищенню ефективності виробництва одиниці продукції і національного продукту.

Відповідно до цих принципів промислова політика не може бути довільною або захищати інтереси певних політичних сил чи монополістів. Вона має на меті забезпечення:

  • продуктивності праці зайнятих;

  • збільшення кількості зайнятих різними видами виробничої діяльності;

  • зростання випуску національного продукту, який задовольняв би потреби споживачів;

  • зниження витрат на виробництво продукції, підвищення її конкурентоспроможності та забезпечення прибутків виробникам;

  • зростання грошових доходів населення, підвищення його платоспроможності та рівня життя.

Вирішення цих завдань можливе за дотримання умов лібералізації підприємства (відсутності вертикальної системи управління і регулювання економіки, створення конкурентного середовища для різних виробників задля підвищення продуктивності та ефективності їхнього виробництва) і горизонтальної промислової політики.

Горизонтальна промислова політика правові, організаційні, економічні заходи влади, спрямовані на забезпечення умов економічної свободи підприємств, підприємців, бізнесменів, встановлення між ними взаємовигідних виробничих, фінансових, торговельних зв'язків.

Сутність цієї політики в тому, що уряд не надає підприємствам безпосередньої допомоги (субсидій тощо), а створює рівні умови для їхньої діяльності. Свої позиції на ринку виробники повинні завойовувати в конкурентній боротьбі.

10.4. Реструктуризація національної економіки

Реструктуризація галузей соціального комплексу. Соціальний комплекс об'єднує галузі національної економіки, за ефективністю яких роблять висновок про стан економічної політики у сфері виробництва, забезпечення матеріальними і грошовими ресурсами розвитку соціальної сфери, цивілізованість і гуманність суспільства загалом.

Соціальний комплекс − комплекс галузей сфери виробництва і сфери послуг, який забезпечує виробництво товарів і послуг для населення.

До соціального комплексу належать: підприємства, що виробляють товари масового вжитку; сфера послуг; споживчий ринок; доходи і рівень життя населення.

Структура соціального комплексу має відображати структуру потреб і попиту населення. Розвиток соціального комплексу залежить від державної, економічної, інвестиційної політики та діяльності уряду. Як і галузі промисловості, він потребує відповідної реструктуризації.

Реструктуризація сфери послуг. До сфери послуг належать: соціально-матеріальні послуги, соціально-культурні послуги.

Галузі сфери послуг

Пріоритети реструктуризації

Соціально-матеріальні послуги

  • формування ринку житла;

  • формування ринку комунальних послуг.

  • платоспроможність потенційних покупців житла;

  • платоспроможність покупців послуг.

Соціально-культурні послуги

  • формування ринку освіти і науки

  • формування ринку культури і мистецтва

  • формування ринку охорони здоров’я

  • капіталовкладення, проведення навчальних програм до євростандартів;

  • пристосування до ринку, пропонувати товар, на який є попит;

  • капіталовкладення, платоспроможність пацієнтів.

Реструктуризація споживного ринку. Споживчий ринок в Україні формується на засадах і принципах функціонування ринкової економіки: приватної власності на засоби виробництва і на товари споживчого ринку; ринкового розподілу товарів, робіт і послуг, тобто предметів реалізації на споживчому ринку.

Факторами зростання споживчого попиту є стимулювання продуктивної праці, підвищення грошових доходів і коефіцієнта оборотності грошей.

Реструктуризація доходів населення. Доходи населення в грошовій формі складаються із: заробітної платні; доходів робітників і службовців від підприємств і організацій, що не входять до заробітної платні; доходів в грошовій формі від селянських спілок; надходжень від продажу продуктів сільського господарства і кооперації; пенсій; різних виплат, дивідендів.

Показники доходів

Пріоритети реструктуризації

Сукупний дохід сім'ї ‒ сума грошових і натуральних (у грошовому вимірі) доходів населення від державних, кооперативних і приватних підприємств та організацій, із суспільних фондів споживання, що враховуються в бюджеті сім’ї.

• збільшення доходів за рахунок зростання обсягу виробництва і заробітної платні

Реальні доходи населення ‒

вартість усього обсягу матеріальних благ, спожитих чи нагромаджених населенням.

• перевищення темпів зрос-тання обсягу виробництва над темпами зростання доходів

Зростання рівня реальних доходів ‒ сума доходів грішми, скоригована з урахуванням індексу цін на споживчі товари і послуги.

• перевищення темпів зростання доходів грішми над темпами зростання споживчих цін

Рівень життя населення ‒ забезпеченість населення необхідними матеріальними і духовними благами та міра задоволення його потреб у цих благах.

• пропорційне зростання обсягів виробництва національного продукту до обсягу і структури потреб населення

Реструктуризація базових галузей промисловості. До підприємств базового комплексу України належать: виробництво та розподіл електроенергії, газу та води; металургійне виробництво; машинобудування і металообробка; хімічне і нафтохімічне виробництво; виробництво деревини, целюлози, паперу і будівельних матеріалів; виробництво транспортного устаткування.

В основу реструктуризації підприємств базових комплексів покладено економічний фактор − конкурентоспроможність продукції за її ціною і якістю: ціна відшкодовує собівартість виробництва, а якість − гарантує вимоги споживачів щодо її використання чи експлуатації. З огляду на це головним напрямом реструктуризації є підприємизація − створення на базі великих комплексних виробництв підприємств, які орієнтуються на попит їхньої продукції на ринку і на прибутки.

Реструктуризація сільськогосподарського сектора і ринку землі. Сільськогосподарський сектор України пов'язаний з різними галузями промисловості, які виробляють засоби виробництва для сільського господарства та переробляють продукцію рослинництва і тваринництва, забезпечують транспортування, зберігання і збут сільськогосподарської продукції.

Реструктуризація сільськогосподарського сектора і приведення його у відповідність з вимогами ринкового механізму необхідне з таких причин:

  • цей сектор найскоріше може адаптуватися до ринку, окупити необхідні для його реструктуризації капіталовкладення і давати прибутки;

  • його продукція є однією з важливих статей українського експорту і має попит на світовому ринку, тобто є ліквідна.

Для сільськогосподарського сектора, як і для інших секторів економіки, у ринкових умовах визначальними є вартісні показники задіяних факторів виробництва та його результати. Головна вимога − оцінка реальних витрат виробництва продукції і її вартості за цінами ринку. Виробник має бути зацікавлений у такому співвідношенні витрат і ціни продукції, яке забезпечить йому прибуток.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]