Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
882.69 Кб
Скачать

12.4. Індикатори сталого розвитку

Важливим питанням у реалізації концепції сталого розвитку ‒ особливо, враховуючи, що вона еволюціонує ‒ стало виявлення її практичних і вимірюваних індикаторів. Комісія ООН зі сталого розвитку пропонує використовувати 134 індикатори сталого розвитку. Визначити таку кількість показників і забезпечити їх моніторинг є складно реалізовуваною задачею, через що структурами ООН, Світового банку рекомендується використовувати інтегральні індекси.

Індикатори можна поділити на чотири групи:

  1. Індикатори стану суспільства:

  • питомий фізичний капітал ‒ все створене і накопичене в суспільстві за розглядуваний час матеріальне багатство з розрахунку на одну особу;

  • питомий людський капітал ‒ багатство, акумульоване в накопиченому людському фонді, з розрахунку на одну особу;

  • питомий природний капітал ‒ багатство, акумульоване природою у відновлюваних і невідновлюваних ресурсах, доступних для практичного використання, з розрахунку на одну особу.

  1. Індикатори відтворення суспільства:

  • питоме виробництво суспільного продукту (ВВП, ВНП);

  • споживання енергії на одну особу за рік;

  • питоме виробництво людського капіталу.

  1. Індикатори стану природного середовища:

  • сукупність невідтворюваних природних ресурсів;

  • сукупність відтворюваних природних ресурсів.

  1. Індикатори відтворення природних систем:

  • питоме виробництво екокапіталу за рік;

  • загальне споживання біопродукції країнами світу за рік;

  • біосферна рента.

В сукупності індикатори та індекси сталого розвитку характеризують стан глобальної екосистеми «людина‒суспільство‒природа» та процеси його функціонування, враховуючи при цьому основні аспекти розвитку: економічний, соціальний, екологічний.

Міжнародними організаціями пропонується велика кількість інтегральних індексів розвитку, зокрема, запропонований ООН «екологічно адаптований чистий внутрішній продукт», тобто ВВП за мінусом вартості добутих ресурсів і еколого-економічної шкоди, нанесеної навколишньому середовищу; чи Світовим банком показник «дійсних накопичень», що коригує з екологічних позицій валові накопичення в країнах. Іншими організаціями запропоновано «індекс екологічної стійкості», індекс «живої планети», «екологічний слід» та інші.

Однак, практичного застосування з них в Україні набув лише Індекс людського розвитку, що характеризує якість життя в різних країнах.

В 2012 році в межах Програми ООН з навколишнього середовища окремо було запропоновано індекс сукупного добробуту (ІСД) (Inclusive Wealth Index), що включає широкий перелік активів, таких як промислова продукція, людський і природний капітал. Він дозволяє визначити дійсний рівень добробуту країни і стійкість її економічного зростання.

Сталий розвиток має місце тоді, коли зростає виробництво загального капіталу, що включає фізичну, людську і екологічну складові. Узагальненою характеристикою соціоприродного процесу відтворення є синтетичний індекс розвитку (СІР), що вимірюється в долл. з розрахунку на одну особу за рік. Він узагальнено характеризує основні складові сталого розвитку: економічну ‒ через величину ВНП, соціогуманітарну ‒ через ПЛК, екологічну ‒ через ППК.

Індекси розвитку, зокрема СІР та ІСД повинні стати теоретичним фундаментом політики держави у всіх її аспектах: економічному, соціальному, гуманітарному, екологічному. Періодична оцінка індексів дозволить об’єктивно судити про характер розвитку країни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]