Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая работа.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
488.45 Кб
Скачать

2.2. Аналіз впровадження сунс на ат “Галичфарм”

Для успішної практичної реалізації Екологічної політики АТ “Галичфарм” і покращення екологічної характеристики підприємства розроблені такі екологічні цілі:

1. Зменшувати споживання природних ресурсів (вода, природний газ).

На ВАТ “Галичфарм” в 2007 році були проведені роботи по переобладнанню котла, що поряд із моніторингом теплоносія дозволило зменшити споживання природного газу на 29% у порівнянні з 2006 роком (рис. 2.2).

Рис. 2.2. Зменшення споживання природного газу ВАТ “Галичфарм”

2. Зменшувати викиди забруднюючих речовин і парникових газів в атмосферне повітря.

В результаті зменшення споживання природного газу на підприємствах корпорації були суттєво зменшено викиди парникових газів в атмосферне повітря від котельних установок (рис. 2.3 – 2.4).

Санітарна лабораторія АТ “Галичфарм” була атестована на право проведення санітарно-гігієнічних досліджень шкідливих факторів виробничого середовища і трудового процесу з метою проведення атестації робочих місць.

Рис. 2.3. Зменшення викидів парникових газів АТ “Галичфарм”

Рис. 2.4. Зменшення викидів забруднюючих речовин АТ “Галичфарм”

3. Зменшувати викиди забруднюючих речовин зі стічними водами.

Використовуючи досвід ВАТ “Київмедпрепарат”, на АТ “Галичфарм” організована ліквідація плям нафтопродуктів на території підприємства, що утворюються від стоянки автотранспорту, за допомогою сучасного біосорбенту, що дозволяє знизити забруднення стічних вод нафтопродуктами.

4. Збільшити відсоток відходів, що передаються на утилізацію (вторинну переробку) до 40%.

Оскільки останнім часом в містах Києві та Львові гостро стоїть проблема розміщення відходів на міських звалищах, на підприємствах корпорації в 2007 році був запроваджений роздільний збір для всіх відходів, що можуть бути передані на переробку як вторинна сировина.

2.3. Аналіз впровадження сунс на ват “Київмедпрепарат”

ВАТ “Київмедпрепарат”, який знаходиться в серці Києва, першим в столиці серед підприємств галузі першим в столиці серед підприємств галузі отримав сертифікат на відповідність стандарту на Системи екологічного керування ДСТУ ISO 14001:1997. Щорічно підприємство підтверджує відповідність функціонування екологічного менеджменту стандарту в сертифікаційному органі Укрметртестстандарту.

З виходом стандарту ДСТУ ISO 14001:2006 на підприємстві була проведена всебічна робота по впровадженню нових вимог в організацію екологічного управління та проведена успішна сертифікація Системи управління навколишнім середовищем підприємства на відповідність новому стандарту.

Це означає, що вище керівництво взяло на себе зобов’язання планувати та здійснювати діяльність підприємства зі всебічною мінімізацією впливів на довкілля, раціональним використанням природних ресурсів, поліпшенням екологічної обстановки навколо підприємства та піклуванням про здоров’я людей. Все це визначено в прийнятій на підприємстві Екологічній політиці.

На підприємстві визначені та ідентифіковані всі можливі екологічні аспекти діяльності, проведена їх оцінка та заплановані і постійно впроваджуються заходи по ліквідації або зменшенню негативних впливів на довкілля.

Корпорація вважає турботу про довкілля важливою частиною відносин компанії з місцевою громадою. У попередні роки завод був відомий серед навколишніх місцевостей як “пеніцилінка” через розповсюдження неприємного запаху, якій був спричинений ферментацією пеніцилінів та виробництвом флориміцину та стрептоміцину, що не могло не турбувати навколишніх жителів. Як знак уваги до навколишніх районів, корпорація перейшла до технологій, які не шкодять довкіллю та не турбують місцевих жителів.

Підприємство вже протягом десятків років займається питанням зниження потенційної небезпеки для довкілля і для мешканців району. Процес стрімко розпочато в 1997 році, коли було зупинено цілий ряд шкідливих виробничих ділянок, а також були скорочені в десятки разів виробничі потреби в використанні кислот, лугів та небезпечних розчинників. В цей час відбулося скорочення кількості аміаку в системі підприємства з 12 тонн до 7 тонн. В 2004-2005 роках з початком нового етапу реконструкції в енергетичному господарстві було розроблено концепцію технічного переоснащення, що дало змогу зменшити кількість аміаку до 3 тонн. Роботи по зменшенню небезпеки і ризику виробництв підприємства були продовжені, і в 2006 році кількість аміаку була доведена до 200 кг (рівня охолоджувальної системи супермаркету). Успішність виконання проекту по зменшенню аміаку в великій мірі залежала від професійності проектних робіт, які виконала одеська фірма НДО “Холод” (рис. 2.6).

Рис. 2.6. Скорочення кількості аміаку в системі ВАТ “Київмедпрепарат”

Загальні річні витрати на впровадження екологічних програм в 2005 році становили 1560 тис. грн. в 2006 році 1098 тис. грн.

В 2007 році на ВАТ “Київмедпрепарат” було зменшено споживання природного газу на 35% у порівнянні із минулим роком (рис. 2.7).

Для зменшення споживання природного газу та викидів в атмосферне повітря парникових газів в котельнях підприємства були:

- встановлені сучасні газові котли;

- запроваджені своєчасні підходи повторного використання тепла;

- здійснюється постійний моніторинг температурних параметрів теплоносія для мінімізації його споживання.

Рис. 2.7. Зменшення споживання природного газу ВАТ “Київмедпрепарат”

Додаток Л