Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая работа.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
488.45 Кб
Скачать

Висновки та пропозиції

Проведені теоретичні та практичні дослідження впровадження системи управління навколишнім середовищем на підприємствах України дозволяють зробити наступні висновки:

1. Ріст вимог споживача до якості продуктів та послуг, престижність ясної та прозорої політики підприємства щодо інтересів клієнта та виконання вимог екологічного законодавства, разом з посиленням контролю з боку держави і громадськості є основними стимулами для проведення чіткої екологічної політики підприємствами. Забезпечення чіткої програми постійного контролю якості продукції та довкілля – вагомий крок до стабільності та конкурентоспроможності на вітчизняному та міжнародному ринках. Насьогодні управління підприємством, як частина загальної системи менеджменту, передбачає впровадження системи екологічного менеджменту (екоменеджменту) або системи управління навколишнім середовищем (СУНС), яка включає в себе всі необхідні методи, заходи і процеси, що дозволяють максимізувати ефективність екологічної діяльності підприємства з найменшими затратами. Це означає, що організація постійно робить усе для мінімізації шкідливого впливу на довкілля.

2. Система екоменеджменту в Україні визначається, формується і регламентується Законом України “Про охорону навколишнього середовища”, що прийнятий у 1991 році. Інший напрям правового регулювання – впровадження систем екологічного менеджменту на підприємствах, установах, організаціях, а саме стандартів ISO серії 14000 та системи екологічного менеджменту, що вмонтована до системи управління якістю згідно міжнародного стандарту ДСТУ ІСО 9001-2001. Стандарти ISO 14000 не заміняють законодавчих вимог, а забезпечують систему визначення того, яким чином підприємство впливає на навколишнє середовище і як виконуються вимоги законодавства. Екологічні норми і вимоги стають сьогодні одним з найбільш важливих інструментів відносин між країнами, загострення боротьби за ринки збуту продукції, екологічними бар'єрами для обмеження ввозу в країну багатьох видів промислової і сільськогосподарської продукції.

3. Основні складові СУНС визначають послідовність і цілеспрямованість в досягненні реалізації екологічних заходів підприємств, що означає розробку зваженої стратегії її розвитку і конкретного організаційно-економічного механізму на кожному етапі становлення СУНС. Але система екологічного менеджменту може бути вбудована в систему управління якістю згідно ДСТУ ІСО 9001-2001. Екологічні характеристики є невід'ємною складовою показників якості продукції, тому загальне управління якістю передбачає врахування й екологічних характеристик. Через це багато з підприємств, які впровадили систему управління якістю (в Україні – близько 700) інтегрують систему екологічного менеджменту у свої системи управління якістю.

4. Дослідження впровадження системи управління навколишнім середовищем був розглянутий на прикладі фармацевтичної корпорації “Артеріум”, до складу якої входять підприємства ВАТ “Київмедпрепарат” та АТ “Галичфарм”. Насьогодні, провідна українська фармацевтична корпорація “Артеріум” посідає передові позиції у впровадженні найкращих міжнародних стандартів екологічного менеджменту, які відповідають стандарту ДСТУ ISO 14001: 2006 (ISO 14001:1996) та стандарту з управління якістю ДСТУ ISO 9001:2001 (ISO 9001:2000). Використання новітніх інформаційних технологій, таких як стандартів GMP (Належної Виробничої Практики) Європейського Союзу, Систем управління навколишнього середовища, Систем ERP-класу IFS Applications для управління логістикою, виробництвом, персоналом, документообігом та ін., а також GRM-системи дозволяє їй виробляти високоякісну фармацевтічної продукції, яка відповідає європейським вимогам, упевнено рухається до поставлених цілей та бути на передових позиціях сучасної фармацевтичної промисловості України та країн СНД.

5. У 2007 році в корпорації “Артеріум” була створена Служба забезпечення якості і управління впливом на навколишнє середовище, до обов’язків якої входить розробка Екологічної політики підприємств корпорації. Для успішної практичної реалізації Екологічної політики АТ “Галичфарм” і покращення екологічної характеристики підприємства розроблені екологічні цілі, які спрямовані на контроль і запобігання негативного впливу діяльності підприємства на навколишнє середовище, зокрема викидів в атмосферне повітря, скидів у стічні води, забруднень земельних ділянок, використання сировини і природних ресурсів, споживання електроенергії, утилізації відходів. Вивчаються екологічні аспекти при проектуванні, веденні виробничих процесів, пакуванні і транспортуванні, поводженні з відходами, збутом і утилізацією продукції і відходів.

6. У рамках системи управління навколишнім середовищем, впровадженої на підприємстві ВАТ “Київмедпрепарат”, велика увага приділяється плануванню та здійсненню дільності з мінімізації впливів на довкілля, раціональному використанню природних ресурсів, поліпшенню екологічної ситуації у районах, що оточують підприємство, та піклуванню про здоров’я людей.

Для удосконалення впровадження системи управління навколишнім середовищем на підприємствах корпорації “Артеріум” можна запропонувати вжити наступні заходи:

  1. впровадити систему управління якістю;

  2. під час розроблення системи управління якістю врахувати принципи загального управління якістю (TQM);

  3. сертифікувати свою систему управління якістю;

  4. проводити самооцінювання на відповідність вимогам конкурсів у сфері управління якості (національних, регіональних, міжнародних).

ДОДАТКИ 2

Рекомендації по наповненню змісту курсової роботи

з дисципліни «Експертиза товарів»

Додаток М

ВСТУП

В умовах ринкових відносин якість продукції набуває особливого значення на конкурентному ринку. Поки існують товари, доти буде актуальною проблема дослідження їх якості на сучасному етапі розвитку економіки України особливого значення набуває необхідність створення цивілізованого товарного ринку, який поки що характеризується наявністю проблем щодо якості товарів.

Визначення факторів, що впливають на конкурентоспроможність товарів, зокрема їх споживчі властивості, безпечність, відповідність нормативним документам, умовам договорів (контрактів) та ін. Є необхідною складовою роботи відповідних організацій, пов’язаних з контролем якості товарів на ринку.

З ціллю проведення незалежного контролю за якістю товару, відповідності його асортиментної приналежності, запобігання розробки, виробництва і проникнення неякісного, фальсифікованого товару до каналів товаропросування, замовники звертаються до керівництва ТПП, при яких функціонують відділи по проведенню експертизи товарів. Експертиза як діяльність (зокрема, товарознавча) спрямована на об’єктивне, компетентне вивчення товару з поданням мотивованого, незалежного кваліфікованого висновку спеціалістом-експертом.

Актуальність теми курсової роботи обумовлена тим, що на сьогодні до продажу надходять товари, які не завжди відповідають вимогам нормативної документації, фальсифіковані, з простроченими термінами реалізації. Для посилення контролю за якістю товару значна роль покладається на експертизу, як незалежну, об’єктивну систему контролю якості.

Метою курсової роботи є об’єктивне дослідження впровадження системи експертної оцінки товару, який надходить до реалізації.

Поставлена мета зумовила необхідність вирішення наступних завдань:

  • розкрити загальнотеоретичні питання, передбачені планом курсової роботи, з експертизи товарів;

  • розкрити фактори впливу на формування якості дослідного товару;

  • розкрити ситуацію пов’язану з експертизою товару за органолептичними показниками;

  • результати експертизи оформити відповідними документами, передбаченими інструкцією про порядок проведення товарознавчої експертизи ТПП України.

Об’єктом дослідження курсової роботи є система роботи по організації і проведенню експертизи ТПП у Дніпропетровську.

Предметом дослідження виступають теоретичні основи формування якості дослідного товару. Питання пов’язані з експертизою товарів та відповідне оформлення результатів експертизи.

Курсова робота складається з вступу, двох розділів, висновків та пропозицій, списку використаних джерел.

Курсова робота виконана на __ сторінках машинописного тексту, ілюстрована __ рисунками і __ таблицями. Для виконання курсової роботи було використано __ літературних джерел.

При написанні курсової роботи автором використано нормативну документацію, навчальну літературу та підручники по експертизі товарів, періодичні та інформаційні видання.