Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
582
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
403.46 Кб
Скачать

3.3. Рефлекторна діяльність мозку

В основі всіх форм системної діяльності мозку знаходиться універсальний принцип – рефлекторність, тобто організація нервових процесів за типом безумовних або умовних рефлексів.

Схема дії будь-якого рефлексу має назву “рефлекторна дуга” або, у більш складному й точному варіанті – “рефлекторне кільце”. Ця схема відображає характер зв’язку між аферентними та виконавчими відділами нервової системи, тобто між аналізатором (органом чуття, який поставляє сенсорну інформацію) та ефектором (органом руху, який забезпечує корекцію поведінки).

Згідно з фундаментальною теорією І.П.Павлова розрізняють безумовні та умовні рефлекси.

Безумовний рефлекс (від лат. reflexus – відображення) – спадково закріплена стереотипна форма реагування на біологічно значущі впливи зовнішнього світу або зміни у внутрішньому середовищі організму. Безумовні рефлекси здійснюють пристосування до відносно стійких умов.

Умовний рефлекс – один із двох основних типів рефлексів, відкритий і всебічно досліджений великим російським фізіологом І.П.Павловим. Різноманітні види умовних рефлексів утворюються за певних умов у процесі життєдіяльності організму на базі природжених, безумовних рефлексів. Умовний рефлекс виникає внаслідок кількаразового поєднання дії безумовного подразника (зокрема, харчового) з дією будь-якого чинника, який хоча й сприймається організмом, але є індиферентним щодо його життєвих потреб (наприклад, дзвінка, спалаху електролампи). При цьому індиферентний подразник має дещо випереджати в часі або діяти водночас з безумовним подразником. Виникнення умовного рефлексу полягає в набуванні організмом властивості давати на подразник, що раніше був для нього індиферентним, таку саму реакцію, яку до цього міг викликати лише безумовний подразник. Ця зміна пояснюється тим, що індиферентний раніше подразник починає виконувати роль сигналу про наступну закономірну появу безумовного подразника. Цей подразник, що став сигнальним (або просто “сигнал”), називають також умовним, бо роль сигналу він набуває й виконує лише за певних умов. Звідси також і назва умовного рефлексу, якою позначається описаний вище механізм замикання й функціонування тимчасових нервових зв’язків.

 

Лекція 4. Виникнення і розвиток психіки у філогенезі

4.1. Проблема виникнення психіки. Об'єктивні критерії психіки.

4.2. Етапи розвитку психіки у філогенезі.

4.3. Сутність розбіжностей психіки людини і тварин.

 

4.1. Проблема виникнення психіки. Об'єктивні критерії психіки

Відображення – загальна властивість матерії, що полягає в здатності об'єктів відтворювати з різним ступенем адекватності ознаки, структурні характеристики та відношення інших об'єктів.

Психіка – функція мозку, але цього недостатньо для розуміння природи й походження психічного. Психіка детермінована не мозком, а зовнішньою дійсністю. Такий вплив дійсності на організм наявний тільки в процесі реальної взаємодії організму з навколишнім середовищем. Тому проблема походження психіки виникає як проблема походження особливої діяльності на певному етапі розвитку життя в цілому, зі зміною умов життя.

Протягом історії розвитку науки були запропоновані такі погляди на “момент” появи психіки:

панпсихізм – психіку має вся матерія, жива й нежива;

біопсихізм – психіку має тільки жива матерія;

нейропсихізм – психіка є тільки там, де є нервова система;

антропопсихізм – тільки людина має психіку.

Вирішити це питання не можна, якщо не розглядати особливості взаємодії організму й середовища.

Виділяють такі рівні відображення:

Фізичне – існує на рівні неживої природи, це безпосередній фізичний “слід”, зміна фізичного стану одного об'єкта під впливом іншого.

Фізіологічне (подразливість) – існує на рівні живої природи, це реакція на біологічно важливі подразники. Подразливість існує у формі тропізмів – у рослин, й таксисів – у тварин.

Психічне (чутливість) – відображення абіотичних впливів, які є сигналами або ознаками біологічно важливих. Відображення ознаки дає можливість більш адаптивної поведінки.

На думку О. М. Леонтьева, елементарною формою психіки є відчуття, що відбивають зовнішню об'єктивну дійсність [6].

О. М. Леонтьєв визначає також два об'єктивних критерії психіки: чутливість і здатність до навчання.

 

Соседние файлы в папке 7.Конспект_Загальна психологія