Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ul000000020829.doc
Скачиваний:
904
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
20.17 Mб
Скачать

Подача вино-горілчаних виробів

Вино-горілчані вироби відпускають із буфета в пляшках або на розлив. При індивідуальному замовленні 50г горілки або 100г вина подають у чарці або маленькому графині, при обслуговуванні групи гостей - у графині або пляшці.

Замовлене вино офіціант показує гостеві. При цьому він тримає пляшку за горлечко правою рукою, поставивши її на долоню лівої руки, покриту складеною в кілька разів серветкою. Вина пропонують гостеві ліворуч так, щоб він міг добре бачити етикетку й міг переконається в правильному виконанні замовлення. Офіціант відкриває пляшки на підсобному столику.

Пляшки можуть бути закриті металевим капсулем, пластмасовим ковпачком, пробкою або сургучем. Для відкривання пляшок користуються комбінованим інструментом. Капсуль підрізають ножем, яким постачений автоматичний штопор. Пластмасовий ковпачок зрізують на рівні 5мм від краю горлечка пляшки. На такій же відстані видаляють із горлечка сургуч. При відкриванні пляшок із пробками необхідно стежити потім, щоб не проткнути штопором пробку наскрізь. Лівою рукою офіціант притримує горлечко пляшки за допомогою складеної в кілька разів серветки, а правою витягає пробку. Горлечко відкритої пляшки ретельно протирається серветкою.

Взявши пляшку в праву руку, а серветку в ліву, офіціант підходить до гостя із правої сторони й наливає йому в чарку пробний ковток вина. Потім злегка піднімає горлечко пляшки й повертає її навколо осі вправо, щоб краплі не капали на скатертину. Діставши згоду гостя, офіціант наливає в чарку вино, заповнюючи її на ¾.

Розливаючи вино, офіціант просувається уздовж столу, наливаючи його спочатку жінкам, потім чоловікам і в останню чергу - замовникові. При цьому пляшки з напоями він ставить на долоню лівої руки, покриту ручником. Утримуючи пляшку пальцями, офіціант зупиняється біля гостя праворуч, переносить пляшку в праву руку, залишаючи етикетку відкритої, робить крок уперед і, показавши гостеві, наливає йому.

Пляшку можна загорнути в серветку, а для подачі колекційного вина застосовують плетений кошик.

Не рекомендується наливати напої через стіл або з лівої сторони. Після розливу вина графини й пляшки ставлять на стіл, при цьому графини закривають притертими пробками.

Особливості подачі шампанського

Шампанське для охолодження поміщують на ґрати в цебро з льодом, накривають серветкою, залишивши зовні тільки верхню частину пляшки. Відкорковувати шампанське треба обережно, використовуючи такий прийом: горлечко пляшки накривають серветкою. Пляшку беруть у ліву руку, злегка нахиливши її від себе й не повертаючи убік гостей. Не треба нахилятися над пляшкою. Великий палець лівої руки тримають на пробці, притримуючи її через серветку, а правою рукою під серветкою обережно розкручують дріт і звільняють від неї пробку. Потім, утримуючи пробку лівою рукою, беруть пляшку в праву руку під серветкою й, тримаючи її з невеликим нахилом, лівою рукою витягають пробку, повертаючи її в горлечку пляшки й поступово витягаючи вуглекислий газ. Відкриваючи пляшку в такий спосіб можна уникнути шуму, ударів, викидання піни. Наливають шампанське тонким струменем у кілька прийомів, доливаючи келихи після осідання піни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]