Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ul000000020829.doc
Скачиваний:
904
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
20.17 Mб
Скачать

Організація харчування розосереджених контингентів

Особливу групу при організації харчування являють собою розосереджені контингенти. До них відносяться робочі колективи чисельністю до 100 чоловік і які займаються трудовою діяльністю в специфічних умовах: прокладка газо- і нафтопроводів, будівництві доріг, високовольтних ліній електропередач, зрошувальних і водних каналів, будинків, споруджень, заготівлю лісу, геологорозвідка, видобуток нафти й ін. корисних копалин, сільськогосподарські роботи й ін.

Організація харчування цього контингенту може здійснюватися на підприємствах, що знаходяться в безпосередній близькості від місця роботи. У таких випадках на період робіт для організації харчування цієї групи трудящих виділяється окремий зал (частина залу) або все підприємство харчування. Так можуть обслуговуватися будівельники, що працюють в забудованих частинах міста або району.

Крім цього для організації харчування розосереджених контингентів можуть використовуватися збірно-розбірні і будинки контейнерного типу, а також пересувні підприємства харчування.

Вибір конкретного типу об'єкта харчування залежить від тривалості роботи на одному місці:

  • до 1-го року - підприємства харчування розміщаються в будинках пересувного типу;

  • більш 1-го року – у контейнерних або збірно-розбірних будинках.

На деяких великих будівельних об'єктах у першу чергу забезпечується будівництво підприємств харчування, а потім – це підприємство організує харчування будівельників до моменту закінчення робіт і вступу в дію об'єкта.

При організації харчування працівників сільського господарства, лісорубів і інших контингентів, у яких робота пов'язана з виїздом до об'єкта, харчування доставляється до місця проведення робіт в індивідуальних або групових термосах, а приготування – на стаціонарних підприємствах, розташованих у пунктах проживання робітників.

Для організації харчування робітників та службовців на великих промислових підприємствах існують цехи і комбінати харчування. Організація обслуговування споживачів здійснюється в залах їдалень, кафе, спеціалізованих підприємств, барів і т.ін.

На сьогоднішній день основним типом підприємства, що організує харчування за місцем роботи, поки залишилася їдальня. Причому популярність цього типу підприємства досить низька. Для задоволення індивідуальних, конкретних потреб працюючих на промислових підприємствах організують також бари різних видів. Робота цих підприємств доповнює раціон, пропонований основним підприємством харчування і сприяє удосконалюванню надання раціонального, лікувально-профілактичного і дієтичного харчування на підприємствах.

Велике значення при організації харчування за місцем роботи повинно надаватися магазинам і відділам кулінарії, що полегшують домашню праця по приготуванню їжі.

Магазини і відділи кулінарії організуються з різною кількістю робочих місць у залежності від чисельності робітників та службовців у найбільш численній зміні.

Важливе значення при організації харчування на промислових підприємствах має раціональне розміщення підприємств харчування на території цього об'єкта. Для цього виділяють спеціальні зони обслуговування. Для промислових підприємств радіус обслуговування підприємств харчування не повинен перевищувати 300 м. Що зручно в плані розробки графіків відвідування підприємств харчування, можливості закріплення за конкретним підприємством харчування обслуговування визначеної групи цехів (ділянок) і вивчення попиту споживачів на продукцію і послуги.

На підприємствах харчування, що обслуговують робітників та службовців, застосовується традиційно метод самообслуговування (у барах – барменом через барну стійку, у закусочних – кухарем-роздавальником через лінію роздачі їжі).

Питання для контролю знань:

    1. За якими критеріями і які групи виділяють серед працездатного населення?

    2. Назвіть основні принципи організації харчування трудящих за місцем роботи?

    3. Які види харчування пропонують трудящим за місцем роботи?

    4. Які особливості в організації харчування трудящих з перериваним чи непрериваним технологічним процесом, розосереджених контингентів?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]