Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ul000000020829.doc
Скачиваний:
904
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
20.17 Mб
Скачать

Принципи організації харчування трудящих

Про значення добре налагодженого харчування трудящих для підвищення ефективності трудових витрат і продуктивності праці постійно писали і пишуть багато економістів (В.М. Ройзман, А.М. Чернишов, Скляр Р.К., С.Г. Рибаковська, В.С. Кабанова й ін.). Крім цього гарна організація харчування за місцем роботи сприяє відновленню енерговитрат працюючими, збільшенню вільного часу.

У цьому зв'язку основними задачами підприємств, які організують харчування за місцем роботи будуть наступні:

  • виключити використання продуктів, що провокують алергійні реакції;

  • активізувати природні захисні сили організму людини;

  • забезпечити трудящих речовинами, що сприяють виведенню з організму шкідливих з'єднань.

Крім цього, при організації харчування за місцем роботи варто виходити з вимог раціонального харчування, що забезпечує нормальну життєдіяльність організму і високий рівень працездатності. Раціональне харчування називають і профілактичним у тому розумінні, що воно повинно сприяти підвищенню стійкості організму до захворювань взагалі. А основне правило раціонального харчування – повноцінність, розмаїтість і помірність.

Необхідність строгого дотримання правильної організації харчування трудящих аргументується визначеними принципами:

  1. Енергетична цінність харчового раціону дорослої людини повинна відповідати енерговитратам організму (1–4 група інтенсивності праці);

  2. Величини споживання основних харчових речовин (білків, жирів, вуглеводів) повинні відповідати потребі організму і знаходитися в оптимальних співвідношеннях;

  3. Зміст мінеральних речовин повинен забезпечуватися в раціоні відповідно до їхніх фізіологічних потреб;

  4. Пропонована для споживання продукція повинна легко і добре засвоюватися, гарного смаку, належної температури, з гарним естетичним оформленням;

  5. Харчування за місцем роботи повинно бути різноманітним за асортиментом сировини і теплової обробки не тільки в протязі тижня, але й на протязі робочого дня;

  6. Робота підприємств організується таким чином, щоб задовольнити потреби організму в харчових речовинах відповідного контингенту до початку роботи, під час і після роботи.

  7. Необхідно враховувати і спиратися на режим роботи промислового підприємства.

  8. При організації харчування трудящих варто враховувати характер технологічного процесу основного виробництва на промисловому підприємстві.

  9. За місцем роботи трудящим необхідно пропонувати усі види харчування: раціональне, дієтичне або лікувально-профілактичне.

  10. Організувати харчування слід з урахуванням нормативу забезпеченості місцями трудящих промислових підприємств.

  11. Варто намагатися дотримувати кратності харчування (не менш чим 4-х кратний прийом їжі на добу).

  12. Надавати харчування у виді комплексних раціонів, орієнтованих на працівників найбільш чисельної професійної групи.

Як випливає з зазначених принципів, організація харчування за місцем роботи сприяє відновленню енергетичних витрат організмом, росту опірності організму несприятливим факторам і збільшенню продуктивності праці, зростає питома вага вільного часу робітників та службовців, який можуть використовувати для відпочинку й інших потреб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]