Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольна.doc информатика.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
316.42 Кб
Скачать

Варіант 5

Роздрібні ціни включають в себе оптові ціни, витрати і прибуток торговельних організацій. Якщо товар надходить у торговельні організації безпосередньо від виробника, то роздрібна ціна складається з оптової ціни виробника і торгової націнки. Якщо канал руху товару від виробника до кінцевого споживача проходить через постачальницько-збутові організації, то вона складається з ціни оптової торгівлі та роздрібної торгової націнки. За роздрібними цінами організації роздрібної торгівлі та продавці на вільному ринку реалізують товари кінцевому споживачеві - населенню [8]. За ступенем самостійності підприємства в ціноутворенні ціни (тарифи) можуть бути вільними (самостійно встановлюються), договірними (контрактними), регульованими і фіксованими.

Вільні ціни в ринкових умовах встановлюються виробником товару (послуги) самостійно відповідно до прийнятої на підприємстві ціновою політикою. Регуляторами вільних цін є лише попит і пропозиція на товари певної якості.

Договірні ціни встановлюються в договорі між продавцем і покупцем за згодою сторін. Якщо такий договір укладається між суб'єктами, які мають різне громадянство, а платежі здійснюються в іноземній валюті, він називається контрактом, а ціни - контрактними. Договірні (контрактні) ціни називаються ще цінами купівлі-продажу (цінами реалізації, ринковими цінами); вони визначаються умовами поставки товару.

Регульовані ціни можуть коливатися в певних межах, не перевищуючи заданого рівня. Їх номенклатура визначається на державному (або місцевому) рівні і в міру розвитку ринкових відносин постійно розширюється за рахунок фіксованих цін.

Фіксовані ціни затверджуються державними або місцевими органами влади як постійні і діють протягом певного часу.

Як регульовані, так і фіксовані ціни і тарифи встановлюються на ресурси, що роблять визначальний вплив на загальний рівень і динаміку цін, на товари та послуги, які мають вирішальне значення, а також на продукцію, роботи і послуги, виробництво яких зосереджено на підприємствах, що займають монопольне становище на ринку.

Також ціни підрозділяються на види при оформленні контрактів купівлі-продажу, в залежності від регіону реалізації продукції, в залежності від урахування в них транспортних витрат і т.д. [9].

Ухвалення рішення в області цін, пов'язане з необхідністю враховувати численні фактори, зокрема такі, як:

- Собівартість товару, або вірніше, її вартісна оцінка, розрахована різними способами;

- Ціна конкурентів і можливість її зміни;

- Очікувана реакція покупців на можливу зміну ціни;

- Пряме непрямий вплив з боку держави на політику цін.

Ринкова ціна товару формується під впливом великого числа факторів, що визначають стан відповідного ринку. Для вибору цінової політики підприємство має виявити і проаналізувати всі ці ціноутворюючі фактори (попит та пропозиція, еластичність, споживачі, конкуренція, державне регулювання цін) [10].

Етапи процесу ціноутворення:

а) вибір мети;

б) визначення попиту;

в) аналіз витрат;

г) аналіз цін конкурентів;

д) вибір методу ціноутворення;

е) встановлення остаточної ціни.

а) вибір мети. Для розробки відповідної цінової стратегії, підприємство має перш за все визначити цілі, які багато в чому видно вже з самого позиціонування на ринку продукції (робіт, послуг) і повинні бути спрямовані на досягнення підприємством стратегічних завдань, що стоять перед ним у конкретному ринковому сегменті;