Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
универ / химия.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
457.22 Кб
Скачать

S - Елементи (…ns1-2) Контрольні питання

321. Який ступінь окислення може виявляти водень у своїх сполуках? Наведіть приклади реакцій, в якому газоподібний водень відіграє роль окисника і в якому - відновника.

322. Напишіть рівняння реакцій натрію з воднем, киснем, азотом і сіркою. Який ступінь окислення здобувають атоми окисника в кожній з цих реакцій?

323. Напишіть рівняння реакцій з водою наступних сполук натрію: Na2О2, Na2S, NaH, Na3N.

324. Як одержують металічний натрій? Складіть електронні рівняння процесів, що проходять на електродах під час електролізу розплаву NaOH.

325. Які властивості може виявляти пероксид водню в окисно-відновних реакціях? Чому? На підставі електронних рівнянь напишіть рівняння реакцій Н2O2: а) з Ag2O; б) з KI.

З26.Чому пероксид водню здатний диспропорціювати (само-окислюватися — самовідновлюватись)? Складіть електронні і молекулярні рівняння процесу розкладання Н2О2.

327. Як можна одержати гідрид і нітрид кальцію? Напишіть рівняння реакцій цих сполук з водою. До окисно-відновних реакцій складіть електронні рівняння.

328. Назвіть три ізотопи водню. Вкажіть склад їхіх ядер. Що таке важка вода? Як вона отримується і які її властивості?

329. Гідроксид якого з s-елементів виявляє амфотерні властивості? Складіть молекулярні й іонно-молекулярні рівняння реакцій цього гідроксиду: а) з кислотою, б) з лугом.

330. При пропусканні діоксида вуглецю через вапняну воду (розчин Са(ОН)2) утворюється осад, який при подальшому пропусканні СО2, розчиняється. Дайте пояснення цьому явищу. Складіть рівняння реакцій.

331. Складіть електронні і молекулярні рівняння реакцій: а) берилію з розчином лугу; б) магнію з концентрованою сірчаною кислотою, враховуючи, що окисник здобуває нижчий ступінь окислення.

332. При сплавленні оксид берилію взаємодіє з діоксидом кремнію і з оксидом натрію. Напишіть рівняння відповідних реакцій. Про які власти-вості ВеО говорять ці реакції?

333. Які сполуки магнію і кальцію застосовуються в якості в'яжучих будівельних матеріалів? Чим обумовлені їхні в'яжучі властивості?

334. Як можна одержати карбід кальцію? Що утвориться при його взаємодії з водою? Напишіть рівняння відповідних реакцій.

ЗЗ5. Як можна одержати гідроксиди лужних металів? Чому їдкі луги необхідно зберігати у добре закритій посудині? Складіть рівняння реакцій, які відбуваються при насиченні гідроксиду натрію а) хлором; б) оксидом сірки SO3; в) сірководнем.

336. Чим можна пояснити велику відновну здатність лужних металів. При сплавленні гідроксиду натрію з металевим натрієм останній відновлює водень лугу в гідрид-іон. Складіть електронні і молекулярні рівняння цієї реакції.

337. Яка властивість кальцію дозволяє застосовувати його в металотер-мії для одержання деяких металів з їхніх сполук? Складіть електронні і молекулярні рівняння реакцій кальцію: а) з V2О5; б) з CaSO4. В кожній з цих реакцій окисник відновлюється максимально, здобуваючи нижчий ступінь окислення.

338. Які сполуки називають негашеним і гашеним вапном? Складіть рівняння реакцій їх одержання. Яка сполука утвориться при прожа-рюванні негашеного вапна з вугіллям? Що є окисником і відновником в останній реакції? Складіть електронні й молекулярні рівняння.

339. Складіть електронні й молекулярні рівняння реакцій: а) кальцію з водою; б) магнію з азотною кислотою, враховуючи, що окисник здобуває нижчий ступінь окислення.

340. Складіть рівняння реакцій, які потрібно провести для здійснення наступних перетворень:

Са → СаН2 → Са(ОН)2 → СаСО3 → Са(НСО3)2

Соседние файлы в папке универ