Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
универ / химия.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
457.22 Кб
Скачать

D – елементи (…( n-1)d1-10 ns0-2) Контрольні питання

391. Срібло не взаємодіє з розбавленою сірчаною кислотою, тоді як в концентрованій воно розчиняється. Чим це можна пояснити? Складіть електронні та молекулярні рівняння відповідних реакцій.

392. Складіть рівняння реакцій, які потрібно провести для здійснення наступних перетворень:

Cu → Cu(NO3)2 → Cu(OH)2 → CuCl2 → [Cu(NH3)4]Cl2

393. Складіть електронні та молекулярні рівняння реакцій цинку: а) з розчином гідроксиду натрію; б) з концентрованою сірчаною кислотою, враховуючи відновлення сірки до нульового ступеня окислення.

394. Складіть рівняння реакцій, які потрібно провести для здійснення наступних перетворень:

Ag → AgNO3 → AgCl → [Ag(NH3)2]Cl → AgCl

395. При поступовому додаванні розчину КІ до розчину Hg(NO3)2 утворений спочатку осад розчиняється. Яка комплексна сполука при цьому утвориться? Складіть електронні та молекулярні рівняння відповідних реакцій.

396. Складіть рівняння реакцій, які потрібно провести для здійснення наступних перетворень:

Cd → Cd(NO3)2 → Cd(OH)2 → [Cd(NH3)6](OH)2 → CdSO4

397. При зливанні розчинів нітрату срібла і ціаніду калію випадає осад, який легко розчиняється в надлишку КСN. Яка комплексна сполука при цьому утвориться? Складіть молекулярні та іонно - молекулярні рівняння відповідних реакцій.

398. До якого класу сполук відносяться речовини, отримані при дії надлишку гідроксиду натрію на розчини ZnCl2, CdCl2, HgCl2? Складіть електронні та молекулярні рівняння відповідних реакцій.

399. При дії на титан концентрованої соляної кислоти утворюється трихлорид титану, а при дії азотної - осад метатитанової кислоти. Складіть електронні та молекулярні рівняння відповідних реакцій.

400. При розчиненні титану в концентрованій сірчаній кислоті остання відновлюється мінімально, а титан переходить в катіон з вищим ступенем окислення. Складіть електронні та молекулярні рівняння реакцій.

401. Який ступінь окислення проявляє мідь, срібло і золото в сполуках? Який ступінь окислення найбільш характерний для кожного з них? Йодид калію відновлює іони міді (ІІ) в сполуках міді з ступенем oкислення +1. Складіть електронні та молекулярні рівняння взаємодії КІ з сульфатом міді.

402. Діоксиди титану і цирконію при сплавленні взаємодіють з лугами. Про які властивості оксидів говорять ці реакції? Напишіть рівняння реакцій між: а) TiO2 i BaO; б) ZrO2 i NaOH. В першій реакції утворюється метатитанат, а в другій – ортоцирконат відповідних металів.

403. На гідроксиди цинку і кадмію подіяли надлишком розчинів сірчаної кислоти, гідроксиду натрію і аміаку. Які сполуки цинку і кадмію утворюються в кожній з цих реакцій. Складіть електронні та молекулярні рівняння відповідних реакцій.

404. Золото розчиняється в «царській водці» і в селеновій кислоті, набуваючи при цьому вищий ступінь окислення. Складіть молекулярні та іонно-молекулярні рівняння відповідних реакцій.

405. В присутності вологи і діоксиду вуглецю мідь окислюється і покривається зеленим нальотом. Як називається і який склад утвореної сполуки? Що станеться, якщо на неї подіяти соляною кислотою? Напишіть рівнчння відповідних реакцій. Окислювально-відновну реакцію складіть на основі електронних рівнянь.

406. Шматок латуні обробили азотною кислотою. Розчин розділили на дві частини. До одної з них додали надлишок розчину аміаку, а до другої – надлишок розчину лугу. Які сполуки міді і цинку утворюються при цьому? Складіть рівняння відповідних реакцій.

407. Ванадій отримують алюмінотермічним або кальційтермічним відновленням оксиду ванадію (V) V2O5. Останній легко розчиняється в лугах з утворенням метаванадатів. Напишіть рівняння відповідних реакцій. Рівняння окислювально-відновних реакцій складіть на основі електронних рівнянь.

408. Азотна кислота окислює ванадій до метаванадієвої кислоти. Складіть електронні та молекулярні рівняння відповідних реакцій.

409. Який ступінь окислення проявляє ванадій в сполуках? Складіть формули оксидів ванадію, які відповідають цим ступеням окислення. Як змінюються кислотно-основні властивості оксидів ванадію при переході від нижчого до вищого ступеня окислення. Складіть рівняння реакцій: а) V2O3 з H2SO4; б) V2O5 з NaOH.

410. При внесенні цинку в підкислений сірчаною кислотою розчин метаванадату амонію NH4VO3 жовтий колір розчину поступово переходить в фіолетовий за рахунок утворення сульфату ванадію (ІІ). Складіть електронні та молекулярні рівняння відповідних реакцій.

411. Хроміт калію окислюється бромом у лужному середовищі. Зелений колір розчину переходить у жовтий. Складіть електронні і молекулярне рівняння реакції. Які іони обумовлюють початковий і кінцевий колір розчину?

412. Складіть електронні і молекулярні рівняння реакцій: а) розчинення молібдену в азотній кислоті; б) розчинення вольфраму в лузі в присутності кисню. Врахуйте, що молібден і вольфрам здобувають вищий ступінь окислення.

413. При сплавленні хроміту заліза Fe(CrО2)2 з карбонатом натрію в присутності кисню, хром (III) і залізо (II) окисляються і здобувають відповідно ступені окислення +6 і +3. Складіть електронні і молекулярні рівняння реакції.

414. До підкисленого сірчаною кислотою розчину дихромату калію додали порошок алюмінію. Через якийсь час жовтогарячий колір розчину перейшов в зелений. Складіть електронні і молекулярне рівняння реакції.

415. Хром одержують методом алюмінотермії з його оксиду (III), а вольфрам — відновленням оксиду вольфраму (VI) воднем. Складіть електронні і молекулярні рівняння відповідних реакцій.

416. Складіть рівняння реакцій, які потрібно провести для здійснення перетворень:

Na2Cr2O7 → Na2CrO4 → Na2Cr2O7 → CrCl3 → Cr(OH)3

Рівняння окислювально-відновної реакції напишіть на основі електронних рівнянь.

417. Марганець азотною кислотою окислюється до нижчого ступеня окислення, а реній здобуває вищий ступінь окислення. Які сполуки при цьому утворюються? Складіть електронні і молекулярні рівняння відповідних реакцій.

418. Хлор окислює манганат калію K2MnО4. Яка сполука при цьому утворюється? Як змінюється колір розчину в результаті цієї реакції? Складіть електронні і молекулярне рівняння реакції.

419. Як змінюється ступінь окислення марганцю при відновленні КМnО4 у кислому, нейтральному і лужному середовищах? Складіть електронні і молекулярне рівняння реакції між КМnО4 і KNO2 у нейтральному середовищі.

420. На основі електронних рівнянь складіть рівняння реакції одержання манганата калію К2МnО4 сплавленням оксиду марганцю (IV) з хлоратом калію КСlO3 у присутності гідроксиду калію. Окислювач відновлюється максимально, здобуваючи нижчий ступінь окислення.

421. Чому оксид марганцю (IV) може виявляти й окисні, і відновні властивості? Виходячи з електронних рівнянь, складіть рівняння реакцій:

а) МnO2 + KI + H2SO4 =; б) MnO2 + КNO3 + КOН =

422. Для одержання хлору в лабораторії змішують оксид марганцю (IV) з хлоридом натрію в присутності концентрованої сірчаної кислоти. Складіть електронні і молекулярне рівняння цієї реакції.

423. Складіть рівняння реакцій, які треба провести для здійснення наступних перетворень:

Fe → FeSO4 → Fe(OH)2 → Fе(OН)3 → FeCl3

424. Який ступінь окислення виявляє залізо в сполуках? Як можна визначити іони Fe2+ і Fe3+ у розчині? Складіть молекулярні й іонно-молекулярні рівняння реакцій.

425. Чим відрізняється взаємодія гідроксидів кобальту (III) і нікелю (III) з кислотами від взаємодії гідроксиду заліза (III) з кислотами? Чому? Складіть електронні і молекулярні рівняння відповідних реакцій.

426. Чи можуть спільно існувати у розчині наступні речовини: а) FеCl3 і SnCl2; б) FeSO4 і NaOH; в) FeCl3 і К3[Fe(CN)6]? Для взаємодіючих речовин

складіть рівняння реакцій.

427. Складіть рівняння реакцій, які треба провести для здійснення перетворень:

Ni → Ni(NO3)2 → Ni(OH)2 → Ni(OH)3 → NiCl2

Рівняння окислювально-відновних реакцій напишіть на підставі електронних рівнянь.

428. Складіть електронні і молекулярні рівняння реакцій: а) розчинення платини в «царській водці» ; б) взаємодії осмію з фтором. Платина окислюється до ступеня окислення +4, а осмій — до +8.

429. Складіть молекулярні й іонно-молекулярні рівняння реакцій, які треба провести для здійснення наступних перетворень:

Fe → FеCl2 → Fe(CN)2 → K4[Fе(СN)6] → К3[Fе(СN)6]

До окислювально-відновних реакцій складіть електронні рівняння.

430. Ферат калію К2FеO4 утвориться при сплавленні Fе2О3 з калійною селітрою КNО3 у присутності КOН. Складіть електронні і молекулярне рівняння реакції.

Соседние файлы в папке универ