Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
универ / химия.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
457.22 Кб
Скачать

Хімічний зв’язок і будова молекул Конденсований стан речовини Контрольні питання.

61. Який хімічний зв'язок називають ковалентним? Чим можна поясни-ти спрямованість ковалентного зв'язку? Як метод валентних зв'язків (ВЗ) пояснює будову молекули води?

62. Який ковалентний зв'язок називають полярним? Що служить кількісною мірою полярності ковалентного зв'язку? Виходячи зі значень електронегативності атомів відповідних елементів, визначите, які із зв'язків: HI, ICl, BrF - найбільш полярні.

63. Який спосіб утворення ковалентного зв'язку називають донорно -акцепторним? Які хімічні зв'язки присутні в іонах NH4+ і BF4-? Bкажіть донор і акцептор.

64. Як метод валентних зв'язків (ВЗ) пояснює лінійну будoву молекули ВeCl2 і тетраедричну СН4?

65. Який ковалентний зв'язок називають σ-зв'язком і який π-звязком? Поясніть на прикладі будови молекули азоту.

66. Скільки неспарених електронів має атом хлору в нормальному і збудженому станах? Розподіліть ці електрони по квантовим коміркам. Чому дорівнює валентність хлору, обумовлена неспареними електронами?

67. Розподіліть електрони атома сірки по квантовим коміркам. Скільки неспарених електронів мають її атоми в нормальному і збудженому станах? Чому дорівнює валентність сірки, обумовлена неспареними електронами?

68. Що називають електричним моментом диполя? Яка з молекул НСl, НВг, HI має найбільший момент диполя? Чому?

69. Які кристалічні структури називають іонними, атомними, молекулярними і металевими? Кристали яких речовин: алмаз, хлорид натрію, діоксид вуглецю, цинк — мають вказані структури?

70. Як метод валентних зв'язків (ВЗ) пояснює кутову будoву молекул Н2S і лінійну молекули CO2?

71. Намалюйте енергетичну схему утворення молекули Не2 і молекулярного іона Не2+ за методом молекулярних орбіталей. Як метод МО пояснює стійкість іона Не2+ і неможливість існування молекули Не2?

72. Який хімічний зв'язок називають водневим? Між молекулами яких речовин він утворюється? Чому Н2О і HF, маючи меншу молекулярну масу, плавляться і киплять при більш високих температурах, ніж їхні аналоги?

73. Який хімічний зв'язок називають іонним? Який механізм його утворення? Які властивості іонного зв'язку відрізняють його від ковалентного? Наведіть два приклади типових іонних з'єднань. Напишіть рівняння перетворення відповідних іонів у нейтральні атоми.

74. Що варто розуміти під ступенем окислення атома? Визначте ступінь окислення атома вуглецю і його валентність, обумовлений числом неспарених електронів, у сполуках СН4 , СН3ОН, НСООН, СО2.

75. Які сили молекулярної взаємодії називають орієнтаційними, індукційними і дисперсійними? Коли виникають ці сили і яка їх природа?

76. Намалюйте енергетичну схему утворення молекулярного іона Н2¯ і молекули Н2 за методом молекулярних орбіталей. Де енергія зв'язку більша? Чому?

77. Які електрони атома бору беруть участь в утворенні ковалентних зв'язків? Як метод валентних зв'язків (ВЗ) пояснює симетричну трикутну форму молекули ВF3?

78. Намалюйте енергетичну схему утворення молекули О2 за методом молекулярних орбіталей (МО). Як метод МО пояснює парамагнітні властивості молекули кисню?

79. Намалюйте енергетичну схему утворення молекули F2 за методом молекулярних орбіталей (МО). Скільки електронів знаходиться на з’єднуючих і розпушуючих орбіталях? Чому дорівнює порядок зв'язку в цій молекулі?

80. Намалюйте енергетичну схему утворення молекули N2 за методом молекулярних орбіталей (МО). Скільки електронів знаходиться на з’єднуючих і розрпушуючих орбіталях? Чому дорівнює порядок зв'язку в цій молекулі?

Соседние файлы в папке универ