Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
универ / химия.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
457.22 Кб
Скачать

Періодична система елементів д.І. Менделєєва Контрольні питання

41. Виходячи з положення германію і технецію в періодичній системі, складіть формули мета-, ортогерманієвої кислот і оксиду технецію, що відповідають вищому ступеню окислення. Зобразіть формули цих з'єд-нань графічно.

42. Що таке енергія іонізації? У яких одиницях вона виражається? Як змінюється відновна активність s- і р-елементів у групах періодичної сис-теми зі збільшенням порядкового номера? Чому?

43. Що таке електронегативність? Як змінюється електронегативність р-елементів в періоді, в групі періодичної системи з збільшенням порядково-го номера? Чому?

44. Виходячи з положення германію, молібдену і ренію в періодичній системі, складіть формули водневого з'єднання германію, оксиду моліб-дену і ренієвої кислоти, що відповідають вищому ступеню окислення. Зобразіть формули цих сполук графічно.

45. Що таке спорідненість до електрона? У яких одиницях вона вира-жається? Як змінюється окислювальна активність неметалів у періоді і в групі періодичної системи зі збільшенням порядкового номера? Відповідь мотивуйте будовою атома відповідного елемента.

46. Складіть формули оксидів і гідроксидів елементів третього періоду періодичної системи, що відповідають вищому ступеню окислення. Як змінюється кислотно-основний характер цих сполук при переході від натрію до хлору? Напишіть рівняння реакцій, що доводять амфотерність гідроксиду алюмінію.

47. Який з елементів четвертого періоду — ванадій чи миш'як — має більш виражені металічні властивості? Який із цих елементів утворює газоподіб-ну сполуку з воднем? Відповідь мотивуйте, виходячи з будови атомів даних елементів.

48. Марганець утворює сполуки, у яких він виявляє ступінь окислення +2, +3, +4, +6, +7. Складіть формули оксидів і гідроксидів, що відповіда-ють цим ступеням окислення. Напишіть рівняння реакцій, що доводять амфотерність гідроксиду марганцю (IV).

49. У якого елемента четвертого періоду — хрому чи селену — сильніше виражені металічні властивості? Який з цих елементів утворює газоподіб-ну сполуку з воднем? Відповідь мотивуйте будовою атомів хрому і селену.

50. Який нижчий ступінь окислення виявляють хлор, сірка, азот і вуг-лець? Чому? Складіть формули сполук алюмінію з даними елементами в цьому ступені окислення. Як називаються відповідні сполуки?

51. У якого з р-елементів пятої групи періодичної системи — фосфору чи сурми — сильніше виражені неметалічні властивості? Яка з водневих сполук даних елементів більш сильний відновник? Відповідь мотивуйте будовою атомів цих елементів.

52. Виходячи з положення металу в періодичній системі, дайте мотиво-вану відповідь на питання: який з двох гідроксидів більш сильна основа: Ва(OН)2 чи Мg(OН)2; Са(OН)2 чи Fе(OH)2; Сd(OH)2 чи Sr(OH)2?

53. Виходячи із ступеня окислення атомів відповідних елементів, дайте мотивовану відповідь на питання: який з двох гідроксидів є більш сильною основою: СuОН чи Сu(OН)2; Fе(OН)2 чи Fе(OН)3; Sn(OН)2 чи Sn(OН)4? Напишіть рівняння реакцій, що доводять амфотерність гідроксиду олова (II).

54. Який нижчий ступінь окислення виявляють водень, фтор, сірка й азот? Чому? Складіть формули з'єднань кальцію з даними елементами в цьому ступені окислення. Як називаються відповідні сполуки?

55. Який нижчий і вищий ступень окислення виявляють кремній, миш'як, селен і хлор? Чому? Складіть формули сполук даних елементів, що відповідають цим ступеням окислення.

56. Хром утворює сполуки, у яких він виявляє ступені окислення +2, +3, +6. Складіть формули його оксидів і гідроксидів, що відповідають цим ступеням окислення. Напишіть рівняння реакцій, що доводять амфотер-ність гідроксиду хрому (III).

57. Атомні маси елементів у періодичній системі безперервно збіль-шуються, тоді як властивості простих тіл змінюються періодично. Чим це можна пояснити? Дайте мотивовану відповідь.

58. Яке сучасне формулювання періодичного закону? Поясніть, чому в періодичній системі елементів аргон, кобальт, телур і торій розташовані відповідно перед калієм, нікелем, йодом і протактинієм, хоча і мають більшу атомну масу?

59. Який нижчий і вищий ступень окислення виявляють вуглець, фосфор, сірка і йод? Чому? Складіть формули сполук даних елементів, що відповідають цим ступеням окислення.

60. Атоми яких елементів четвертого періоду періодичної системи утворюють оксид, що відповідає вищому ступеню окислення Е2О5? Який з них дає газоподібну сполуку з воднем? Складіть формули кислот, що відповідають цим оксидам, і зобразіть їх графічно?

Соседние файлы в папке универ