Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
универ / химия.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
457.22 Кб
Скачать

Органічні сполуки. Полімери Контрольні питання

431. Напишіть структурну формулу акрилової (найпростішої ненасиченої одноосновної карбонової) кислоти і рівняння реакції взаємодії цієї кислоти з метиловим спиртом. Складіть схему полімеризації продукту, що утворився.

432. Як з карбіду кальцію і води, застосувавши реакцію Кучерова, одержати оцтовий альдегід, а потім вінілоцтову кислоту (вінілацетат). Напишіть рівняння відповідних реакцій. Складіть схему полімеризації винілацетату.

433. Які сполуки називають амінами? Складіть схему поліконденсації адипінової кислоти і гексаметилендиаміна. Назвіть полімер, що утворився.

434. Як можна одержати вінілхлорид, маючи карбід кальцію, хлорид натрію, сірчану кислоту і воду? Напишіть рівняння відповідних реакцій. Складіть схему полімеризації вінілхлориду.

435. Полімером якого ненасиченого вуглеводню є натуральний каучук? Напишіть, структурну формулу цього вуглеводню. Як називають процес перетворення каучуку в гуму? Чим за будовою і властивостями відрізняються каучук і гума?

436. Напишіть рівняння реакцій отримання ацетилену і перетворення його в ароматичний вуглеводень. При взаємодії якої речовини з ацетиленом утворюється акрилонітрил? Складіть схему полімеризації акрилонітрилу.

437. Напишіть структурну формулу метакриловой кислоти. Яка сполука утворюється при взаємодії її з метиловим спиртом? Напишіть рівняння реакції. Складіть схему полімеризації продукту, що утвориться.

438. Які вуглеводні називають дієновими (діолефіни чи алкадієни)? Наведіть приклад. Яка загальна формула виражає склад цих вуглеводнів? Складіть схему полімеризації бутадієну (дивінілу).

439. Які вуглеводні називають олефінами (алкенами)? Наведіть приклад. Яка загальна формула виражає склад цих вуглеводнів? Складіть схему одержання поліетилену.

440. Яка загальна формула виражає склад етиленових вуглеводнів (олефінів чи алкенів)? Які хімічні реакції найбільш характерні для них? Що таке полімеризація, поліконденсація? Чим відрізняються одна від одної ці реакції?

441. Які розходження в складах насичених і ненасичених вуглеводнів? Складіть схему утворення каучуку з дивінілу і стиролу. Що таке вулканізація?

442. Які сполуки називають амінокислотами? Напишіть формулу найпростішої амінокислоти. Складіть схему поліконденсації амінокапро-нової кислоти. Як називають полімер, що утвориться при цьому?

443. Які сполуки називають альдегідами? Що таке формалін? Яка властивість альдегідів лежить в основі реакції срібного дзеркала? Складіть схему одержання фенолформальдегідної смоли.

444. Як називають вуглеводні, представником яких є ізопрен? Складіть схему сополімеризації ізопрену і ізобутилена.

445. Які сполуки називають елементорганічними, кремнійорганічни-ми? Вкажіть найважливіші властивості кремнійорганічних полімерів. Як впливає на властивості кремнійорганічних полімерів збільшення числа органічних радикалів, зв'язаних з атомами кремнію?

446. Яка загальна формула виражає склад ацетиленових вуглеводнів (алкінів)? Як з метану одержати ацетилен, потім вінілацетилен, а з остан-нього хлоропрен?

447. Напишіть рівняння реакції дегідратації пропілового спирту. Складіть схему полімеризації отриманого вуглеводню.

448. Які полімери називають стереорегулярними? Чим пояснюється більш висока температура плавлення і велика механічна міцність стереорегулярних полімерів у порівнянні з нерегулярними полімерами?

449. Як одержують у промисловості стирол? Наведіть схему його полімеризації. Зобразіть за допомогою схем лінійну і тримірну структури полімерів.

450. Які полімери називаються термопластичними, термореактивними? Вкажіть три стани полімерів. Чим характеризується перехід з одного стану в інший?

Соседние файлы в папке универ